לוקחים נשימה: הבנק האנגלי הותיר את הריבית ללא שינוי – לאחר 14 העלאות רצופות
לוקחים נשימה: הבנק האנגלי הותיר את הריבית ללא שינוי – לאחר 14 העלאות רצופות
ההאטה המעודדת בקצב האינפלציה בממלכה שיכנעה את הבנק להותיר את הריבית ברמה של 5.25%; אתמול פורסם כי מדד המחירים עמד באוגוסט על 6.7% בחישוב שנתי, מהותית מתחת לתחזיות; סוויסקווט בנק: "אף אחד, וזה כולל את הנגיד ביילי, לא ציפה לנתון האינפלציה הרך של החודש האחרון"
הבנק המרכזי של אנגליה (BOE) הותיר את הריבית ללא שינוי, ברמה של 5.25%, לאחר 14 העלאות רצופות. זוהי למעשה הפעם הראשונה מנובמבר 2021 שבה הבנק לא העלה ריבית.
ההחלטה התקבלה במועצה המוניטארית ברוב דחוק – חמישה חברים תמכו בהותרת הריבית ללא שינוי, בהם הנגיד אנדרו ביילי וסגנו בן ברודבנט. ארבעה חברים תמכו בהעלאה של 25 נקודות בסיס בריבית, ל-5.50%. "עבור רוב החברים בקבוצה, התפתחויות המאקרו האחרונות הובילו למסקנה שהותרת הריבית ללא שינוי בפגישה זו היא מאוזנת", נאמר בהודעת הבנק.
ברקע להחלטה, נתוני האינפלציה המפתיעים לטובה שפורסמו אתמול וששינו לחלוטין את התחזיות בשוק לקראת הישיבה של הבנק היום. מדד המחירים באנגליה טיפס באוגוסט ב-6.7% בקצב שנתי, לעומת 6.8% ביולי ובשעה שהכלכנים ציפו למדד של 7%.
בחישוב חודשי עלה המדד ב-0.3%, הציפיות עמדו על עלייה של 0.7%. אינפלציה שנתית של 6.7% היא הנמוכה ביותר שנרשמה באנגליה מאז פברואר 2022, רגע לפני הפלישה הרוסית לאוקראינה.
מדד הליבה באנגליה, שאינו כולל אנרגיה, מזון, אלכוהול ומוצרי טבק, רשם עלייה של 6.2%, לעומת 6.9% ביולי - התחזיות עמדו על למדד של 6.8%. בחישוב חודשי עלה מדד הליבה ב-0.1%, התחזיות היו לעלייה של 0.6%, בהמשך לנתון של פלוס 0.3% ביולי.
טרם פרסום מדד המחירים המעודד, השוק תמחר סיכוי של 80% להעלאת ריבית של 25 נ"ב היום ו-20% סיכוי לעצירה. לאחר הפרסום הסיכוי להותרת הריבית ללא שינוי גדל מ-20% לכמעט 60%. הבוקר החלוקה השתנתה שוב - 60% סיכוי להעלאת ריבית ו-40% לעצירה.
"אף אחד, וזה כולל את הנגיד ביילי, לא ציפה לנתון האינפלציה הרך של אוגוסט, שבו נרשמה קפיצה במחירי הנפט ונפילה בערך הסטרנלינג", אמרה איפק אוזקרדסקבה (Ipek Ozkardeskaya), אנליסטית בכירה ב-Swissquote Bank. לדבריה, זו אינה הצדקה לעצירת העלאות הריבית."אם הסטרלינג ימשיך ליפול, וזה התסריט הסביר אם הבנק יימנע מלהעלות ריבית – יהיה קשה הרבה יותר לבלום את האינפלציה".
גודלמן זאקס היה מהבולטים ששינוי את התחזית שלהם - בנק ההשקעות האמריקאי שקודם לכן ציפה להעלאה של 25 נקודות בסיס, הודיע אתמול כי הוא מעדכן את התחזית בעקבות נתוני האינפלציה, לעצירה בסייקל ההעלאות.
מנגד, קים קרופורד (Kim Crawford), מנהלת בכירה בחטיבת ניהול הנכסים של ג'יי. פי מורגן, ציינה בסקירה שפרסמה אתמול כי היא נשארת עם תחזית להעלאה ריבית. "זה מוקדם מדי לבנק של אנגליה להיות בטוח בכך שרמת הריבית הנוכחית - גם אם תישאר לאורך זמן - מספיקה להחזיר את האינפלציה ליעד", כתבה קרופורד.
סייקל הצמצום המוניטארי של הבנק האנגלי (BOE)נפתח בדצמבר 2021 – במטרה להילחם בעליות המחירים בממלכה, והפך לחריף יותר לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה שהטיסה את האינפלציה בכל העולם. בבריטניה, שנפגעה קשות ממשבר האנרגיה, חצה בשנה שעברה מדד המחירים את ה-10%.
לצד הנתונים המעודדים מאתמול, האינפלציה באנגליה היא היא עדיין גבוהה בהרבה מיעד הבנק המרכזי העומד על 2%. לא פחות חשוב, היא גם גבוהה ביחס לבעלות הברית הגדולות שלה, אירופה וארה"ב. בגוש היורו עומד קצב האינפלציה השנתי (נתוני אוגוסט) על 5.2%, בארה"ב האינפלציה השנתית עומדת על 3.7%.
ההודעה של הבנק האנגלי מגיע יום לאחר שהפד האמריקאי הודיע על הותרת הריבית ללא שינוי, ברמה של 5.50% (רמת שיא של 22 שנה), בדומה לתחזיות בשווקים. בהודעה ציין הבנק כי הוא מצפה שתהיה העלאת ריבית נוספת עד סוף השנה.
בה בעת, הבנק חתך את תחזית ההורדות הצפויות בריבית בשנת 2024. לפי העדכון צפויות שתי הורדת ריבית במהלך השנה הבאה, מול תחזית לארבע הורדות שפרסם הפד בישיבה של חודש יוני.
במקביל להחלטה באנגליה, היום התקבלו שתי החלטות ריבית נוספות באירופה. הבנק המרכזי של שבדיה העלה את הריבית ב-25 נקודות בסיס, מ-3.75% ל-4%. זוהי העלאת ריבית שמינית ברציפות שמבצע הבנק השבדי (Riksbank), החל ממאי 2022.
האינפלציה בשבדיה עמדה באוגוסט על 7.2% בחישוב שנתי, בהתאם לתחזיות ובהמשך למדד מחירים של 8% ביולי. העלאת ריבית היתההיום גם גם בנורבגיה, שם העלה הבנק המרכזי (Norges Bank) את הריבית ב-25 נקודות בסיס, מ-4% ל-4.25%.
במקביל, הבנק המרכזי של שוויץ הפתיע את השוק עם ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי, ברמה של ברמה של 1.75%. לפי תחזיות הכלכלנים, הבנק אמור היה להעלות את הריבית ל-2%, בהמשך לחמש העלאות ריבית קודמות. האינפלציה בשוויץ עמדה באוגוסט על 1.6%, נתון נמוך יחסית, בין היתר בזכות עוצמת הפרנק – המטבע החזק ביותר השנה מבין מדינות G10.