סגור

צפי חיובי לאנרגיות מתחדשות למרות תוצאות רבעוניות מעורבות

המלחמה באוקראינה שגרמה לזינוק במחירי הנפט, והלחץ הגובר להגיע ליעדי אפס פליטות, הסבו את תשומת הלב למניות האנרגיה המתחדשת (שמש, רוח ומימן). גורמים אלה, יחד עם חידושים טכנולוגיים בתחום, ממצבים להערכתנו את מקורות האנרגיה המתחדשת לקראת צמיחה משמעותית בעשור הבא

העימות בין רוסיה לאוקראינה הוכיח לעולם שהתלות בדלק מאובנים עלולה להוביל לתנודתיות חזקה במחירי האנרגיה. הסנקציות ואי הוודאות באשר לעתיד הסחר עם רוסיה הובילו לזינוק במחירים ברחבי העולם. מחיר הדלק הגולמי, למשל, הגיע ליותר מ-130 דולר לחבית. אנרגיה מתחדשת יכולה להציע פתרון למשבר האנרגיה הגלובלי, שכן אנרגיות שמש, רוח ומימן אינו קשורות למרבצי מינרלים במדינה מסוימת, אלא בעיקר לנכונותה להשקיע בחדשנות.
ואכן, מניות האנרגיה המתחדשת מציגות לאחרונה ביצועי יתר והעולם בוחן חברות אלה מקרוב ובודק את מגמות הצמיחה שלהן.

רווחי אנרגיה מתחדשת ברבעון 4 – עדכונים ופרשנות

ברבעון האחרון של שנת 2021, השפיעו העלויות הגבוהות של שרשראות הערך של אנרגיית הרוח, השמש והמימן על הביצועים בכל התחומים בענף הטכנולוגיה הנקייה. למשל, מתוך שבע חברות במגזר האנרגיות המתחדשות והמימניות המצוינות להלן, ארבע לא הגיעו ליעדי הרווח למניה (EPS) שלהן לרבעון זה, ואולם רק שתיים לא הגיעו ליעדי ההכנסות שלהן. שינוע וחומרי גלם יקרים יותר המשיכו להשפיע על יצרני הציוד להפקת אנרגיות שמש ורוח, ובהמשך גם על חברות הפיתוח, מה שהוביל להתכווצות שולי הרווח ולסיכונים גבוהים יותר לעיכובים בביצוע מיזמים. עלויות גבוהות יותר ושיבושים בשרשרת האספקה בשל המגפה, פגעו גם בענף אנרגיית המימן, אף שצנרת המיזמים החדשים של החברות בתחום זה המשיכה להתרחב בקצב מהיר על רקע תנופה משמעותית בענף.
בהינתן כל אלה, הצפי לטווח הארוך בתחום האנרגיה המתחדשת ובמגזרי הטכנולוגיה הנקייה ממשיך להיות חזק, על בסיס המומנטום המשמעותי: הן בתחום האנרגיות המתחדשות והן בתחום אנרגיית המימן, ועל רקע האצת מאמצי צמצום שינויי האקלים הגלובליים. בנוסף, בטווח הקצר, האנרגיה המתחדשת והטכנולוגיות הנקיות זוכות לחיזוק בשל התגברות הלחצים באירופה לעבור לאנרגיה מתחדשת במהירות רבה יותר על מנת להקטין את התלות בדלק מאובנים מיובא, במיוחד מרוסיה. ראוי לציין, שמחירי מניות אנרגיית הרוח והאנרגיה הסולרית זינקו בחודש האחרון, משום שפלישת רוסיה לאוקראינה מוסיפה לחץ על ציר הזמן של המעבר לאנרגיה ירוקה שכבר ממילא מתקדם בקצב מהיר באירופה.
בחודש האחרון הציגו המניות המתחדשות הבאות ביצועי יתר והן ממשיכות לדווח על תוצאות חיוביות: Orsted +25.11%, Nordex +27.10%, SunPower +26.93% ו- EnPhase +17/42%.

אנו מצפים שגם במהלך שנת 2022 יישארו מחירי מיזמי אנרגיית הרוח והשמש גבוהים, וכתוצאה מכך יישארו בעינם הסיכונים המוגברים לעיכובים במיזמים ולפגיעה במצבן הפיננסי של החברות בטווח הקרוב, כפי שצוין על ידי Scatec Solar, Sunrun ו- EDP Renovaveis. בעוד שמחיריהם של חומרי גלם מסוימים, כגון פוליסיליקון, אמורים לחזור לרמות סבירות יותר במהלך שנת 2022 ו-2023, תחום זה ימשיך להתאפיין באי-ודאות משמעותית.
3 צפייה בגלריה
אלק לוקאס אנליסט Global X
אלק לוקאס אנליסט Global X
הכותב, אלק לוקאס

יחד עם זאת, הביקוש למיזמי רוח ושמש ממשיך להיות גבוה בשל הלחץ הגובר להגיע ליעדי אפס פליטות ובזכות היתרונות של השימוש בהסכמי רכישת אנרגיה (PPAs) שקובעים מראש מחירי אנרגיה ל-15-10 שנים. יתרון נוסף של המעבר לאנרגיות שמש ורוח הוא הקטנת התלות בפחם מיובא ובמוצרי גז בשווקים רבים, מצב שמחזק את הביטחון האנרגטי ומקטין את הסיכונים לתנודתיות במחירים. מגמה זו תועיל במיוחד לאירופה, בהינתן הסיכונים שהתממשו עם פלישת רוסיה לאוקראינה.
חידושים טכנולוגיים ימשיכו גם הם להוסיף לייעול ולהקטנת עלויות. גורמים אלה ממצבים את מקורות האנרגיה המתחדשת לקראת צמיחה משמעותית בעשור הבא ומעבר לו. ירידות צפויות בעלויות ומומנטום משמעותי בתחום המימן הירוק מצביעים גם הם על סיכויי צמיחה בטווח הבינוני עד הארוך של חברות הקשורות לאנרגיית מימן.
הכותב הוא אנליסט בחברת תעודות הסל Global X.
אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ השקעות, המלצה או חוות דעת באשר למוצרים פיננסיים כלשהם