סגור
קוגנייט
קוגנייט בבורסת נאסד"ק (צילום: קוגנייט)

עבור קוגנייט החרם של קרן העושר הנורבגית מגיע בעיתוי בעייתי במיוחד

ההודעה של קרן העושר הנורבגית על הכנסת מניית קוגנייט ל"רשימה השחורה" מהווה מכה נוספת לחברה שהציגה תוצאות חלשות ברבעון האחרון ופיטרה 5% מעובדיה

לאחר התקפת הטרור של ה־11 בספטמבר, חברות מסוגה של קוגנייט היו חלומם הוורוד של אוכפי החוק ברחבי העולם. קוגנייט אמנם לא היתה קיימת בגלגולה הנוכחי, אבל אימוץ החקיקה לביטחון לאומי בארה"ב (Homeland Security Act) היה בגדר של מפץ גדול בתחום.
בעקבות החוק, פרחו עסקיה של נייס שהוקמה על ידי יוצאי 8200 ועסקה, בין היתר, במערכות מעקב וניטור שאמורות להתריע על תנועות חשודים ולזהות חשודים, וגם בקומברס הוותיקה הוחלט לפצל החוצה את ורינט, שהתחרתה מול נייס. אלא שמאז הגלגל התהפך, לפחות תדמיתית. אף שרשויות אכיפת החוק עדיין חושקות בפתרונות מהסוג שמספקות חברות ישראליות, השימוש בהן הפך למסובך עם ההכרה שהן מפרות זכויות אדם בסיסיות. התחום הפך למזוהה מדי עם סייבר התקפי, ונייס היתה הראשונה להבחין בכך, כשמכרה את הפעילות לאלביט מערכות ונשארה רק עם הפעילות האזרחית של תוכנות לניהול ואנליזה ארגוניות. גם בוורינט הבינו את האירוע, ובפברואר 2021 פוצלה חטיבת המעקב והאנליטיקה לפעילות חדשה בשם קוגנייט, כשוורינט עצמה נשארת רק עם מערכות האנליטיקה האזרחיות.
אלא שמשקיעי קוגנייט לא רוו נחת מהרגע הראשון, כאשר חודשים ספורים לאחר שהחלה לפעול כחברה עצמאית הודיעה מטא כי היא מסירה חשבונות שמזוהים עם קוגנייט, אשר לדעתה שימשו למעקבים אחרי פעילי זכויות אדם, עיתונאים, מבקרי משטרים ומשפחותיהם. לקוגנייט יש כ־1,000 לקוחות ב־100 מדינות, חלקם הגדול גופים ממשלתיים. החברה מציינת בעצמה כי חלק מהממשלות להן היא מוכרת את מוצריה מזוהות עם פגיעה בזכויות אדם. על רקע הפניית הזרקור לשוק הסייבר ההתקפי, החליטה קוגנייט להפסיק את פעילות הסטארט אפ הפנימי בשם ACE LABS, שעסק, כהגדרת אתר החברה, ב"במניעה ובנטרול של איומי פשיעה וטרור תוך שימוש בטכנולוגיה המתקדמת ביותר".
לנוכח ההודעה של קרן העושר הנורבגית על הכנסת מניית קוגנייט ל"רשימה השחורה", מעניין לראות כי ההחלטה לסגור את פעילות ACE התקבלה בסמיכות לתחילת הבדיקה של הקרן ביוני האחרון, כפי שנכתב בהודעתה. לפני חודשיים הודיעה קוגנייט על הוצאה החוצה של פעילות נוספת, שגם היא נראית כמזוהה יותר עם סייבר התקפי, ונמכרה ב־47.5 מיליון דולר לקרן ההשקעות וולאריס.
החלטת קרן העושר נוחתת על קוגנייט בעיתוי גרוע במיוחד, לאחר שהציגה תוצאות חלשות לרבעון האחרון וגם פיטרה 5% מעובדיה. לעומת הכנסה שנתית של 500 מיליון דולר בשיאה, השנה צפויות ההכנסות להגיע ל־238 מיליון דולר. החברה גם עברה להפסד שמסתכם ב־82 מיליון דולר מתחילת השנה. אף שפוצלה מוורינט לפי שווי של כ־2 מיליארד דולר, ביום שישי האחרון נסחרה החברה בשווי של 187 מיליון דולר, לאחר שמחקה כ־90% משוויה בשנתיים.