סגור

בלעדי
רני צים וגד זאבי הגישו הצעה לרכישת אי.די.בי

צים הגיש את ההצעה באמצעות קרנות הנאמנות של פסגות שבשליטתו. גם משפחת רייכמן במרוץ. המתמודדים מציעים מזומן ואג"ח חדשות בהיקף של עד 600 מיליון שקל, ולוטשים עיניים למזומנים שבקופת אי.די.בי

התיאבון של רני צים רק גדל. אחרי שרכש את קרנות הנאמנות של פסגות, מנסה צים לרכוש באמצעות פסגות את אי.די.בי פתוח מידי נושי החברה. ל"כלכליסט" נודע כי צים — יחד עם שותפיו לרכישת פסגות בראשות יואן קדוש — הגישו הצעה לרכשית אי.די.בי פתוח למפרק החברה עו"ד אופיר נאור. המטרה של צים היא לעשות שימוש במזומן שבקופת החברה על מנת להפוך אותה לפלטפורמה לביצוע השקעות עבור קרנות הנאמנות של פסגות.


צים רכש את חברת קרנות הנאמנות של פסגות, וכן את פסגות ני"ע, מידי בית ההשקעות אלטשולר שחם — שרכש את בית ההשקעות פסגות על כלל נכסיו — תמורת 405 מיליון שקל בחודש מאי האחרון. את הרכישה ביצע באמצעות חברת ואליו קפיטל שבשליטתו.
צים אינו היחיד שהגיש הצעה. גם גד זאבי הגיש הצעה. זאבי היה בעבר מבעלי השליטה בבזק, והוא אף ניסה לרכוש את דניה סיבוס ואפריקה ישראל, אך הפסיד במירוץ. מתמודדת נוספת שהגישה הצעה היא משפחת רייכמן הקנדית, שדבר התמודדותה על אי.די.בי פתוח נחשף לראשונה ב"כלכליסט. את הפעילות של המשפחה היהודית בארץ מוביל שמעיה רייכמן, אחד מיורשיו של פול רייכמן, יחד עם אבי נחמיה. המשפחה מבקשת לרכוש את אי.די.בי כדי להשלים באמצעותה את רכישת אקספון מידי חזי בצלאל תמורת 330 מיליון שקל.

1 צפייה בגלריה
בעלי צים סנטרס רני צים
בעלי צים סנטרס רני צים
בעלי צים סנטרס רני צים
(צילום: תומי הרפז)

מציע נוסף הוא איש עסקים אירופי ששמו לא נחשף, שמבקש לצקת לחברה פעילות נדל"ן. איש העסקים מיוצג בארץ על ידי גורם מקומי. מי שהחליט לא להגיש הצעה בסופו של דבר הוא בית ההשקעות אקסלנס שבבעלות חברת הביטוח הפניקס.
כיום היקף המזומן שבקופת אי.די.בי ושווי הנכסים שלה מסתכמים בכ־450 מיליון שקל. המזומנים עומדים על כ־300 מיליון שקל, וברשות החברה 25% ממניות חברת התעופה ישראייר, 26% מחברת IDBG שמחזיקה בנדל"ן בלאס וגאס, 13% ממניות חברת קולו, וכן זכויות תביעה נגד קרן דולפין, שבאמצעותה החזיק אדוארדו אלשטיין בשליטה בחברה, בהיקף של כ־70 מיליון שקל.
המתמודדים השונים מציעים לשלם מזומן וכן להנפיק אג"ח חדשות לנושי אי.די.בי בהיקף כולל של 400—600 מיליון שקל. הדבר יבטיח לנושי אי.די.בי החזר של נתח משמעותי מהחוב כלפיהם. המחזיקים יתכנסו היום על מנת לבחור אם לקדם את אחת מההצעות, או לקיים התמחרות בין חלק מהמתמודדים. המחזיקים יכולים גם לבקש לחלק את הנכסים והמזומן שבקופת אי.די.בי ולא למכור את החברה.
אי.די.בי נשלטה בידי אלשטיין עד לפני כשנה. החברה נקלעה לסחרור בעקבות סירוב של אלשטיין להעביר למחזיקי האג"ח של החברה 70 מיליון שקל שאותם התחייב להעביר במסגרת הסכמות קודמות שהושגו. משסירב, המחזיקים לקחו אותו לבית המשפט, וזאת חרף העובדה שהשקיע כ־3 מיליארד שקל מאז שקיבל לידיו את השליטה בחברה ב־2014.
ההזרמות האלו לא סייעו לאי.די.בי להתמודד עם החוב שרבץ על כתפיה, בהיקף של כ־2 מיליארד שקל. מרבית הסכום, מיליארד שקל, הוא חוב למחזיקי סדרות י"ד וט"ו, ואילו 830 מיליון שקל הוא חוב למחזיקי סדרה ט'. שתי הסדרות הראשונות מחזיקות בביטחונות, ומחזיקיהן קיבלו את מלוא החוב לאחר שמניות דסק"ש, החברה־האחות, נמכרו ב־1.14 מיליארד שקל למגה אור של צחי נחמיאס, אלקו של האחים זלקינד ורמי לוי. למחזיקי סדרה ט' אין ביטחונות והם תלויים בכסף שיתקבל תמורת אי.די.בי.