ניתוחהאתגר אחרי מכירת לאומי ארה"ב: שימור המובילות בהייטק
ניתוח
האתגר אחרי מכירת לאומי ארה"ב: שימור המובילות בהייטק
בנק לאומי אמנם צפוי לרשום רווח של 700 מיליון שקל ממכירת הפעילות בארה"ב, אך השאלה היא האם ישמור על מעמדו כמוביל התחום ההייטק. המנכ"ל פרידמן: "אחרי המיזוג, חברות שהפכו גדולות מדי יוכלו להמשיך איתנו"
בנק לאומי מוכר את פעילותו בארה"ב אחרי יותר מ־50 שנה שבהן פעל במדינה כבנק עצמאי. הבנק, בניהולו של חנן פרידמן, הודיע ביום חמישי על אחת העסקאות המשמעותיות ביותר של בנקים ישראליים בחו"ל כשמכר את לאומי ארה"ב (BLUSA) לוואלי נשיונל בנקורפ המקומי לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר.
תמורת העסקה תתבצע במניות (90%) ובמזומן (10%) כך שלאומי יישאר עם אחזקה משמעותית בבנק האמריקאי אחרי העסקה. לאומי גם חתם על הסכם מסחריים מול ואלי, כדי לאפשר את המשך הפעילות השוטפת מול לקוחות לאומי ארה"ב, בהם גם לקוחותיו בארץ.
בלאומי ניסו לשדר לאורך כל סוף השבוע כי המהלך המדובר אינו מהווה מכירה, אלא מיזוג של הפעילות, שבמסגרתה יהנה הבנק מהיותו בעל המניות הגדול ביותר בוואלי נשיונל ‑ עם 14.2% מהמניות ‑ אך בסופו של דבר ההחלטה של הנהלת לאומי מסיימת את פעילותו כבנק עצמאי בארה"ב, אותה החל בשנות ה־60 של המאה הקודמת.
מכירת הפעילות של לאומי ארה"ב מתבצעת בשווי גבוה משמעותית מזה שצפו בשוק, כאשר ההערכות היו כי הפעילות שווה כמיליארד דולר. במסגרת ההסכם ובהישען על המניות שיקבל בבנק, יזכה לאומי למנות שני דירקטורים וכן משקיף בדירקטוריון של ואלי. מי שצפוי לתפוס את אחד מתפקידי הדירקטורים ואף להתמנות לסגן יו"ר ואלי הוא אבנר מנדלסון, מנכ"ל לאומי ארה"ב, שישמש גם כיועץ לבנק.
בשנת 2018 מכר לאומי 15% ממניות הבנק לקרנות ההשקעות אנדיקוט גרופ ואמ.אס.די קפיטל, תמורת כ־140 מיליון דולר, לפי שווי של כ־933 מיליון דולר - כך שהשווי של הבנק צמח בכ־30% בתוך שלוש שנים. בעלי מניות המיעוט ישותפו גם הם בעסקה בהתאם לתנאים שקיבל לאומי.
גורמים בענף הבנקאות המקומי ציינו כי לאומי עשה "עסקה פיננסית פנטסטית", נוכח השווי שבו נמכרת הפעילות, שמשקף מכפיל של 1.4 על ההון העצמי של לאומי ארה"ב, כשהעסקה צפויה לייצר ללאומי רווח הון של כ־700 מיליון שקל אחרי מס.
אך הדגש בעסקה הוא על הצד הפיננסי שלה, כשמנגד היא מייצרת ללאומי אתגר בהתנהלות העתידית שלו מול לקוחותיו הישראלים בארה"ב, בשימור וכן בגיוס לקוחות חדשים. אחרי המכירה יוותרו בשוק האמריקאי רק שני בנקים ישראליים פעילים - דיסקונט והפועלים (שמפעיל בארה"ב סניף ולא בנק מלא בדומה לדיסקונט וללאומי).
לא חוששים מהמתחרים הישראלים שנשארו בארה"ב
לאומי, שנחשב לבנק המוביל בתחום ההייטק, בין היתר דרך חברת לאומי טק והקשרים עם לאומי ארה"ב, יידרש כעת לעמוד בפני תחרות עזה יותר מול שני המתחרים הישראלים, שינסו לצמוח על חשבונו דרך מאמצי שכנוע על הערך המוסף שיש בזיקה של השלוחה בחו"ל לבנק בישראל. בלאומי מנגד ינסו לשמר את הלקוחות תוך הצגת ההסכמים עם ואלי, שנועדו לשמר את השירותים שלהם היו זכאים הלקוחות גם תחת לאומי ארה"ב.
חנן פרידמן, מנכ"ל לאומי, התייחס בשיחה עם "כלכליסט" לקושי האפשרי מול הלקוחות הישראלים וציין כי ההסכמים המסחריים שנחתמו ביחד עם עסקת המיזוג, כמו גם העובדה שהצוותים של לאומי ארה"ב ימשיכו לעבוד תחת ואלי נשיונל, צריכים להבטיח את המשך הפעילות מול הלקוחות הישראלים, כך שהם לא ירגישו הבדל: "צריך לזכור שגם לאומי ארה"ב בסופו של דבר היה בנק נפרד מבנק לאומי. תחת אותה קבוצה אמנם, אבל הפעילות היתה נפרדת", אמר פרידמן.
הוא הוסיף כי "עד היום, חברות הייטק שהפכו ליוניקורונים לא יכלו להמשיך לעבוד איתנו בגלל שהן הפכו להיות גדולות מדי עבור הפעילות של לאומי ארה"ב. תחת ואלי נשיונל, שהופך במסגרת העסקה לבנק ה־29 בגודלו בארה"ב, הן יוכלו להמשיך איתנו גם אחרי שיגדלו".
זירת ההייטק הישראלית הרותחת היא גם מה שראה לנגד עיניו בעסקה איירה רובינס, מנכ"ל ויו"ר ואלי נשיונל בנק. עבור ואלי זוהי עסקה שנייה של רכישת פעילות בארה"ב בחודשים האחרונים, כחלק ממהלכי קונסולידציה שמאפיינים את השוק כולו. "שתי העסקאות עוסקות בצמיחה שלנו", אמר רובינס ל"כלכליסט", "אבל הן מאוד שונות. הראשונה היתה גיאוגרפית כדי להגדיל פריסה. לאומי ארה"ב, לעומת זאת, מאפשרת לנו להתרחב לתחומים אחרים כמו הבנקאות הפרטית וההייטק".
אתה לא חושש מאובדן לקוחות של לאומי שייפנו למתחרים הישראליים?
"זה בהחלט משהו לחשוב עליו, אבל זה לא מטריד אותנו. בנקאות היא הרבה בקשרים שבין הבנקאי ללקוח. הצוות של לאומי ארה"ב בראשות אבנר (מנדלסון, ר"ב) השקיע הרבה בקשרים עם הלקוחות וימשיך לעשות זאת גם תחת ואלי".
היתרון: שחרור מהרגולציה האמריקאית
ההחלטה של לאומי למכור את הפעילות בארה"ב לא מסיימת רק את הפרק שלהם שם, אלא סוגרת למעשה את הפעילות האחרונה שנותרה לבנק מחוץ לישראל כבנק עצמאי. ב־2014 מכר הבנק את הפעילות שלו בשוויץ ובלוקסמבורג, אחרי שהסתבך עם הרשויות בארה"ב בפרשת העלמות מס של לקוחותיו האמריקאים, פרשה שבגינה נאלץ לשלם ב־2016 כופר של מעל 400 מיליון דולר כדי לסיים אותה. ההחלטה למכור את הפעילות בארה"ב אינה קשורה ישירות לאותה פרשה, אך אחד היתרונות שלה עבור הנהלת לאומי הוא סיום "כאב הראש" שמייצרת הרגולציה האמריקאית המחמירה שבה נאלץ לעמוד, כחלק מהיותו בעל שליטה בבנק מקומי.
מכירת הפעילות בארה"ב התבשלה בלאומי במהלך השנתיים האחרונות, בין היתר כתוצאה מההסכם למכירת מניות המיעוט ב־2018, שהעמיד מסגרת זמן להצפת ערך עבור המשקיעים החדשים בבנק למשך 4 שנים, שבסיומן, אם לאומי לא יצליח בכך, יוכלו בעלי מניות המיעוט למכור לו את המניות בחזרה לפי אופציית מכר שהוכנסה להסכם. בין היתר, נבחנה בפרק הזמן הזה גם אפשרות של הנפקת הפעילות בארה"ב. "קיבלנו כמה הצעות למכור שסירבנו להן. החלטנו לאמץ אסטרטגיה להגדיל את הפעילות שלנו ואת החשיפה שלנו בארה"ב", אמר פרידמן בהתייחס לכך, "חשבנו שהדרך הנכונה ביותר היא לעשות את זה בחבירה לבנק קיים ומוכח".
עומר זיו, ראש החטיבה הפיננסית של לאומי, ציין כי "מדובר בעסקה סופר אסטרטגית עבור שני הבנקים, לנו דרך היתרונות של ואלי בשוק האשראי ולהם עם היתרון שלנו בתעשיית ההייטק הישראלית. ואלי מאוד מתאים לנו מבחינת המקומות שבהם הוא צומח, מבחינת תיק האשראי שלו, ככה שאנחנו רואים בזה פוטנציאל ענק לגדילה של בנק לאומי בארה"ב. תוצר נלווה הוא הצפת ערך של לאומי ארה"ב שתאפשר לנו לרשום רווח לאחר מס של כ־700 מיליון שקל בעסקה, לצד המשך רישום תשואה שוטפת".
המניות שקיבל לאומי בוואלי חסומות למכירה למשך 4 שנים, כאשר הן ישתחררו במנות שוות מדי שנה במהלכן. בלאומי שוללים בשלב זה אפשרות של מכירת המניות גם אחרי השחרור שלהן ורואים בהשקעה אסטרטגיה ליצירת רווחים נוספים עבורו, לצד הפעילות בישראל.
מכירת הפעילות בארה"ב מורידה מהשולחן של פרידמן משימה נוספת שהותירה לו קודמתו בתפקיד, רקפת רוסק עמינח, וכן מגבירה את הפוקוס של הבנק על צמיחה בשוק המקומי, כשברקע השינויים הרגולטוריים שנועדו להגביר את התחרות בשוק, בהם השקת מערכת הניוד בין חשבונות שהושקה בשבוע שעבר ורפורמת הבנקאות הפתוחה שצפויה לעבור במסגרת חוק ההסדרים. פרידמן יידרש לספק תוצאות גם בזירת הבנק הדיגיטלי של לאומי, פפר, שבתקופתה של רוסק עמינח סומן כחוד החנית של הבנק מול התחרות החדשה.