סגור

"אינטר איחרה לדווח על מעצר המנכ"ל. הנזק: 16 מיליון שקל"

אוליר תעשיות, שמחזיקה במניות אינטר, הגישה בקשה לתביעה ייצוגית נגד חברת האנרגיה המתחדשת, בטענה שנגרם לבעלי המניות של אינטר נזק, משום שדיווחה על מעצרו של המנכ"ל ג'רי שנירר הרבה אחרי שהמידע דלף ומניית אינטר ירדה בחדות

העיכוב בדיווח של חברת אינטר תעשיות לבורסה על אודות מעצרו לחקירה במשטרה של מנכ"ל החברה ג'רי שנירר לפני כשבועיים גורר כעת בקשה לתביעה ייצוגית נגד חברת האנרגיה המתחדשת. בתובענה שהגישה חברת אוליר תעשיות שבבעלות איש שוק ההון הוותיק ד"ר יהודה שנהב נגד אינטר והדירקטורים שלה נטען לנזק המוערך בכ־16 מיליון שקל שנגרם לבעלי מניות אינטר, שעליהם נמנית אוליר, "שרכשו את מניותיה מבלי לדעת שהוסתר מהם שהמשיבים ביצעו עבירות פליליות".
שנירר נעצר לחקירה ב־11 בדצמבר ונחקר במשרדי יחידת ההונאה של מחוז מרכז כאחד מארבעה חשודים בפרשת מרמה והונאה המערבת שתי חברות ציבוריות. במרכזה סמנכ"ל הפיתוח לשעבר בחברת סולאיר עודד עין דור, החשוד כי העביר סודות מסחריים ואלפי מסמכים לאינטר, הן במהלך עבודתו בסולאיר והן לאחר סיום תפקידו, זאת בשעה שהוא ממשיך לקבל שכר מסולאיר ובניגוד להסכם הצינון שלו.
שנירר נחקר בחשד שקיבל את המידע המסחרי על המתחרה שלא כדין ושוחרר בתום חקירתו באותו היום בתנאים מגבילים. במקביל לשנירר ועין דור נחקרו גם נושא משרה בכיר נוסף לשעבר באינטר ואדם נוסף החשוד בתיווך בין עין דור לאינטר. המשטרה מייחסת לחשודים עבירות של קבלת דבר במרמה, הפרת אמונים וקשירת קשר להונאה, וטוענת כי הפגיעה בסולאיר מוערכת בעשרות מיליוני שקלים.
בבוקר למחרת, ב־12 בדצמבר, הפיצה משטרת ישראל לתקשורת הודעה על החקירה והחשדות, ובעקבות זאת פורסמו על כך ידיעות רבות באתרי האינטרנט. הפרסום היה ללא ציון שם החברה והחשודים, אך הוזכר כי בפרשה חשוד מנכ"ל חברת אנרגיה ציבורית. בישראל כמו בישראל, המידע במי מדובר דלף במהירות, ואנשים - ובהם משקיעים בחברת אינטר תעשיות - הבינו כי החברה ומנכ"לה נמצאים בלב סערה פלילית, שבהכרח תפגע בשווייה.
ואמנם, באותו היום, ללא כל סיבה או דיווח, מניית אינטר צנחה ב־5.1%. למרות זאת, באינטר לא דיווחו על דבר במהלך יום המסחר, והמתינו עד השעה 22:57 בלילה, אז הוציאו לראשונה דיווח מיידי על מעצרו של שנירר, וציינו שאין בחשדות כדי להשפיע על פעילות החברה או המנכ"ל. באופן תמוה ציינה אינטר כי על האירוע נודע לה לראשונה ב־17:00 באותו היום - יותר מיממה לאחר ששנירר זומן לחקירה ושעות רבות אחרי הפרסום בתקשורת.
למחרת, כצפוי, המניה צנחה בחדות ב־23.3% נוספים. בסך הכל ביומיים האלה המניה איבדה 27.2% מערכה – ושווי החברה צנח מ־115 מיליון שקל ל־84 מיליון שקל בלבד. כעת מתבקש בית המשפט המחוזי בתל אביב לקבוע שיש לפצות את כל המשקיעים שהחזיקו במניות של אינטר תעשיות בתקופה שבין 24 בנובמבר 2021 ועד 13 בדצמבר 2022.
המועד שנבחר הוא מיום הדיווח של חברת סולאיר לבורסה (שלא הזכיר את אינטר) על כך שעין דור הפר את חובת האמון שלו כלפי סולאיר ולכן היא מתכוונת לנקוט מולו צעדים משפטיים. על פי הבקשה, לא רק שאינטר תעשיות עיכבה את הדיווח שלה למשקיעים, אף שהמידע כבר זלג לשוק וגרם לירידת המניה, אלא גם כשהיא הוציאה בלילה דיווח שבו ציינה שהאירוע נודע לה לראשונה בשעה 17:00, היה זה "דיווח מטעה, שכן ברי שהחברה ידעה, לפחות במועד בו נודע הדבר לציבור, כי עובדיה הבכירים עוכבו לחקירה על ידי המשטרה, אולם היא בחרה לעכב דיווח זה עד לאחר תום המסחר במניה".
בבקשה נטען כי אינטר תעשיות הפרה את חובת הגילוי למשקיעיה על אודות מעורבות החברה ובכיריה ב"פרשת גזל הסודות המסחריים. הסתרת מידע זה מקיימת את היסוד העובדתי של עבירת הדיווח בדרך של מחדל". כמו כן נטען כי החברה הכלילה פרט מטעה בדיווח שלה, הפרה חובות חקוקות - פליליות ומסחריות - ונהגה ברשלנות.
לבקשה צורפה חוות דעת מומחה של הכלכלן אורי טל־טנא (המפרסם טורים ב"כלכליסט") שקבע כי הנזק שנגרם בשל עיכוב הדיווח למי שרכש את מניית אינטר תעשיות והחזיק בה בתקופה הרלבנטית עומד על כ־15.8 מיליון שקל. הוא כתב כי הצניחה במחיר המניה בשני ימי המסחר נבעה באופן מובהק סטטיסטית מהמידע על חקירת מנכ"ל אינטר במשטרה.
אינטר תעשיות הגיבה לתובענה בדיווח לבורסה: "החברה לומדת את הבקשה, ובכוונתה להגיש את תגובתה לבית המשפט ולהתנגד לה. בשלב זה לא ניתן להעריך את הסיכויים לאישורה כתובענה ייצוגית, ואם תאושר, לא ניתן להעריך את סיכויי הצלחתה". שנירר ועין דור הכחישו את החשדות המיוחסים להם.