"יש לנו נשיא ביטקוין!": המנצח האמיתי בבחירות בארה"ב
"יש לנו נשיא ביטקוין!": המנצח האמיתי בבחירות בארה"ב
בכירי שוק הקריפטו הזרימו 245 מיליון דולר לבחירות לנשיאות ארה"ב, והתוצאה היא בית נבחרים שברובו הגדול תומך בתעשייה. כעת הציפייה שלהם היא לחקיקה שתפורה למידותיהם: שינוי ההגדרה מ"נייר ערך" ל"סחורה", שהפיקוח עליה הרבה יותר רופף
בזמן שדונלד טראמפ חגג את ניצחונו ב־5 בנובמבר, קהילת הקריפטו הייתה שם איתו במחיאות כפיים סוערות. "אנחנו על סף רנסנס אמריקאי חדש", אמר טיילר וינקלבוס, מייסד שותף של בורסת הקריפטו ג'ימני, בפוסט ב־X; "להיות נגד קריפטו זו פשוט פוליטיקה גרועה", כתב ב־X מייסד בורסת קוינבייס בריאן ארמסטרונג, "ברוכים הבאים לקונגרס הכי פרו־קריפטו אי פעם", סיכם. "יש לנו נשיא ביטקוין", כתב מייסד מיקרוסטרטג'י מייקל סיילור; "אנחנו הולכים לבנות אסטרטגיית רזרבות ביטקוין", כתבה בפוסט הסנאטורית חביבת שוק הקריפטו סינתיה לומיס. "בואו נהיה ברורים לחלוטין, תנועת האנטי־ביטקוין מתה אמש", כתב יזם קריפטו דניס פורטר, "ארה"ב תהיה המדינה הכי פרו־ביטקוין בעולם. תהיה לנו רזרבה אסטרטגית של ביטקוין. נחקוק חוק לאומי להגנה על זכויות הביטקוין". הביטקוין לא נותר אדיש לזכייתו של טראמפ, וזינק בכ־8% ל־75 אלף דולר.
אפשר היה לחשוב שטראמפ, שבמשך שנים לעג בסגנונו הידוע לביטקוין ולשוק הקריפטו, לא היה מוכתר על ידי שוק הקריפטו כמבשר הרנסנס. ובאמת שההתלהבות הרבתי אינה נובעת מטראמפ עצמו, אף שמדובר גם כן בחדשות טובות, אלא מההישגים הגדולים של התעשייה במירוצים שונים לבית הנבחרים. אבל בשנים האחרונות, ולנוכח ממשל לעומתי במיוחד, הצליח שוק הקריפטו לעשות את מה שהיה צריך לעשות ולגייס לשורותיו מקבץ עצום של פוליטיקאים. את זה עשו באמצעות פוליטיקה אמריקאית טהורה, או בשמה הנוסף – כסף. גם לא מעט ממנו.
לפי הערכות שוק הקריפטו הזרים כ־245 מיליון דולר למירוצים שונים לקונגרס ולסנאט – משני צידי המפה הפוליטית. מרבית ההון נותב באמצעות סופר־פאק בשם Fairshake שהוציא כ־135 מיליון דולר ל־50 מירוצים שונים ובמימון תרומות מחברות הקריפטו קוינבייס, ריפל וחברת ההון סיכון אנדריסן הורוביץ. זה סכום היסטורי של כסף שקריפטו הזרים לפוליטיקה האמריקאית. למעשה, שוק הקריפטו היווה כמעט מחצית מכל כספי התאגידים שזרמו בבחירות הנוכחיות, לפי Public חCitizen, ארגון ללא מטרות רווח שעוקב אחרי תרומות פוליטיות. אין עוד מגזר אחד שמתקרב לסכומים שהשקיעו אנשי קריפטו בבחירות אלו – גם לא מקרב החשודים המיידיים כמו חברות מתעשיות הנפט או הבנקים שהיו היסטורית תורמים ענקיים.
לתעשייה הרבה סיבות להיות מרוצה. לפי Stand With Crypto, קבוצת לובי של התעשייה, 253 מועמדים בעד קריפטו נבחרו לבית הנבחרים, לעומת 115 מועמדים נגד קריפטו. בסנאט נבחרו 16 מועמדים בעד קריפטו ו־12 מועמדים נגד קריפטו. בסך הכל תמורה נאה לכסף, לפחות ככה חושבים כמה מהתורמים הגדולים – אנדריסן הורוביץ כבר התחייבו להזרים 23 מיליון דולר נוספים לסבב הבחירות הבא ב־2026, וקוינבייס התחייבו ל־25 מיליון דולר.
אפשר רק להניח שהעמסת בית הנבחרים בפוליטיקאים אוהדי שוק תיטיב עימו הרבה, במיוחד כשבבית הלבן ישב נשיא שהבטיח בכנס קריפטו בקיץ שיהפוך את ארצות הברית ל"בירת הקריפטו של כדור הארץ". זו תהיה פניית פרסה חדה מתקופת ממשל ביידן, שתחת ידיו הסקפטיות של יו"ר רשות ני"ע האמריקאית (SEC) גארי גנסלר הפעיל לחץ גדול להסדיר את השוק ולהגן על המשקיעים הקטנים בו.
בריאן ארמסטרונג, מייסד בורסת קוינבייס: "ברוכים הבאים לקונגרס הכי פרו־קריפטו אי פעם"
בקדנציה של ביידן שוק הקריפטו חווה קריסה שכללה לא רק פשיטות רגל מתוקשרות, אלא גם חשיפות של התנהגות פלילית, שהפכה ממש עקרון מארגן של חלקים גדולים בשוק: הונאות משקיעים, מעילות כספים, הלבנות הון, מימון טרור או הפרת חוקי בחירות. בעקבות זאת מלכי הקריפטו הלכו וקרסו – מאלכס משינסקי מצלזיוס הישראלית־אמריקאית, דרך סם בנקמן פריד מ־FTX ועד צ'נגפנג זהאו מבייננס, שמצאו את עצמם בבתי משפט, חלקם במאסר ממושך.
בו בזמן שרשות ני"ע ורשויות אכיפת חוק אחרות החלו להגיש תביעות וכתבי אישום לטפל בקריסות ציבוריות, גנסלר החל לגלות אקטיביות יוצאת דופן שהשוק סלד ממנה. בסך הכל גנסלר הגיש מעל ל־100 תביעות נגד חברות קריפטו. עיקר מאמציו הופנה כלפי הנפקת אסימונים, שאותם הוא סיווג כניירות ערך, ולכן ראה אותם ככפופים לכללי וחוקי ניירות הערך: המנפיקים חייבים בחובת גילוי על סיכונים, מי רושם אותם למסחר, מה מגבה אותם, מה ערכם ותכליתם, ומה המנפיקים חייבים לרוכשים.
טיילר וינקלבוס, מייסד שותף של בורסת ג'ימנייד: "להיות נגד קריפטו זו פשוט פוליטיקה גרועה"
כעת מששוק הקריפטו סייע לבחירתם של חובבי שוק הקריפטו או אחרים שהבטיחו לתמוך בשוק בתמורה לתרומות בחירות, יכולים הלוביסטים לחזור לקדם את מה שניסו לקדם קודם – מה שעושי השוק אוהבים לכנות "בהירות רגולטורית", ובמקרה הזה – העברת חקיקה תפורה למידותיו של שוק הקריפטו המסוכן וגדוש הנוכלים.
עבור הקהילה בהירות משמעותה בראש ובראשנה להפסיק להגדיר את נכסי הקריפטו כ"ניירות ערך", ולהגדירם כ"סחורה" שניתנת למסחר ישיר ומהיר בין אנשים. כך שוב יוכלו פעילים בשוק להנפיק אסימונים על ימין ועל שמאל ללא כל הגבלה, ובורסות קריפטו כמו קוינבייס יוכלו מיד לרשום אותם למסחר, כאילו היו שק תפוחי אדמה – בלי חובות גילוי כמו מי מנפיק אותם, מה מגבה אותם, ואיך הם מנוהלים. כמו כן לא רשות ני"ע תהיה אחראית על טיפול בקריפטו, אלא הוועדה למסחר בחוזים עתידיים על סחורות (CFTC), רשות קטנה וחלשה הרבה יותר שמלכתחילה היתה ידידותית לשוק הקריפטו. כך יוכלו בתעשייה שוב להשיק מטבעות חסרי ערך לחלוטין, תחת הבטחות שווא גרנדיוזיות, מעין משחק הימורים אבסורדי, באמתלה של מסחר של ספקולנטים.
את הרוח הגבית שוק הקריפטו מקבל כבר מטראמפ. "הכללים ייכתבו על ידי אנשים שאוהבים את התעשייה שלכם", אמר טראמפ בכנס ביטקוין בנאשוויל בקיץ. "אם הקריפטו עומד להגדיר את העתיד, אני רוצה שהוא ייכרה, ייטבע וייצור בארה"ב". אפשר להניח שטראמפ מחפש להטביע חותם בכל דרך שבה יוכל בקדנציה האחרונה שלו, גם בביטקוין. נותר רק לחכות ולראות כמה גבוה יכול השוק לזנק, לפחות עד הקריסה הבאה.