סגור
בית איילון
בית איילון (צילום: אוראל כהן)

בזכות פוטנציאל השבחה נדל"ני: מניית איילון המריאה מעל מדד הביטוח

מניית איילון זינקה ב־25% החודש, בעוד מדד ת"א־ביטוח עלה ב־4.5% בלבד. הסיבה: חברת הביטוח מנהלת מגעים לרכישת קומות נוספות בבית איילון ברמת גן, שלו זכויות בנייה ל־10 קומות נוספות

בשנים האחרונות מניית איילון הייתה השקעה לא משתלמת במיוחד בענף הביטוח. מנייתה של חברת הביטוח ירדה בחמש השנים האחרונות בשיעור של 18.7% בעוד מדד מניות הביטוח, שבו כלולה המניה, זינק ב־37.2% ומדד ת"א־125 קפץ ב־29.4%.
אולם בימים האחרונים מניית איילון רושמת עליות חדות ומתחילת החודש כבר טיפסה 25.1% לעומת מדד הביטוח שהוסיף 4.5%. העלייה החדה במניה נעשית על רקע הערכות בשוק כי איילון עשויה לרכוש שש קומות בבית איילון ששייכות לבעלת השליטה לשעבר בחברת הביטוח, משפחת רחמני. באיילון מכחישים את המשא ומתן אולם על פי הערות משפחת רחמני תעדיף למכור לחברת הביטוח שכבר ממוקמת בבניין.
בית איילון ממוקם בצומת הבורסה ברמת גן. איילון חולשת על 14 קומות ומנהלת משא ומתן מול עורכי הדין של המשפחה לרכישת שש הקומות הנוספות. במסגרת הרכישה איילון, שבעלת השליטה הנוכחית בה היא חברת הביטוח הדיגיטלית ווישור (67.3%), תוכל לקבל גם את זכויות הבנייה הנוספות בבניין שמאפשרות לבנות עוד 10 קומות על פני 20 הקומות הנוכחיות.
"רכישת הקומות על ידי איילון תביא להשבחה של הבניין", אמר ל"כלכליסט" מקורב לעסקה. מעבר לכך, הרכישה תאפשר מעבר של ההנהלה והעובדים של חברת ווישור לתוך הבניין של החברה בבעלותה. האתגר העיקרי עבור הנהלת איילון הוא המחיר. משפחת רחמני מבקשת 150 מיליון שקל עבור שש הקומות. ההון העצמי של איילון הוא 647 מיליון שקל. על פי תוכנית סולבנסי 2, שאימצה רשות שוק ההון, רק עמידה בכושר פירעון של 100% מאפשרת חלוקת דיבידנד. על פי דיווח כושר הפירעון של איילון, ההון שלה מהווה 102% בלבד מהגבול שאותו קבעה הרשות. גם בהתחשבות ב"תקופת הפריסה", הקלה שהעניקה הרשות לחברות כדי שאלו יוכלו בכל זאת להתנהל בחופשיות תוך כדי הגדלת ההון העצמי, ההון של איילון עומד על 106% בלבד.
כלומר, רכישת הקומות על ידי איילון תמנע ממנה לחלק דיבידנד לבעלי השליטה בה, מהלך שיקשה על ווישור להמשיך להחזיק בה בצורתה הנוכחית. זאת מאחר שווישור סומכת על הדיבידנד מאיילון שיאפשר לה להמשיך ולהחזיק בחברה ללא הכנסת שותפים חדשים.
ווישור רכשה את איילון ביוני 2022 לפי שווי של 690 מיליון שקל. העלייה האחרונה במניית איילון עשויה לנבוע גם מההנחה כי פעילות איילון לא תמוזג לווישור. בתחילת השנה נחשף כי ווישור רוצה למזג את פעילות שתי החברות. בין בעלי המניות באיילון נמצאת הפניקס אקסלנס עם אחזקה של 6.6%. על פי הערכות, המוסדיים באיילון מתנגדים למיזוג ועל כן סיכויי מימושו קטנים.
איילון מציגה שיפור בתוצאותיה. ברבעון הראשון של השנה הכנסות החברה מפרמיות ביטוח הגיעו ל־901 מיליון שקל, עלייה של כ־10%. הרווח הנקי הסתכם ברבע מיליון שקל לעומת הפסד של 8 מיליון שקל ברבעון המקביל ב־2022.