סגור

איציק סלע כבר שווה על הנייר חצי מיליארד שקל

חודש וחצי אחרי שחדל להיות בעל עניין ברשת המלונאות ישרוטל, ופחות משבוע אחרי שהפך לבעל עניין בנורסטאר תמורת 44 מיליון שקל, סלע גוזר קופון קטן. החדשות מכיוון גזית גלוב ביום חמישי האחרון העלו את שווי אחזקותיו במיליון שקל

חודש וחצי לאחר שמימש כשליש מאחזקותיו ברשת המלונות ישרוטל, איציק סלע הפך לבעל עניין בנורסטאר, בעלת השליטה (55.25%) בגזית גלוב. ביום שני האחרון רכש סלע 1.7 מיליון מניות של נורסטאר תמורת 44.1 מיליון שקל והפך לבעל עניין (5.16%) בחברה. הדיווח על העסקה נעשה בהמשך אותו שבוע, ושוק ההון תגמל את סלע, שכן שווי אחזקותיו הכולל בחברות שונות עלה עד לסוף השבוע האחרון ביותר ממיליון שקל, ל־475 מיליון שקל. עיקר העלייה בשווי האחזקות קשורה לדיווח ביום חמישי שעבר על התקדמות של גזית גלוב למיזוג חברת המרכזים המסחריים אטריום ומחיקתה מהמסחר בבורסות באירופה.

סלע רץ למרחקים ארוכים

דרך הפעולה של סלע מלמדת כי הוא נוטה להחזיק בהשקעותיו למשך שנים רבות. העדפתו, בדרך כלל, גם לאחר שהפך לבעל עניין בחברות, היתה שלא לבצע מהלכים פומביים עוינים לחברה, כמו מינוי דירקטורים או הובלת מהלכי השתלטות. הכניסה להשקעה בנורסטאר, שספגה ירידות כבדות בשל החשיפה המשמעותית לתחום המסחר, לרבות קניונים ומרכזים מסחריים שעליהם הוטלו מגבלות נרחבות במדינות שונות בעולם בשל מגפת הקורונה, עשויה ללמד שסלע מעריך כי עיקר הירידות כבר מאחורי התחום המסחרי, והוא מעדיף חשיפה ממונפת לגזית גלוב דרך חברת האחזקות. צעד זה דומה במעט לאחזקה שלו במניית חברת האחזקות יצוא ששולטת בבנק ירושלים.
סלע נוטה להחזיק בהשקעותיו למשך שנים רבות. העדפתו, בדרך כלל, גם לאחר שהפך לבעל עניין בחברות, היתה שלא לבצע מהלכים עוינים כמו השתלטות על החברה

הניסיון מלמד בעשור האחרון, ובמיוחד מאז המשבר הכלכלי של 2008, שמשקיעים שרוצים להיכנס למהלכי השתלטות על חברות ציבוריות ירצו לעשות זאת דרך רכישה של חוב, בוודאי בחברות ממונפות עם חוב כמו נורסטאר וגזית גלוב שמנוהלת על ידי חיים כצמן, שהוא ובני משפחתו הם בעלי המניות העיקריים בנורסטאר (25.61%).
מניית גזית גלוב ירדה החודש ב־3.5% על רקע התפשטות זן האומיקרון, ובכך נשחקה עלייה של 13.5% שרשמה החברה מתחילת השנה. ב־2020 נפלה מניית גזית גלוב ב־40.9% על רקע הסגרים והמגבלות שפגעו בפעילות המסחרית שבה מחזיקה החברה ברחבי העולם - בהם מרכזים מסחריים בארץ, אחזקות מגוונות באירופה, בברזיל ובארה"ב. מניית נורסטאר מספרת את אותו סיפור של החברה־הבת, רק בעוצמה גדולה יותר. בשנתיים האחרונות נפלה המניה ב־62%, כשעיקר הירידה (68%) התרחשה אשתקד. השנה התאוששה ב־17.8%. אגב רכישת המניות של נורסטאר, נחשף כי לסלע גם אחזקה קטנה (0.15%) בגזית גלוב בשווי של 5.2 מיליון שקל.


באמצע נובמבר, קצת לפני הפיכתו לבעל עניין בנורסטאר, מכר סלע מיליון מניות של ישרוטל תמורת 93 מיליון שקל, ירד לאחזקה של 3.6% וחדל להיות בעל עניין בה. שווי מניות ישרוטל שנותר בידי סלע אחרי המימוש עומד כיום על 216 מיליון שקל, אם כי בשל העובדה שחדל להיות בעל עניין לא ניתן לדעת אם המשיך ומכר מניות נוספות. המימוש הגיע לאחר תשואה פנטסטית למניית ישרוטל, שבשליטת משפחת לואיס, שעלתה השנה ב־86% לשווי של 5.67 מיליארד שקל.

סערת הדיבידנד שהוקפא

ישרוטל, שפעילותה הענפה בבתי המלון בישראל נפגעה מהקורונה, קיבלה מענקים של 36 מיליון שקל כדי לצאת מהמשבר. השנה היא הצליחה להציג תוצאות עסקיות טובות, אבל נקלעה לסערה ציבורית על רקע כוונתה לחלק דיבידנד של 25 מיליון שקל, שלחלקו כך נראה תרמו כספי הציבור. ישרוטל החליטה להקפיא את חלוקת הדיבידנד בסוף אוגוסט האחרון.
סלע הפך בעל עניין בישרוטל ביוני 2012 אחרי שביצע רכישה קטנה ולא משמעותית ממניות החברה שמחירן עמד אז על קצת יותר מ־12 שקל. כאשר מכר מהמניות שבידיו עמד מחיר המניה על 100 שקל, כך שמדובר בתשואה של 883% בתשע וחצי שנים על המניות שמכר. סביר להניח שסלע נכנס להשקעה בישרוטל עוד קודם לכן, כך שבפועל התשואה שהשיאה ככל הנראה גבוהה אף יותר. שאר אחזקותיו הסחירות של סלע כיום הן ברשת המלונות דן, שם הוא בעל עניין (5.33%) עם מניות בשווי של 180 מיליון שקל. חברה אחרת שלה הוא שומר אמונים במשך זמן רב היא, כאמור, חברת יצוא, המחזיקה בעיקר בבנק ירושלים (86.2%) ונשלטת על ידי משפחת שובל. סלע מחזיק ב־6.17% מיצוא ששוויין עומד על 28 מיליון שקל. סלע היה גם בעל עניין גם בחברת אנג'ל, אבל חיסל את אחזקותיו בה ב־2019 כשמכר את מניות אנג'ל שבידיו תמורת 9.2 מיליון שקל.

הגירעון של ארזים השקעות

אבל לא הכל נוצץ בתיק של סלע, שמחזיק גם ב־5.8% מחברת הנדל"ן המניב ארזים השקעות - חברת אג"ח שמחזיקה בשני נכסים מניבים בבריטניה. לארזים גירעון של 32.5 מיליון שקל בהון העצמי והיא נושאת ערת "עסק חי" בדו"חותיה. שתי סדרות האג"ח שלה מגלמות סיכון ונסחרות בתשואות זבל של 10.1% ושל 7.8%. קשה להעריך את שווי האחזקה של סלע בארזים. הדיבידנד שחילקה החברה, לנוכח מצבה העסקי, אינו משמעותי. ב־2020 חילקה ארזים 2 מיליון ליש"ט לבעלי המניות שממנו היה זכאי סלע ל־115.6 אלף ליש"ט, בערך 490 אלף שקל במונחי יחס החליפין כיום.