מנכ"ל מניף: "מי שרוצה לתת אשראי בסיכון נמוך, שלא ייכנס לענף"
מנכ"ל מניף: "מי שרוצה לתת אשראי בסיכון נמוך, שלא ייכנס לענף"
מאור דואק, מנכ"ל חברת האשראי החוץ־בנקאי מניף, הסביר את העלייה של האשראי בסיכון בדו"חות החברה, שקפץ מ־19 מיליון שקל ל־105 מיליון: "ליזמים יש יותר בעיות"
"בשנתיים האחרונות, בעקבות העלייה בריבית וירידת הנזילות בשווקים, ליזמים יש פחות פתרונות לתזרים השוטף, וכתוצאה מכך יש להם יותר בעיות". כך הסביר מנכ"ל מניף, מאור דואק, את העלייה בהוצאות להפסדי אשראי של חברת האשראי החוץ־בנקאי על רקע פרסום הדו"ח הרבעוני שלה.
נכון לסוף יוני 2024, למניף חובות שבהם יש עלייה בסיכון אשראי בהיקף של 105 מיליון שקל. ברבעון המקביל עמד הסעיף על 19 מיליון שקל. ברבעון השני של 2024 בוצעה הפרשה של 10 מיליון שקל לחובות אבודים לעומת מיליון שקל ברבעון המקביל.
לדברי דואק, "אנחנו לא מתעלמים מכך שיש בעיות בשוק. מי שרוצה לתת אשראי בסיכון נמוך, שלא ייכנס לענף, שמאופיין באשראי בסיכון גבוה. אנחנו עם 75 פרויקטים ותיק אשראי של 3 מיליארד שקל, חלק מהם יהיו פחות מוצלחים. צריך לדעת לנהל אותם ולא להפסיד יותר מדי. בתקופות מורכבות יש גם נפילות, אבל לאורך הזמן התיק יניב מספיק הכנסות ורווחים".
מניף, שבשליטת מאיר שמיר (49%), מתמחה בשוק הנדל"ן, בעיקר בבנייה למגורים. בעלי מניות גדולים נוספים הם בנק דיסקונט (17.4%) וכלל ביטוח (9.6%). על פי דואק, "העלייה בתשומות והקושי במציאת כוח אדם בענף בעקבות הסגר שהוטל על השטחים הם ממשיים. אולם יש עלייה בביקושים והמשקיעים חזרו לשוק, לצד הצפי לירידת ריבית. יש ציפייה לעליית מחירים. בשורה התחתונה הפרויקטים עדיין רווחיים. בנוסף תהיה עלייה בהשקעות בצפון ובדרום עם סיום המלחמה, מה שיעודד את ענף הבנייה".
תיק האשראי של מניף צמח ב־1% בלבד ברבעון האחרון, מ־3.02 מיליארד שקל ל־3.05 מיליארד. לשם השוואה, בין הרבעון האחרון של 2023 לרבעון הראשון של 2024 עלה תיק האשראי ב־8.5%.
למרות ההתמתנות, דואק מסביר כי "האסטרטגיה שלנו היא לנסות לגייס כמה שיותר פרויקטים. בשוק נדל"ן יורד, לוקח יותר זמן לסיים פרויקטים והבנקים מבקשים לרתק יותר הון עצמי ולכן יש ביקוש מצד יזמי נדל"ן להשלים הון אצלנו. בשנתיים האחרונות השוק יותר מאתגר, אבל זה לא אומר שאין לו פוטנציאל צמיחה".
הרווח הנקי של מניף ברבעון השני הסתכם ב־36 מיליון שקל, עלייה של 20% לעומת הרבעון המקביל ו־3% לעומת הקודם. ההכנסות הסתכמו ב־102.5 מיליון שקל, עלייה של 28% לעומת הרבעון המקביל ו־5% לעומת הקודם. מניף נסחרת בשווי 724 מיליון שקל, לאחר שמנייתה עלתה ב־32% מתחילת השנה. מדד SME60 שבו החברה כלולה עלה בתקופה זו ב־6%. החברה אישרה חלוקת דיבידנד של 12.5 מיליון שקל ותוכנית רכישת מניות בהיקף 7 מיליון שקל.