סגור
מימין מנכ"ל בנק מזרחי טפחות משה לארי ומנכ"ל בנק לאומי חנן פרידמן
מימין: מנכ"ל בנק מזרחי טפחות משה לארי ומנכ"ל בנק לאומי חנן פרידמן. ועדת הריכוזיות אסרה על הבנקים להיכנס כשותפים לרכישה (צילומים: עמית שעל, אורן דאי)

בלעדי
לאומי ומזרחי־טפחות יעמידו מימון של עד מיליארד שקל לדואר

שני הבנקים יעמידו הלוואה של 200 מיליון שקל לעסקת רכישת דואר ישראל בידי קבוצה בראשות מילגם. סכום נוסף, של עד 800 מיליון שקל, יועמד למסגרות אשראי עבור הדואר, שלו חובות של 480 מיליון שקל בארץ ושל 150 מיליון שקל לדואר הסיני 

הבנקים לאומי ומזרחי־טפחות יעמידו מימון של עד מיליארד שקל לרוכשי דואר ישראל ולחברה עצמה. לכלכליסט נודע כי עסקת המימון עומדת להיחתם בימים הקרובים. שני הבנקים יעמידו הלוואה של 200 מיליון שקל לעסקת הרכישה עצמה, ועוד סכום של עד 800 מיליון שקל, שישמש למסגרות אשראי לדואר. זאת, לצורך השקעות עתידיות, החלפת אשראי קיים ומטרות נוספות.
לדואר ישראל חובות של 480 מיליון שקל בארץ ו־150 מיליון שקל לדואר הסיני. כיום, ממומנת פעילות החברה, שהיא עדיין חברה ממשלתית, בידי בנק הפועלים ומזרחי־טפחות. עתה, כאמור, תעבור פעילות המימון לבנק לאומי.
המעבר איננו מקרי. מילגם צירפה כשותפה בשלב הראשון של המכרז שהוציאה המדינה למכירה הדואר, את בנק לאומי ובנק מזרחי־טפחות כשותפות, יחד עם חברת הביטוח הפניקס. כל אחד מהגופים היה אמור להחזיק 20% ומילגם, שבשליטת משפחת וייל, ב־40%.
אבל אז נכנסה לתמונה ועדת הריכוזיות, שבאוקטובר 2023 פרסמה המלצה שלא לאפשר לבנקים להתמודד על רכישת דואר ישראל, משום שהאחרון מחזיק בבנק הדואר ומספק בעצמו שירותי בנקאות.
"בבנק הדואר יש יותר מחצי מיליון בעלי חשבונות, שמשתייכים ברובם לאוכלוסיות מודרות אשראי. שירותי בנק הדואר חיוניים במיוחד עבורן מפני שמועברות דרכו קצבאות הביטוח הלאומי ומפני שבנק הדואר הוא הדרך היחידה שלהן לשלם תשלומים בסיסיים כמו מים וחשמל", נימקה ועדת הריכוזיות את החלטתה. גם בנק דיסקונט, שביקש להתמודד על הרכישה בקבוצה אחרת, נסוג בעקבות ההמלצה, והקבוצה בראשות מילגם נאלצה לשנות את הרכבה.
בסופו של דבר, קבוצת הרוכשים של הדואר כוללת את האחים שי וגיל וייל (51.7%), הפניקס ביטוח (21.1%), הפניקס גמל (13.2%), ויבואנית הממתקים ליימן שליסל (15%). הקבוצה זכתה לפני שבועיים במכרז לרכישת הדואר ישראל כשהציעה 461 מיליון שקל וגברה על קבוצת רמי לוי ודלק ישראל, שהציעה 377 מיליון שקל.
השלמת רכישת הדואר צפויה לארוך עוד כחודש־חודשיים, עד לקבלת האישורים הרגולטורים הנדרשים. לכן, נציגי מילגם שבשליטת האחים וייל לא יכולים בשלב זה להתחיל לבצע פעילות לניהול החברה. הדואר מנוהל בידי המנכ"ל דוד לרון והיו"ר מישאל וקנין.
למילגם תוכניות מרחיקות לכת עבור הדואר, כאשר בנק הדואר מהווה חלק משמעותי מהן. הרוכשים רואים בבנק הדואר פוטנציאל להתחרות מול הבנקים בשורת תחומים: הצעת חשבונות עו"ש במחירים מוזלים, במיוחד ללקוחות שהבנקים לא מעוניינים לקלוט. בהקשר זה, החיבור למזרחי־טפחות ולאומי יכול להיות מעניין.
מילגם מכוונת גם לכניסה אגרסיבית לתחום ההלוואות. לבנק הדואר אין רישיון לכך, אבל החברה מתכוונת לנסות להשיג רישיון כזה. בנוסף, הכוונה היא לפתח שירותים פיננסיים ייעודיים לעובדים זרים בעלי רישיון עבודה בישראל.
מילגם גם מתכוונת לנצל את היתרון של בנק הדואר ודואר ישראל על פני הבנקים המסורתיים: בעוד שהבנקים סוגרים סניפים, דואר ישראל שומרת על פריסה רחבה של סניפים ברחבי הארץ, מה שמאפשר נגישות גבוהה יותר ללקוחות. זו ככל הנראה אחת הסיבות שהובילו את רשות התחרות לפסול את האפשרות שהבנקים ישמשו כשותפים ברכישת הדואר.
אתמול פורסמה עסקה נוספת של האחים וייל ושותפיהם, כשקרן ההשקעות בתשתיות אסנס פרטנרס חתמה על הסכם לרכישת חברת CHP (קו גנרציה) מידי אלקטרה פאואר (סופרגז לשעבר).
אסנס פרטנרס היא קרן השקעות שהוקמה בידי מנהלת הקרן מרים גז, לשעבר בכירה בבנק הפועלים, יחד עם חמש משפחות: משפחת וייל; משפחת יסלזון; משפחת ליימן, יבואנית ממתקי ליימן שליסל; משפחת אלקוס האוסטרלית, יורשי משפחת ליברמן שותפיו של צדיק בינו בפז לשעבר; ומשפחת וייץ מקליבלנד.
היקף העסקה יעמוד על 170 מיליון שקל. החברה הנרכשת עוסקת בפיתוח הקמה ותפעול של מתקנים לייצור חשמל וקיטור, שמופעלים ע"י גז טבעי.