סגור

"לא הצלילה של מרץ 2020, אבל גם לא 'אין כלום כי לא היה כלום'"

בורסת תל אביב הגיבה היום לגלי ההדף של וריאנט הקורונה החדש בירידות של יותר מ־2%, אך אלה התמתנו עד לסגירת המסחר. השווי המצרפי של המניות הנסחרות ירד ב־18.3 מיליארד שקל, ורק 13 מניות רשמו תשואה חיובית — בעיקר מניות טכנולוגיה

הווריאנט אומיקרון (Omicron), שסימונו הוא האות החמש־עשרה באלפבית היווני, הגיע לבורסה התל־אביבית. המדדים המובילים פתחו את שבוע המסחר היום בירידות שערים חדות, שהלכו והתמתנו במהלך היום. לאחר שביום שישי האחרון נפלו המדדים המובילים בוול סטריט ביותר מ־2% — עם התגברות הדיווחים על זן הקורונה החדש — הגיבה הבורסה המקומית באותה מגמה היום בבוקר. אולם בהמשך היום נרשמה רגיעה מסוימת, והירידות דעכו.

2 צפייה בגלריה
אינפו הפחד הגיע לתל אביב
אינפו הפחד הגיע לתל אביב
אינפו הפחד הגיע לתל אביב
מדד הפחד, מדד ויקס־ת"א, זינק ב־50% בשעות הבוקר, אך לבסוף חתם את יום המסחר בעלייה של 30%. מדד הפחד, שנסגר ברמה של 15.5 נקודות, עדיין רחוק מאוד משיא ההיסטריה שנרשמה במרץ 2020 — אז ננעל ברמה של 84 נקודות. עם זאת, שווי כלל המניות בבורסה עמד היום בתום יום המסחר על 1.07 טריליון שקל — ירידה של 1.67% לעומת יום המסחר הקודם — כלומר, מחיקה של 18.3 מיליארד שקל מהשווי הכולל של המניות הנסחרות.
בקרב המדדים המובילים של הבורסה רשם מדד ת"א־35 ירידות של קרוב ל־3.3% בשעת המסחר הראשונה, אך חתם לבסוף את היום בירידה של 1.5%. גם במדד ת"א־125 נרשמה מגמה דומה, ובסוף יום המסחר נסגר המדד בירידה של 1.6%. היה זה יום המסחר השביעי הכי גרוע במונחי עומק הירידה של המדד מאז פריצת מגפת הקורונה בישראל. יום המסחר הגרוע ביותר עד עתה התרחש דווקא על רקע הגעת הגל השני של המגפה ב־19 ביולי 2020, אז נפל ת"א־125 ב־3% ביום אחד. אחריו בדירוג הימים שבהם נפל המדד בשיעור החד ביותר נמצא 23 בפברואר אשתקד, כשסימני המגפה רק החלו להתבטא בישראל, אז נפל מדד ת"א־125 בשיעור של 2.4%.
למרות הירידות החדות יחסית היום, הבורסה המקומית היא עדיין מפלט בטוח לכספי המשקיעים, שכן מדד ת"א־35 עלה מתחילת השנה ב־24.6%. זאת לעומת מדד דאו ג'ונס הניו־יורקי, שנפל ביום שישי ב־2.5% ועלה מינואר רק ב־14%. מדד הנאסד"ק ירד בסוף השבוע ב־2.2% ועלה השנה ב־20%.
בדיקת רמת הדאגה בקרב המשקיעים מלמדת כי המגמה השלילית שלטה רוחבית במדדי הבורסה, כשמדד ת"א־בנייה ומדד ת"א־נפט וגז בלטו בשיעור הירידות שלהם, 3.88% ו־3.61% בהתאמה. סקטור האנרגיה הושפע מנפילה במחירי הנפט בוול סטריט ביום שישי בשיעור של 13% ל־68 דולר לחבית.
המנייה שנפלה בשיעור החד ביותר במדד ת"א־125 היא של חברת המלונאות פתאל החזקות, שבשליטת דוד פתאל, שנפלה ב־8%. החברה אמורה לפרסם עד מחר את תוצאותיה הכספיות לרבעון השלישי, ונראה כי החשש של המשקיעים הוא מירידה חדה בביקושים לחדרי מלון, שנובע גם מפעילותה הנרחבת של הרשת בבתי מלון באירופה. בסקטור הבנייה בלטו בירידות המניה של אפריקה מגורים שירדה ב־5.8%, ומניית אזורים שאיבדה 4.3% משווייה.

2 צפייה בגלריה
בורסה בורסת תל אביב 5
בורסה בורסת תל אביב 5
בורסת תל אביב
(צילום: בלומברג)

עוד בלטה בירידות מניית קבוצת דלק, שצללה ב־4.6%. היום פרסמה החברה דו"חות כספיים, שמהם הסירו רואי החשבון של החברה את הערת ה"עסק חי" — עדות להתייצבות החברה. היה זה, בעצם, פרסום צופה פני עבר, שכן מחירי הנפט שוב רועדים, וחששות המשקיעים מתחדשים. חברה אחרת שמניותיה רשמו ירידות חדות היא גזית גלוב, שמניותיה נסוגו ב־4.1%. החברה מחזיקה במרכזים מסחריים פתוחים במדינות רבות, שחלקן — כמו ברזיל — רגישות מאוד לחזרת המגפה.
מנגד, היו היום 13 מניות הנכללות במדד ת"א־125, שסיימו את יום המסחר בעלייה. בין אלה בלטו מניות טכנולוגיות, כשמניית נאייקס — שמציעה פתרונות סליקה לכרטיסי אשראי — עלתה ב־3%, ובאטמ, המייצרת בין היתר ערכות מתקדמות לבדיקות מהירות של נגיף הקורונה, עלתה ב־2.1%.
אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש, אמר ל"כלכליסט": "כמו בכל אירוע מהסוג הזה, במיוחד כשהתחום שממנו נובעות הירידות אינו כלכלי אלא בריאותי, צריך לדעתי להתייחס אליהן בזהירות ולא כתרחישי קיצון. אני לא חושב שאנחנו מתקרבים לצלילה שראינו במרץ 2020, אבל גם לא בטוח ש'אין כלום, כי לא היה כלום'. יש סיכוי לשיבושים ולפגיעה בפעילות של השוק בחודש־חודשיים הקרובים, עד שיהיה חיסון מעודכן, ולכן יש הצדקה מסוימת לירידות בשווקים. אבל אני לא חושב שיש כאן קריסה.
"ייתכן שחלק מהציבור יוביל את הבורסות לתיקון, אבל הניסיון מלמד שתיזמון של השוק הוא בעייתי מאוד", מוסיף זבז'ינסקי. "מי שחושב שמימש את ההשקעות שלו בנקודת זמן טובה, נאלץ אחר כך להיכנס חזרה במחירים גבוהים יותר. הייתי אומר למי שלא משקיע לפרק זמן של כמה שבועות עד שלושה חודשים שעדיף לנשוך את השפתיים ולהמשיך קדימה, משום שיכול להיות כי בעוד שבועיים יתברר שלא כצעקתה, וכל אותם כוחות כלכליים יובילו את השוק לצאת בכוחות מחודשים".

"גל חדש מדי 3 חודשים"

סמנכ"ל ההשקעות במור קרנות נאמנות מעין אמסלם אמר ל"כלכליסט" כי "אני חושב שביום שישי היתה בהלה שגילמה את הפתגם: 'מכור עכשיו ושאל שאלות אחר כך'. החששות העיקריים הם לגבי יעילות החיסון נגד הווריאנט החדש, שמסתמן כמידבק מקודמיו. בנוסף, נשאלת השאלה אם אפשר יהיה לעדכן את החיסונים, כך שיידעו להתמודד מולו ומול וריאנטים אחרים, שכנראה עוד יגיעו. אין כרגע תשובות חותכות לכך, וחוסר הוודאות מוביל לגל ירידות. אנחנו, בהנחת הבסיס שלנו, מעריכים שייתכן גל חדש מדי שלושה חודשים בממוצע. המקרה הנוכחי תואם את ההערכות של המומחים בתחום הבריאות, שעימם התייעצנו. נצפה לראות הידוק מגבלות בישראל ובעולם, שיפגעו בעיקר בענפי התעופה והתיירות, אבל מוקדם מדי להעריך בשלב זה האטה בצמיחה".