ביג ומגה אור דוחות את גיוס האג"ח לחברת האנרגיה הירוקה שלהן
ביג ומגה אור דוחות את גיוס האג"ח לחברת האנרגיה הירוקה שלהן
הגיוס נדחה על רקע הטלטלה בשווקים ועליית הריבית. חברה האנרגיה המתחדשת שמוזגה השנה החלה בהקמת פרויקטים באירופה
ביג מרכזי קניות ומגה אור החליטו לדחות את הנפקת האג"ח של חברת האנרגיה המתחדשת שלהן. ביג שבשליטת יהודה נפתלי (23%) ורוני נפתלי (12%) ומגה אור שבשליטת צחי נחמיאס (38%) השלימו בסוף מרץ השנה את מיזוג פעילויות האנרגיה המתחדשת שלהן לחברה משותפת (בחלקים שווים) – ביג מגה אנרגיה ירוקה.
החברה עוסקת בהקמה, ניהול, ותפעול של ייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים, בעיקר אנרגיה פוטו־וולטאית וחוות רוח בישראל ובמדינות הבלקן ומרכזת את פעילותן של שתי החברות שנעשתה עד כה בנפרד. במסגרת זאת, החברות צפויות להשתמש בנדל"ן העתידי שיבנו לצורך הקמת גגות סולריים ולהרחיב את הפעילות לתחומים חדשים של אנרגיה מתחדשת.
לאחר המיזוג דיווחו החברות על כוונה לגייס חוב מהציבור בדרך של הנפקת אג"ח. אך חודשיים מאוחר יותר החליטו לדחות את המהלך. זאת, על רקע הריבית שעלתה והטלטלות בשווקים, וככל הנראה גם בתקווה לתנאי שוק נוחים יותר בהמשך עם ההתקדמות בפרויקטים של החברה.
ביג מגה אנרגיה ירוקה מחזיקה בתשעה פרויקטים בשלבי פיתוח שונים, מהם שתי חוות רוח ברומניה בהספק כולל של 222 מגה־וואט שנרכשו על ידי ביג במהלך 2022 וההיתר לבנייתן צפוי להתקבל השנה; פרויקט סולארי במקדוניה בהספק של 121 מגה־וואט שנרכש ב־2022 ושעל חלקו כבר התקבל היתר; ופרויקט סולארי על גגות בבעלות ביג בסרביה בהספק של 3 מגה־וואט המצוי בשלבי הקמה.
שאר הפרויקטים, בהספק כולל של 280 מגה־וואט בבוסניה, ברומניה ובמקדוניה מצויים בשלבי פיתוח מוקדמים. כחלק מכך, באוקטובר זכתה ביג במכרז להקמת פרויקט סולארי בהספק של 80 מגה־וואט וחוות רוח בהספק של 40 מגה־וואט בבוסניה בעלות הקמה של 108 מיליון יורו, וחתמה על הסכם להשכרת קרקע להקמת חווה סולארית ברומניה בהספק של 40 מגה־וואט בעלות פיתוח והקמה של 26 מיליון יורו.
ביג מפעילה 39 מערכות סולאריות על גגות מרכזי הקניות שלה, וההכנסות מהפעלתן הגיעו ל־11 מיליון שקל ב־2022. מגה אור, שהחלה לפעול בתחום האנרגיה המתחדשת בתחילת 2022 מפעילה 26 מערכות על גגות נכסיה כשההכנסה מהן אינה מהותית.
ההאטה הכלכלית המסתמנת והעלאות הריבית גרמו לטלטלה בשווקים שממנה נפגעו חברות נדל"ן מניב ובהן ביג ומגה אור. כך, למרות שיפור במדדים התפעוליים ועלייה בפדיונות השוכרים, מניית ביג ירדה ב־12 החודשים האחרונים ב־17%. גם מגה אור רשמה שיפור במדדים התפעוליים, אך השקעותיה במניות ביג ובמניות דסק"ש (29.8%) הובילו להפסד של 170 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2023, ומנייתה ירדה ב־12 החודשים האחרונים ב־14%. סדרות האג"ח של שתי החברות נסחרות בתשואות לפדיון נמוכות יחסית, כשהגבוהה מהן מגיעה לתשואה ברוטו של 5.3%, המבטאות ביטחון יחסי של המשקיעים ביכולתן של החברות לשרת את חובותיהן.