אפילו הקופקסון צמח: טבע מציגה האצה בקצב הצמיחה ומעלה תחזיות
אפילו הקופקסון צמח: טבע מציגה האצה בקצב הצמיחה ומעלה תחזיות
חברת התרופות הציגה רבעון שישי רצוף של צמיחה והגיעה לשווי של 73 מיליארד שקל, שמבסס את מעמדה כחברה הגדולה בת"א. ההכנסות מאוסטדו זינקו ב־32%, של אג'ובי ב־12%, ובאופן מפתיע גם הגנריות תרמו. אך החוב הגדול עדיין מאתגר
עם כניסתו של ריצ'רד פרנסיס לשנתו השנייה בכסא המנכ"ל של טבע, נדמה שהאסטרטגיה שלו מתחילה לעבוד. במאי 2023 חשף פרנסיס את תוכניתו לחברת התרופות, שהיתה במשבר קשה, והבטיח להחזיר אותה לצמיחה.
תחילה התגובות היו סקפטיות, בעיקר בגלל הטלטלות הרבות שעברה טבע בעשור האחרון, אך ככל שחלף הזמן המשקיעים התחילו להשתכנע. מאז הצגת התוכנית PIVOT TO GROWTH מניית החברה יותר מהכפילה את עצמה ובחודשים האחרונים אף החזירה לעצמה את תואר החברה הגדולה ביותר בבורסת ת"א.
מאז היא רק מגדילה את הפער וכך גם אתמול, לאחר פרסום דו"ח כספי טוב לרבעון השני היא קפצה ב־4.2% נוספים שהביאו אותה לשווי של 73 מיליארד שקל. וכך, טבע מבססת את מעמדה כחברה הגדולה בבורסת ת"א, במונחי שווי שוק, כשהיא פותחת פער של 23.5 מיליארד שקל מהמקום השני: בנק לאומי, שנסחר בשווי של 49.5 מיליארד שקל.
עם פרסום התוצאות אתמול הציגה טבע למעשה רבעון שישי ברציפות של צמיחה, תוך שהיא מאיצה את הקצב. מעבר לכך, היא הפתיעה את השוק עם העלאת התחזית השנתית, שמבוססת לא רק על הרגל של תרופות המקור, אלא אפילו עם קופקסון הישן והדועך, שצפוי לייצר הכנסות הגבוהות ב־50 מיליון דולר מהצפוי.
החוב אמנם עוד שם, ועומד על 16.4 מיליארד דולר נטו, אבל פרנסיס אפילו לא פסל אתמול את נושא הרכישות, לאחר תקופה ארוכה שבטבע סירבו אפילו להזכיר את התחביב הישן, שהוביל את החברה לקצה התהום, לאחר רכישת הענק של אקטביס ב־40 מיליארד דולר ב־2015.
ההישג המרכזי של טבע ברבעון השני הוא הכנסות של 4.2 מיליארד דולר, שמשקפות עלייה של 11% מול הרבעון המקביל והיו גבוהות ביותר מ־100 מיליון דולר מהתחזיות. מדובר בקצב צמיחה דו־ספרתי, לראשונה מזה זמן רב, שנבע בעיקר מקפיצה בהכנסות מאוסטדו, תרופת המקור החזקה ביותר של טבע כיום, שמיועדת לטיפול בדיסקינזיה מאוחרת, מעין תופעת לוואי של מחלות נוירולוגיות אחדות.
ההכנסות מאוסטדו זינקו ב־32% ל־407 מיליון דולר. גם אג'ובי, תרופת מקור נוספת, שנועדה למניעת התקפי מיגרנה, הציגה שיפור, עם עלייה של 12% במכירות ל־115 מיליון דולר. טבע לא מספקת בינתיים את הכנסות UZEDY, המצטרפת הטרייה לרשימת תרופות המקור שלה, שהושקה לפני כשנה ופונה לשוק של 600 אלף חולי סכיזופרניה, או 4 מיליארד דולר בשנה במונחי תרופות.
פרנסיס ציין אתמול כי התרופה החדשה מגדילה את נתח השוק שלה וזוכה לעניין רב מצד קהילת הפסיכיאטרים, בגין מספר תכונות שמבדלות אותה מהתרופות המקבילות. בטבע מעריכים כי יוכלו לספק מספרים ראשוניים לגביה בדוח"ות הרבעון השלישי. על פי התחזית השנתית, התרופה אמורה להניב הכנסות של 80 מיליון דולר בסיכום 2024.
צמיחה מפתיעה יותר נרשמה ברגל השנייה שעליה מבוססת תוכנית החזרה לצמיחה של פרנסיס: מגזר התרופות הגנריות. מגזר זה כמעט והוספד כמנוע צמיחה, בעיקר בגלל הרווחיות הנמוכה שמאפיינת אותו והיחלשות טבע ביכולת הגעה ראשונה לשוק, דבר קריטי במגזר זה.
פרנסיס מיקד את טבע במספר קטן של תרופות גנריות, שלהן פוטנציאל גבוה יותר להצליח, והמהלך מתחיל לבוא לידי ביטוי בתוצאות. בהמשך למגמה שטבע הציגה ברבעון הראשון, היא מציגה גם כעת עלייה של 16% בהכנסות בארה"ב, 8% באירופה ועלייה של 22% ביתר המדינות בעולם.
ההכנסות מפעילות הגנריקה הסתכמו ב־2.5 מיליארד דולר, כאשר בטבע מדגישים שתי השקות חשובות: של רוולמיד, שמיועדת לטיפול במיאלומה, ושל ויקטוזה, לטיפול בסוכרת. שתי התרופות אמורות להיות צומחות ורווחיות יחסית לשוק הגנריקה. על רקע כל אלה, טבע העלתה את תחזית ההכנסות השנתית ל־16.4-16 מיליארד דולר, לעומת 16.3-15.7 מיליארד דולר לפני כן.
ההפרש נובע בעיקר מתוספת של 100 מיליון דולר בהכנסות מאוסטדו, שאמורות להגיע ל־1.6 מיליארד דולר ב־2024 ועוד כ־50 מיליון דולר מקופקסון, שאמור לייצר הכנסות שנתיות של 450 מיליון דולר.
השיפור בשורה העליונה, יתורגם גם לרווח תפעולי של 4.5-4.1 מיליארד דולר ותזרים חופשי של 2-1.7 מיליארד דולר, לאחר שהחברה תישא בעלויות מימון של מיליארד דולר, שנובעות מהחוב הגבוה. הרווחיות עדיין נותרה מאתגרת עבור טבע. ללא שורה של סעיפים חד־פעמיים וחשבונאיים היא עקפה את הציפיות עם רווח של 61 סנט למניה לעומת תחזית ל־55 סנט למניה, אך זו לא בדיוק התמונה האמיתית של מצבה הפיננסי.
בפועל, רשמה טבע הפחתת מוניטין של 400 מיליון דולר בגין הפעילות של API, שנובעת מתחזיות עתידיות לפעילות החטיבה. כמו כן, טבע הכירה ברבעון השני בהוצאת מס של 630 מיליון דולר בהמשך לפשרה מול רשות המסים בישראל, עליה הודיעה לפני חודש. לפי ההסדר, היא תשלם כ־3 מיליארד שקל על שומות המס בתקופה שבין 2008 ל־2020. אף שעל פניו מדובר בסכום גבוה, בפועל מדובר בשליש מהדרישה המקורית של המדינה.
יחד עם כל הסעיפים המיוחדים, ספגה טבע הפסד של 874 מיליון דולר לפי כללי החשבונאות האמריקאיים, למרות שהצליחה להקטין את ההפסד התפעולי ל־5 מיליון דולר בלבד. כחלק מהאסטרטגיה של פרנסיס, טבע מגדילה את הוצאות השיווק והמכירות, שטיפסו ב־9% ברבעון השני. סיום תהליכים משפטיים רבים שרבצו מעל טבע, הקטין את ההוצאות המשפטיות ותרם להקטנת סעיף ההנהלה והכלליות ב־8%. התזרים החופשי הסתכם ב־324 מיליון דולר והתזרים מפעילות עמד על 103 מיליון דולר, כך שהחוב של טבע כמעט ולא הופחת ברבעון האחרון.
פרנסיס עצמו ממוקד בעיקר בתרופות המקור העתידיות של טבע, שנמצאות בפיתוח מואץ. לאחר שברבעון הקודם הודיעה טבע על הקדמת לוחות זמנים בפיתוח אולנזפין לטיפול בסכיזופרניה, לאחרונה היא עדכנה על התקדמות מהירה מהצפוי בהבטחה המרכזית שלה, Anti-TL1A, לטיפול במחלות מערכת העיכול, אותה היא מפתחת עם ענקית התרופות סאנופי.
"אנו מראים התקדמות משמעותית בשלבי הפיתוח של צבר המוצרים האינובטיביים הנמצאים בשלב מתקדם, בדגש על האצת תהליך הפיתוח של Anti-TL1A וכעת, אנו צופים כי התוצאות העיקריות יפורסמו ברבעון הרביעי של 2024, והנתונים המלאים צפויים במהלך שנה הבאה".
בטבע מעריכים כי השלב השני של הניסויים הקליניים בתרופה יושלם שלושה חודשים לפני הצפוי. התרופה היא משאף לאסטמה שמבוסס על קולטני SABA ונמצא בשלב השלישי של הניסויים הקליניים. משפחת התרופות המבוססת על SABA היא הטיפול הפופולרי ביותר היום, כאשר 11 מיליון מ־13 מיליון הסובלים מאסטמה מטופלים באמצעותו.