פרשנותעידן עופר הוא המרוויח הגדול מהזינוק במחירי האשלג
פרשנות
עידן עופר הוא המרוויח הגדול מהזינוק במחירי האשלג
ICL של עופר נהנית בימים אלו מסערה מושלמת: השיבושים בשרשראות האספקה העולמיות הובילו לעלייה חדה במחירי הסחורות, ומחירי האשלג קיבלו דחיפה משמעותית עוד יותר בשל הסנקציות על רוסיה ובלארוס האחראיות להפקת 40% מהיקף האשלג העולמי
מי שנהנית בצורה בולטת מהזינוק במחירי האשלג בעולם היא ICL (שמה הנוכחי של כיל) הישראלית שבשליטת עידן עופר. ICL מפיקה אשלג בישראל, בים המלח, מכוח זיכיון שהיא מחזיקה בידיה, וכן גם בספרד.
ICL נהנית בימים אלו מסערה מושלמת: השיבושים בשרשראות האספקה העולמיות הובילו לעלייה חדה במחירי הסחורות, כשמחירי האשלג קיבלו דחיפה משמעותית עוד יותר בשל הסנקציות שהוטלו על רוסיה ובעלת־בריתה בלארוס - מדינות שבהן מפיקים 40% מהיקף האשלג העולמי. בשל הסנקציות, חברת בלרוסקלי, היצרנית השנייה בגודלה בעולם, מנועה מלייצא אשלג דרך ליטא, וגם האיחוד האירופי עצר את רכישת האשלג ממנה, מה שמאפשר ל־ICL - שמייצרת כ־5 מיליון טונות של אשלג בשנה – לפעול להגדלת הנתח שלה בשוק שמייצר כ־70 מיליון טונת בשנה. בנוסף, הסנקציות על רוסיה הביאו לעלייה משמעותית במחירי האנרגיה באירופה, בעוד שבישראל לא חל שינוי של ממש, זאת, בין היתר, בשל החוזים ארוכי הטווח של חברת החשמל ושל יצרני החשמל הפרטיים עם מאגרי הגז המקומיים. הדבר מוביל לכך שעלות הפקת האשלג עבור המתחרות של ICL עולה, וחלק מהן אף מצמצמות את הייצור בשל כך - דבר שגם ממנו נהנית ICL.
כל אלו באו לידי ביטוי בתוצאות של החברה. המכירות של ICL ברבעון הראשון הסתכמו בכ־2.5 מיליארד דולר - שיא רבעוני של כל הזמנים. מדובר בזינוק של 66% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד ועל עלייה של 25% בהשוואה לרבעון הקודם, האחרון לשנת 2021. מגזר האשלג, שהמכירות בו זינקו ב־128%, היה אחראי למרב המכירות (795 מיליון דולר). ה־EBITDA המתואם של ICL הגיע גם הוא לשיא של כל הזמנים וחצה לראשונה במעט את רף המיליארד דולר. מדובר בזינוק של יותר מפי שלושה בהשוואה לרבעון הראשון של 2021, שבו נתון זה הסתכם ב־302 מיליון דולר, וכמעט פי שניים בהשוואה לנתון של 587 מיליון דולר ברבעון הקודם. גם בגזרה הזו מגזר האשלג הוביל את הצמיחה, עם זינוק של 626% ב־EBITDA המתואם, שהסתכם ב־450 מיליון דולר.
כפי שמעריך הממשל בארה"ב, הלחימה באוקראינה תימשך עוד זמן רב, מה שיאריך את משך חיי הסערה המושלמת של ICL בעוד שני רבעונים לפחות. בהתאם, ICL העלתה את התחזיות שלה ביחס לשנה הנוכחית. ברבעון הקודם העריכה החברה שאת 2022 תסיים עם EBITDA מתואם של כ־1.8 מיליארד דולר, ואילו כעת היא מעריכה שנתון זה יעמוד על 3.75־3.5 מיליארד דולר. בעת ש־ICL נקבה בתחזית המקורית, כבר העריכו בשוק שמדובר בתחזית סולידית, ורבים העריכו שהמספר ינוע סביב 2.5־2 מיליארד דולר. בשוק מעריכים כי התחזית הנוכחית של החברה ריאלית מאוד.