סגור
עידן עופר על רקע אתר ייצור אשלג של ICL ב מפעלי ים המלח
עידן עופר בעל השליטה ב-ICL על רקע אתר ייצור אשלג במפעלי ים המלח (צילום: חיים הורנשטיין, עוז מועלם)

ירידה במחירי הדשנים בעולם הובילה לצניחה של 78% ברווח הנקי של ICL

מחיר האשלג נחתך ב-51% ברבעון השלישי של 2023 כך שלמרות עלייה בכמות האשלג שנמכרה ברבעון השלישי, ההכנסות ממכירתו ירדו ב-40%; הרווח הנקי צנח ל-137 מיליון דולר, אך החברה עמדה בתחזיות האנליסטים והמניה מטפסת בת"א; ICL צופה צמיחה מחודשת ב-2024. מנכ"ל החברה רביב צולר: "על אף לחץ מסוים בימים הראשונים של המלחמה החברה חזרה לשגרה"

ירידה חדה בתוצאות של ICL איי.סי.אל (לשעבר כיל) ברקע המשך הירידה במחירי הדשנים שהגיעו לשיא בשנה שעברה לאחר פריצת המלחמה בין רוסיה לאוקראינה – שתיים מהיצואניות הגדולות של אשלג.
למרות הירידה בתוצאות, החברה שבניהולו של רביב צולר עמדה בתחזיות האנליסטים עם רווח למניה של 0.11 דולר, והמניה עולה ב-2.5% בבורסה בתל אביב.
מחיר האשלג צנח ב-51% ברבעון השלישי של 2023, כך שעמד על כ-340 דולר לטון. על כן, למרות עלייה מתונה בכמות הנמכרת – ההכנסות ממכירת האשלג ירדו בכ-40% והסתכמו ב-526 מיליון דולר. עם זאת, בהשוואה לרבעון השלישי של שנת 2021, טרם המלחמה באוקראינה (לפניה החזיקו רוסיה, אוקראינה ובלארוס כ-40% מייצוא האשלג בעולם), עלו ההכנסות של ICL ממכירת האשלג ב-31%.
בכך, סך ההכנסות של החברה עמדו על 1.86 מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה, ירידה של 27% מהתקופה המקבילה בשנה שעברה. ה-EBITDA המתואמת ירדה מ-1.05 מיליארד דולר ברבעון השני של 2022 ל-346 מיליון דולר ברבעון השלישי של 2023, ירידה של 65%. מדובר בירידה של 22% לעומת הרבעון השלישי של 2021.
במכירות הפוספטים ופתרונות גידול ירדו המכירות גם כן, אך בשיעור מתון יותר. מכירות הפוספטים הסתכמו ברבעון השלישי של השנה ב-620 מיליון דולר – ירידה של 20% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה.
מכירות פתרונות הגידול ירדו ב-13% ל-550 מיליון דולר. בכך, הרווח התפעולי של החברה ירד ברבעון השלישי השנה ב-76% (לעומת התקופה המקבילה) והסתכם ב-227 מיליון דולר, שנבעה בעיקר מירידת מחירי האשלג בעולם. הרווח הנקי של החברה הסתכם ב-137 מיליון דולר, ירידה של 78% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה.
החברה אישררה את תחזית הרווח התפעולי שלה לשנה הנוכחית, כך שתעמוד על 1.6-1.8 מיליארד דולר.
בשיחת ועידה עם משקיעים אמר המנכ״ל רביב צולר כי ״שוק האשלג צומח באופן נורמטיבי בכל שנה בקצב של 1.5 מיליון טון, והאפשרות להשפעה על החברה בשל פתיחת המכרה של חברת BHP המתחרה אינה וודאית. על אף שלטענת BHP הם צפויים לתרום 4 מיליון טון נוספים עד לשנת 2026, נראה כי דווקא בין 2-3 מיליון טון שהיו אמורים להיכנס לשוק מהמזרח לא יתממשו בשל אירועים הקשורים למלחמת רוסיה-אוקראינה״.
צולר החל את שיחת הוועידה עם עדכון לגבי מצב החברה ביחס למלחמה, ואמר כי ״החברה התמודדה בימים הראשונים למלחמה עם מספר אתגרים הכוללים 600 עובדים המגויסים למילואים, זמינות נמלים ויכולת וחופש תנועה של רכבות ובכבישים". לדבריו, על אף לחץ מסוים שהיה נכון לימים הראשונים של המלחמה, כיום חזרה החברה לשגרה מסוימת תודות לעובדים במשמרות ארוכות יותר. עוד הוסיף כי מעבר לתחושה הכללית שכולנו שרויים בה, החברה מתפקדת באופן מלא, לא נרשמה פגיעה בפעילות וכי הצליחו לספק את כל ההתחייבויות ללקוחות״.