מיטב סוגרת את הקרן הכספית שלה. הסיבה: הצליחה יותר מדי
מיטב סוגרת את הקרן הכספית שלה. הסיבה: הצליחה יותר מדי
בית ההשקעות יסגור את הקרן הכספית המובילה שלו לחוסכים חדשים. זאת משום שהקרן, שמנהלת נכסים של 8.5 מיליארד שקל והיא קרן הנאמנות הגדולה בישראל, אינה משתלמת כלכלית למיטב בשל דמי הניהול הנמוכים שהיא גובה, ושאותם לא ניתן להעלות כעת
לפעמים יש דבר כזה להצליח יותר מדי. נדמה שזה המקרה של בית ההשקעות מיטב עם הקרן הכספית שלו "מיטב כספית ניהול נזילות", שהיא גם הקרן הכספית שגייסה הכי הרבה כסף בענף זה מתחילת השנה, גם הקרן הכספית הגדולה ביותר בענף וגם קרן הנאמנות הגדולה בישראל במונחי נכסים מנוהלים. ל"כלכליסט" נודע כי בית ההשקעות שבניהול אילן רביב יסגור את הקרן בחודש הבא למשקיעים חדשים. זאת עקב אי כדאיות כלכלית של הקרן.
קרנות כספיות הן קרנות נאמנות סולידיות מאוד שהמטרה שלהן היא להשיא למשקיעים תשואה בגובה הריבית במשק או למעלה מכך. משום כך, מדובר בכלי שהופך לפופולרי ככל שהריבית עולה ובסביבה אינפלציונית, שבה הריבית מבקשת להילחם. הקרנות הכספיות עושות זאת באמצעות השקעה בפיקדונות בנקאיים לטווח קצר, תוך שהן מנצלות את היתרון לגודל על מנת לקבל תנאים אטרקטיביים. הקרנות משקיעות גם בניירות ערך בסיכון נמוך דוגמת מק"מים, שהם מעין אג"ח שמונפקות על ידי בנק ישראל ונפדות לאחר שנה, וגם הן משיאות תשואה דומה לריבית במשק.
הקרנות הכספיות הן קרנות נזילות תמיד, בשונה מפיקדונות בנקאיים - המוצר המתחרה - שבו הציבור משקיע כספים לפרק זמן ידוע מראש בתמורה לריבית. בנוסף, המס בקרן כספית הוא 25% על הרווח הריאלי (כלומר, הרווח שמעבר לשיעור האינפלציה) ואילו בפיקדון בנקאי המס הוא 15% על הרווח הנומינלי. כלומר, הסכום האבסולוטי, ללא ניכוי של האינפלציה.
בשל האינפלציה שהרימה את ראשה, והריבית שעלתה בעקבותיה, ענף הקרנות הכספיות, שהיה מנומנם במשך שנים ארוכות שבהן הריבית במשק הייתה אפסית, הפך לפופולרי ומבוקש במיוחד, שכן הריבית העולה עשתה שמות בנכסי הסיכון - מניות ואג"ח.
נכון ליום שני השבוע, היקף הנכסים בקרנות הכספיות הגיע ל־56.1 מיליארד שקל - פי 3.4 לעומת תחילת 2022, אז נוהלו בקרנות האלו 16.5 מיליארד שקל בלבד. בחודשים האחרונים מגמת גיוס הכספים לקרנות הכספיות אף התגברה, והיום הקרנות האלו חולשות על 15% מכלל נכסי קרנות הנאמנות שמנהלות 380 מיליארד שקל.
הקרנות הכספיות גובות דמי ניהול נמוכים במיוחד של 0.1%–0.2%, לעומת ממוצע של 1%–2% בענף קרנות הנאמנות. משום כך, לא מדובר במוצר רווחי במיוחד עבור בתי ההשקעות. בדרך כלל קרנות אלה משמשות כתחנת מעבר ומקלט בעת סערות בשווקים. לרוב, כשהשווקים חוזרים לעלות, הכספים יוצאים מהן לקרנות אקטיביות אחרות, או פסיביות, עם דמי ניהול גבוהים יותר.
והקרן של מיטב הפכה למקלט המבוקש ביותר. מדובר בקרן שגובה דמי ניהול של 0.05% בלבד, הנמוכים בענף. בתשקיף של הקרן, מיטב אף הבטיחה שלא תעלה את דמי הניהול בשנה הקרובה. דמי הניהול הנמוכים הפכו אותה לפופולרית מאוד. מהקמתה באוגוסט 2022 היא גייסה 8.1 מיליארד שקל, הסכום הגבוה בתקופה זו בענף. רק מתחילת השנה הנוכחית, בתוך חמישה שבועות בלבד, גייסה 3.4 מיליארד שקל. אבל זה לא משתלם למיטב, שגם משלמת דמי הפצה של 0.1% לבנקים. בתוספת עלויות תפעול, בשיעור של כ־0.02%, ההפסד שלה על הקרן מגיע ל־6 מיליון שקל בשנה.
בשל כך, חברת קרנות הנאמנות של מיטב החליטה לסגור את הקרן בחודש הקרוב. כלומר, ממועד הסגירה והלאה לא יתקבלו לקרן משקיעים וחוסכים חדשים. הצפי של מיטב הוא שעד למועד הסגירה היקף נכסי הקרן יגיע ל־10 מיליארד שקל. כלומר, גם ההפסד שלה על הקרן בשנה יהיה גבוה יותר.
סוכני השיווק של מיטב כבר מסרו את ההודעה ליועצי ההשקעות בבנקים שאחראים לשיווקה. גם ההיקף הכספי של הקרן, ולא רק אי הכדאיות הכלכלית, מהווה סיבה לסגירתה למשקיעים חדשים. 8.5-10 מיליארד שקל הם הרבה כסף שצריך להשקיע על מנת להשיא את התשואה המובטחת, והדבר לא נעשה קל יותר ככל שהיקף הנכסים גדול יותר.
כאמור, כיום הקרן של מיטב היא הגדולה ביותר במונחי נכסים מבין הקרנות הכספיות. במקום השני ניצבת הקרן של אנליסט עם היקף נכסים של 8 מיליארד שקל ובמקום השלישי הקרן של הראל עם 5.7 מיליארד שקל. אנליסט, בניגוד למיטב, אינה מוגבלת בכל הנוגע לדמי ניהול והיא ניצלה את הפופולריות של הכלי ובתחילת השנה העלתה את דמי הניהול שהיא גובה. לפי הוראות הרגולטור, שינוי בדמי הניהול יכול להיעשות פעם בשנה, בתחילת השנה האזרחית.ייתכן שבשנה הבאה מיטב תעלה את דמי הניהול של הקרן, מה שעשוי גם להוביל לפתיחתה המחודשת, שכן בתשקיף היא התחייבה לא להעלות דמי ניהול בתחילת ינואר 2023. זאת, ככל הנראה, כדי למשוך את הציבור לקרן הצעירה והחדשה שרק החלה לפעול.
סגירת הקרן של מיטב נעשית על רקע חילופי המנכ"לים בחברה. בסוף ינואר מונה ליאור כגן לתפקידו כמנכ"ל חברת קרנות הנאמנות והחליף את רפי ניב שעבר לכהן כיו"ר לאחר כ־13 שנים בכס המנכ"ל. ניב הוביל את הצמיחה האגרסיבית של מיטב בשוק הקרנות, ותחת ניהולו חברת הקרנות של מיטב הפכה לגדולה בישראל. כיום החברה מנהלת נכסים בהיקף של 59.5 מיליארד שקל. 9.8 מיליארד שקל מנוהלים בקרנות הכספיות, ורובם בקרן הגדולה ביותר שלה, והגדולה בישראל בתחומה ובכלל.
מי שמאיימת על מעמדה של חברת הקרנות של מיטב היא קסם, החברה־הנכדה של חברת הביטוח הפניקס, שעתידה לרכוש חלק מקרנות הנאמנות של פסגות עם נכסים בהיקף של 17 מיליארד שקל, ובכך תגיע לנכסים מנוהלים בהיקף של 69 מיליארד שקל.
ממיטב נמסר: "ניהול השקעות בקרן נאמנות בהיקף של כ־8.5 מיליארד שקל, שהיא הגדולה בהיסטוריה של ישראל, הוא אתגר מקצועי מרובה חזיתות".