המנצח הגדול והמפסידים הרבים מעסקת UBS-קרדיט סוויס
המנצח הגדול והמפסידים הרבים מעסקת UBS-קרדיט סוויס
בנק UBS ירכוש את קרדיט סוויס בסכום נמוך בחצי משווי השוק של קרדיט סוויס ביום שישי האחרון, בעסקה שתקפיץ את שווי הנכסים של UBS אך תפגע במשקיעי האג"ח בסיכון גבוה, ש-17 מיליארד דולר שלהם יימחקו
לאחר דיונים לחוצים לאורך סוף השבוע הוכרזה אמש העסקה למכירת קרדיט סוויס ל-UBS ב-3.3 מיליארד דולר ברקע המשבר בקרדיט סוויס – עסקה שבשוויץ מיהרו לארגן לפני פתיחת השווקים באסיה. בסוכנות הידיעות בלומברג מיפו את המנצח הגדול בעקבות ההתפחויות ואת רשימת המפסידים מהמכירה, שמשקפת לקרדיט סוויס שווי נמוך ביותר מ-50% משווי השוק שלו בנעילה ביום שישי (8 מיליארד דולר).
המנצח: מנכ"ל UBS ראלף האמרס
שווי הנכסים בחטיבות ההון וניהול הנכסים של UBS צפוי לעלות לסביבות 5 טריליון דולר, והבנק קיבל אישור לשמור על החטיבה השוויצרית המרוויחה של קרדיט סוויס, שלפי מרבית האנליסטים השווי שלה גבוה פי שלושה מהסכום ששילמו ב-UBS על החברה כולה.
נותרה אמנם עוד עבודה רבה לראלף האמרס ולצוות שלו, בעיקר בקביעה אילו חברות ועובדים להשאיר, להעביר או לפטר. אבל לרשותו עומדים 56 מיליארד פרנק שאמורים לסייע לכסות את מחיקות השווי הפוטנציאליות, וערבויות בגובה 9 מיליארד פרנק מהממשלה השוויצרית כדי לספוג את ההפסדים. החברה קיבלה גם גישה לקו אשראי נרחב מהבנק המרכזי.
ב-UBS כבר הודיעו כי יקפיאו רכישות חוזרות של מניות לתקופה הקרובה, אך ידבקו בתוכנית חלוקת הדיבידנדים.
לעומת המנצח הבודד שזיהו בבלומברג, רשימת המפסידים כוללים לא מעט שמות:
בעלי המניות הבכירים של קרדיט סוויס
משקיעים מהמפרץ הפרסי, ותיקים וחדשים, נפגעו. ההשקעה של הבנק הלאומי של סעודיה הייתה קצרת מועד במיוחד: הבנק הפסיד 1.1 מיליארד פרנק בתוך פחות מ-15 שבועות מאז רכשו את האחזקה בקרדיט סוויס בסבב גיוס ההון האחרון של הבנק השוויצרי.
בחברה הסעודית חשבו שהשיגו עסקת מציאה כשהפכו לפני מספר חודשים לבעלי המניות הגדולים ביותר של קרדיט סוויס. אולם, יו"ר הבנק הסעודי הגביר את רמות הפניקה בשבוע שעבר כששלל את האפשרות שיעלה את האחזקה.
משקיעה גדולה נוספת שספגה הפסדים היא רשות ההשקעות הקטארית (QIA). הם השקיעו לראשונה בבנק במשבר הפיננסי, אך קרוב לוודאי שהפסידו סכום גדול משל הסעודים. זאת כיוון שבנוסף להיותם בעלי המניות השניים הגדולים ביותר של הבנק, הם ידועים כמי שנוהגים להחזיק באג"ח של הבנק מסוג AT1 שהשווי שלהן נמחק בעקבות עסקת המכירה.
עם זאת, לא ברור מה שווי האג"ח שבהן החזיקו. בעלי המניות גם לא יורשו להצביע על עסקת המכירה ל-UBS, כיוון ששווייץ שינתה את החוקים כדי להאיץ את הוצאתו לפועל של המיזוג.
אולריך קרנר
מנכ"ל קרדיט סוויס צפוי לסיים את תפקידו לאחר שירש בנק שבור שלא הצליח לתקן. קרנר מונה לתפקיד רק בקיץ האחרון והספיק להציג תוכנית להורדת סיכונים והתמקדות בניהול נכסים, זאת לאחר שורה של שערוריות והפסדים. אך למרות הכוונות, הבנק לא הצליח להתאושש ממשבר אמון שהוביל למשיכת מיליארדי דולרים באוקטובר. בשבוע האחרון הלחץ גבר עד שהממשלה השוויצרית נאלצה להתערב.
מייקל קליין
קליין, לשעבר בכיר בסיטיגרופ, הובא לבנק כדי לעמוד בראש הפיצול המתוכנן של קרדיט סוויס בוסטון פירסט (CSFB). הוא גם היה בהליך של מכירת חברת הייעוץ שלו לקרדיט סוויס תמורת 210 מיליון דולר כשהחלה ההדרדרות במצבו של הבנק בשבועות האחרונים. במסיבת עיתונאים שערך אמש יו"ר UBS קולם קלר הוא לא התייחס ישירות ל-CSFB אך דאג לציין שהחברה מרוצה מבנק ההשקעות שלו ומתכוונת לצמצם את קרדיט סוויס.
מחזיקי האג"ח
מחזיקי אג"ח לרוב מוגנים יותר מהפסדים מאשר בעלי מניות, אך לא הפעם. הרגולטור השוויצרי מחק אג"ח מסוג AT1 בעל סיכון גבוה בשווי 17 מיליארד דולר. אג"ח מסוג זה נועדו למנוע ממשלמי המסים לממן את עלות קריסת בנק. מחיקת השווי הכוללת היא ההפסד הגדול ביותר עד כה בשוק ה-AT1 האירופי המוערך ב-275 מיליארד דולר. לעומת זאת, בעלי המניות דווקא קיבלו החזר קטן.
הרגולטורים השוויצרים
הרשות המפקחת על השווקים הפיננסיים בשוויץ (FINMA) הפכה לרגולטור הראשון מאז המשבר הפיננסי ב-2008 שמתמודד עם בנק המוגדר כחשוב מדי למערכת שזקוק לחילוץ. הממשלה השוויצרית נאלצה להתערב במשבר ולספק מיליארדי פרנקים בערבויות ל-UBS.
בדומה, הבנק השוויצרי המרכזי נדרש לספק נזילות כדי לתמוך בחילוץ. שרת האוצר השוויצרית קרין קלר – סאטר הודתה שזו הייתה הדרך היחידה לייצב את שוקי ההון הפיננסים.