סגור

הקרן שזינקה בשיא המגפה - ואיכזבה כשהשוק התאושש

קרן האג"ח של דיאמונד גייסה בקורונה כ־2.5 מיליארד שקל, ונהפכה לגדולה בקטגוריה, לאחר שהציגה תשואות עודפות לעומת המתחרות. אבל את 2021, שהיתה שנה חיובית בשוק האג"ח, סיימה עם תשואה מאכזבת

העלייה החדה שנרשמה בשנה שעברה בשוקי המניות והאג"ח הקונצרניות - הזניקה את היקף הנכסים המנוהלים בענף קרנות הנאמנות לכמעט 400 מיליארד שקל בסוף 2021. בעקבות "ינואר המשוגע" והחשש ממפולת בשווקים כתוצאה ממלחמה בין רוסיה לאוקראינה (שבינתיים נהפכה לעובדה מוגמרת) הענף מנהל כיום 392 מיליארד שקל - לאחר שפדה 7 מיליארד שקל מתחילת 2022.
הכסף הגדול בשוק קרנות הנאמנות נמצא בקרנות האג"ח, כשבמסלול האג"ח הכללי מתנהלים נכון להיום כ־107 מיליארד שקל - 27.4% מכלל השוק. הקרנות האלה משקיעות באיגרות חוב ממשלתיות או קונצרניות עם שיעורי השקעה משתנים של מניות.
בתוך מסלול האג"ח הכללי ניתן למצוא קרנות אג"ח ללא מניות, הנחשבות שמרניות יותר. בקטגוריה הזו מנהלות 228 קרנות נאמנות (רגילות ומחקות) כ־36 מיליארד שקל - כשקרן הנאמנות הגדולה ביותר היא דיאמונד אג"ח ללא מניות, שמנהלת כ־2 מיליארד שקל באמצעות בית ההשקעות הקטן דיאמונד מרמת גן, שמנוהל על ידי יצחק אלוביץ.
קרן הנאמנות של דיאמונד גדולה באופן לא פרופורציונלי לעומת המתחרות. לשם השוואה, הקרן השנייה בגודלה היא פורטה אג"ח ללא מניות - שמנהלת כ־1.35 מיליארד שקל, באמצעות בית ההשקעות פורטה של חגי בדש - שנקנה על ידי חברת קרנות הגידור נוקד של רועי ורמוס, שלומי ברכה ושי יצחקי.

על פי תשקיף ההשקעה של הקרן הגדולה של דיאמונד, שיעור החשיפה לאיגרות חוב לא יפחת בכל עת מ־75% מנכסי הקרן, והקרן לא תיצור חשיפה לאג"ח שאינן מדורגות בדירוג השקעה. בנוסף, מתחייבת הקרן שלא להשקיע בנכסים שיתאימו להשקעה מבחינה הלכתית כאיסור שבת, ריבית ואיסורי תורה אחרים. הקרן, כאמור, אינה מורשית להחזיק מניות, והחשיפה שלה למט"ח מצומצמת לשיעור של 10%, וכך גם החשיפה שלה לנכסים בחו"ל. נכון להיום, הקרן משקיעה 32% מנכסיה באג"ח מדינה ו־49% באג"ח קונצרניות.
הזינוק העיקרי בנכסי הקרן התרחש בין מאי 2020 לינואר 2021, כשבתקופה זו גייסה הקרן כסף חדש ממשקיעים בסכום של עד 385 מיליון שקל מדי חודש, ובסך הכל גייסה בחודשים האלה כ־2.5 מיליארד שקל. חודשי הגיוס הגיעו לאחר שהקרן הציגה תשואות עודפות לעומת הקרנות בשאר הקטגוריה, זאת מאחר שהקרן בחרה להשקיע בעיקר באג"ח מדינה במח"מ קצר ובאג"ח קונצרניות בדירוג גבוה מאוד.
במובן מסוים, ניתן לטעון כי אלוביץ "זיהה" את התפתחותו של משבר הקורונה והתכונן בהתאם. כך, במרץ 2020 - החודש הרע ביותר לשווקים בעשור האחרון - ירדה הקרן ב־0.7% בלבד. לשם השוואה, שאר הקרנות הגדולות בקטגוריית אג"ח ללא מניות צללו ב־4.2%־5.8%. לאחר חודש מרץ, החלו בדיאמונד לרכוש אג"ח קונצרניות בשיעורים גבוהים יותר כשמחירן החל לעלות לאור ניצני היציאה מהמשבר, ובאפריל 2020, הקרן כבר עברה לתשואה חיובית. את 2020 סיימה הקרן בתשואה חיובית של 7.5% לעומת תשואה שלילית של 5.3% במדד תל בונד צמודות A, שהוא מדד ההשוואה לקרן האג"ח ללא מניות של דיאמונד.
את 2021, שהיתה שנה חיובית מאוד בשוק האג"ח, סיימה הקרן של דיאמונד עם תשואה של 2.7% בלבד. לשם השוואה, מדד תל בונד צמודות A עלה באותה שנה ב־9%. על פי מתחריה של הקרן, המשקיעים ב־2020 ו־2021 רכשו את הקרן על בסיס ביצועיה במרץ ואפריל 2020 - אך מאז זוהי קרן "ככל הקרנות" במקרה הטוב, וקרן עם תשואה חלשה לעומת הממוצע במקרה הרע. כך שרוב רוכשי הקרן הפסידו מהרכישה. על רקע טענות אלה, הקרן פדתה מאז מאי האחרון ועד היום יותר מ־730 מיליון שקל.
בתגובה לדברים טוען אלוביץ כי "זו לא בעיה בכלל. הקרן שלנו מפוזרת והנכסים שלנו נזילים, לכן אני מגיב בלי שום בעיה לשוק ולפדיונות. לא לעולם חוסן. אתה מקבל גיוס ואתה מקבל פדיון. היום יש חוסר ודאות בשוק בנוגע לריבית. גם המצב ברוסיה־אוקראינה מביא חוסר שקט. בנק ישראל אמר שיעלה את הריבית. זה מביא לירידות בשוק האג"ח" (ובקרנות אג"ח גם כן; א"ע).