בדיקהקרנות פסגות צפויות להגדיל את הכנסות הפניקס מהתחום ב־50%
בדיקה
קרנות פסגות צפויות להגדיל את הכנסות הפניקס מהתחום ב־50%
רכישת הקרנות של פסגות ומיזוגן עם הקרנות של החברה־הנכדה קסם יסייעו להפניקס לעקוף את מיטב המובילה ולנהל 65 מיליארד שקל. ההכנסות עשויות להצעיד אותה גם לראש טבלת הקרנות המחקות, אך מדובר באתגר, שכן הרווחיות בענף נמוכה
אלוהים נמצא בפרטים הקטנים, ונתוני קרנות הנאמנות של פסגות, שימוזגו בקרוב אל חברת קסם, שופכים אור על עסקת הקרנות בין הפניקס לפסגות. באחרונה פרסמה פסגות את הרשימה המלאה של קרנות הנאמנות, שיתמזגו בחודש הקרוב לקרנות של החברה־הבת של הפניקס בית השקעות (השם החדש של אקסלנס) והחברה־הנכדה של הפניקס ביטוח.
הרשימה כוללת 105 קרנות, שמנהלות נכסים בהיקף של 16.9 מיליארד שקל. הפניקס בית השקעות, שבראשו עומד אבנר חדד, רוכש בעיקר קרנות מחקות, העוקבות אחרי מדדי מניות ואג"ח, שמתאפיינות בדמי ניהול נמוכים ובהתאם גם ברווחיות נמוכה יחסית.
לפי בדיקת "כלכליסט", ההכנסות השנתיות הצפויות לקסם מדמי הניהול של הקרנות המתמזגות עמודות על 73.4 מיליון שקל. מדובר בסכום נמוך מהערכות שליוו את חתימת העסקה, שחזו כי קסם תיהנה מתוספת הכנסה של עד 120 מיליון שקל.
בחודש שעבר חתמו קסם ופסגות על עסקה שבמסגרתה תרכוש קסם קרנות נאמנות, חברה־נכדה של הפניקס ביטוח, מידי פסגות קרנות נאמנות המנהלות 17.1 מיליארד שקל תמורת 260 מיליון שקל, אם כי מאז החתימה סבלו הקרנות הנמכרות מפדיונות של 200 מיליון שקל. הפניקס תשלם לפסגות 55 מיליון שקל, והיתרה תשולם באמצעות הסבת חלק מההלוואה הבנקאית של פסגות ובעל השליטה בה והיו"ר רני צים (64.7%) לקסם. צים רכש את מה שנותר מבית ההשקעות פסגות בתמורה כוללת של 405 מיליון שקל במהלך 2021, כך שהעסקה מול הפניקס מהווה הצפת ערך לא מבוטלת עבורו. זאת מאחר שהפניקס רכשה רק כ־40% מהיקף הנכסים בקר
נות הנאמנות של פסגות.
העסקה, שנחשפה לראשונה ב"כלכליסט", הופכת את קסם לחברת קרנות הנאמנות עם ההיקף הגדול ביותר בענף של נכסים מנוהלים, 65 מיליארד שקל, תוך שהיא עוקפת את מיטב, שמנהלת 59.5 מיליארד שקל. הרכישה משרתת את אסטרטגיית ההתרחבות של הפניקס, לאחר שבשנתיים האחרונות רכשה הפניקס בית השקעות שני בתי השקעות שבידיהם קרנות נאמנות — אפסילון ואלומות.
ההכנסות הנוכחיות של קסם מקרנות הסל שלה, שמנהלות נכסים בכ־49.8 מיליארד שקל, מוערכות בכ־150 מיליון שקל בשנה. כלומר, המיזוג יגדיל את ההכנסות של קסם מקרנות סל בכ־50% להיקף של כ־210 מיליון שקל. לפי הערכות, תוספת הכנסות זו תהפוך אותה לחברה עם היקף ההכנסות הגדול ביותר בענף הקרנות המחקות.
בנוסף מניחה הפניקס במודלים שלה כי קיים יתרון לגודל, וכי היא תוכל להגדיל את רווחיות הקרנות לאחר מיזוגן לתוך הקרנות העוקבות בקסם. מעבר לכך מניחים בקסם, כי יוכלו להקטין באופן משמעותי את עלויות התפעול. מדובר בהנחה מאתגרת במיוחד, מאחר שעם השנים ירדו משמעותית עלויות תפעול קרנות הנאמנות, וכיום הן מגיעות לכ־0.01%–0.02% מהיקף הנכסים המנוהלים בקרנות.
בנוסף, מבין כלל הלקוחות שכספיהם מנוהלים בקרנות, יש כאלה שאינם משלמים דמי ניהול, כמו לקוחות הגמל וההשתלמות בהפניקס, שקסם מנועה מלגבות מהם דמי ניהול, בשל האיסור על גביית כפל דמי ניהול. עמית בקופת גמל משלם פעם אחת עבור ניהול קופת הגמל, ואם מנהל הקופה רוכש בעבורו קרן נאמנות בקסם, זו ניתנת ללא גביית דמי ניהול.
הדבר נכון גם לגבי הלקוחות של קסם בתחום ניהול התיקים. קסם נתקלה בעבר בבעיית הריכוזיות של ענף הפיננסיים הישראלי, כאשר הפניקס רכשה את בית ההשקעות הלמן־אלדובי. רכישה זו אילצה את מנהלי ההשקעות בהלמן למכור את כל קרנות הסל של קסם שהיו בקופות הגמל של בית ההשקעות, וכך הפסידה קסם הכנסות בהיקף של 11 מיליון שקל בשנה.
בהנחה שחלק מהקרנות הנמכרות כוללות כבר יחידות שאותן רכשו כבר עמיתים של הפניקס, — חברת הגמל השנייה בגודלה בענף, עם היקף נכסים מנוהלים של 66 מיליארד שקל - שבעבורם לא תוכל קסם לגבות דמי ניהול, הרי שפוטנציאל ההכנסות השנתיות שלה יורד אף נמוך יותר — לכדי פחות מ־70 מיליון שקל וקרוב יותר ל־60 מיליון שקל.
תג המחיר שהצמידה הפניקס לעסקת רכשית הקרנות של פסגות נחשב גבוה יחסית בענף הקרנות, במיוחד כאשר משווים אותו לרכישת רני צים את אותן קרנות בדיוק רק לפני כשנה וחצי.
כשהוא רכש את הקרנות של פסגות תמורת 405 מיליון שקל הן ניהלו 40 מיליארד שקל לצד ניהול תיקים בהיקף של 50 מיליארד שקל. ההכנסות השנתיות מקרנות הנאמנות בעת מכירת חברת הקרנות לצים היו 230 מיליון שקל (כולל הקרנות המנוהלות הרווחיות יותר, בעקבות דמי ניהול גבוהים יותר).
בהתחשב בכך שצים שילם כ־355 מיליון שקל עבור חברות הקרנות, בניכוי רכישת קרנות הגידור וחברת ניהול התיקים, מכפיל ההכנסות היה קטן מ־2. צים מכר להפניקס את הקרנות במכפיל של 3.5–4.