ניתוח"אם יתברר שהאירוע בצפון היה חד-פעמי, השוק יחזור לתמחר תרחיש אופטימי"
ניתוח
"אם יתברר שהאירוע בצפון היה חד-פעמי, השוק יחזור לתמחר תרחיש אופטימי"
הטיל שפצע אתמול שישה עובדי חברת החשמל שינה את המגמה בבורסת ת"א, שעברה לירידות אחרי שבועיים של עליות. מנהל השקעות עמיתים במגדל ביטוח יובל באר אבן תולה את הסיבה לירידות בהתלקחות בצפון ובנאום נסראללה. מנכ"ל אקורד קובי שגב סבור שהיעדר זרים במסחר בימי ראשון הוא הסיבה לירידה
ירי של טיל נ"ט אתמול בגבול הצפון, שפצע שישה עובדי חברת החשמל, שינה את הסנטימנט בבורסת ת"א. לאחר שבועיים — הרביעי והחמישי למלחמה — שהתאפיינו בעליות נאות, ירד אתמול מדד ת"א־125 ב־1.7%. ירידות נרשמו גם באג"ח הממשלתיות הישראליות, ומדד תל גוב־צמודות 10+ ירד גם הוא ב־1.7%.
הטיל סדק את אופטימיות המשקיעים, והירידות הן בבואה של המציאות — והיא נזילה מאוד ועתירת אי־ודאות. עליית מדרגה בצפון תכפיל את המשאבים הנדרשים למאמץ של המדינה להסדיר את מצבה הביטחוני בעשורים הקרובים.
"התנועה בשווקים היא סך ההסתברויות לתסריטים שונים. בפתיחת הלחימה היה תרחיש גבוה למלחמה בשתי חזיתות במקביל", אמר ל"כלכליסט" יובל באר אבן, מנהל השקעות עמיתים במגדל ביטוח. "עם הזמן התבהר שאנו מרכזים לחימה בדרום, ובצפון היא מתבטאת במאבקים נקודתיים. לכן השוק החל לגלם את התרחיש שכך תתנהל הלחימה עד סיומה, והפסיק לתמחר מערכת של כמה שנים וריבוי חזיתות. הגילום הביא לתיקון משמעותי בשוק המניות, וגם השקל עלה מ־4.1 לדולר ל־3.8 שקלים לדולר", הוסיף באר אבן. "העניינים נראו בשליטה עד אתמול בצהריים. הירי על אזרחים הגיע אחרי נאומו של חסן נסראללה בשבת, שבו אמר כי כל האפשרויות ללחימה נגד ישראל פתוחות, והשוק חושש שמכאן זה יתדרדר. חיזבאללה הבהיר כי עדיין לא אמר את המילה האחרונה, וההסתברות לחזית נוספת בצפון עלתה".
קובי שגב, מנכ"ל בית ההשקעות אקורד, תולה את הירידות דווקא בעיתוי שלהן — יום ראשון: "ראינו ירידות חדות לצד היקפי מסחר לא גבוהים במיוחד בשוק המניות — 700 מיליון שקל. המכירה של המקומיים לא מצאה יותר מדי ידיים, מאחר שאין זרים בימי ראשון".
הגופים המוסדיים בישראל היו הגורם הדומיננטי מאחורי התיקון שנרשם בשבועות הרביעי והחמישי ללחימה. נציגים של גופי ההשקעה הגדולים במשק, כמו בתי ההשקעות מור ומיטב וחברת הביטוח איילון, החלו להחזיר השקעות מחו"ל לישראל. בראיונות ל"כלכליסט" מפרוץ המלחמה אמרו נציגיהם שהם רואים הזדמנות בשוקי המניות והאג"ח בישראל בעקבות הירידות החדות בשבוע הראשון למסחר אחרי 7 באוקטובר, וכי הם מאמינים בכלכלה הישראלית לאורך זמן.
באר אבן סבור כי התיקון בשווקים הגיע גם על רקע ניסיונות החזרה לשגרה של האזרח הישראלי בכובעו כצרכן. "ההתלקחות בצפון מגיעה לאחר שבימים האחרונים נראה היה כי נכנסנו לשגרת חירום. בשבוע האחרון פורסמו נתוני רשתות המזון וגיהוצי האשראי של החברות. באוקטובר היינו כולנו בהלם, מהסיבות המובנות, אך ככל שנקפו הימים החלה השגרה לחזור, ודפוסי הצריכה החלו להידמות לימי טרום הלחימה. המשק החל להבין שצריך לחזור לשגרה, ולא הייתי מזלזל בכך, כי מדובר בכוח משמעותי. אם יעברו הימים ונראה כי טיל הנ"ט בצפון היה 'החלקה' חד־פעמית, השוק יחזור לתמחר תרחיש אופטימי", אמר באר אבן.
את הירידות החדות באג"ח הממשלתיות מסביר באר אבן בכך שהשוק צופה כי הממשלה תבצע גיוסים נוספים באג"ח, אם הלחימה בצפון תתגבר. "נכון לתחילת המסחר אתמול בבוקר תימחר שוק ההון הורדת ריבית של 1.25% בשנה הקרובה, ונראה כי זו תחזית מעט אגרסיבית. נגיד בנק ישראל אמיר ירון אמר כבר כי יש מספיק כלים להתמודד עם אתגרי המשק ללא הורדת ריבית, ובהם הלוואות לעסקים. נראה כי ירון מעדיף טיפול כירורגי ולא כלי כוללני כמו שינוי ריבית. אם הממשלה תצטרך לגייס אג"ח נוספות, הנגיד עשוי לצאת בהקלה כמותית".
שגב סבור כי התנועה באג"ח הארוכות בישראל קשורה יותר לתנועות האג"ח בארה"ב, שירדו בסוף השבוע מחשש לאינפלציה ארוכת טווח. "ראינו בארה"ב עליית תשואות בסוף השבוע, ולאורך יום המסחר אתמול בארץ (לפני האירוע בצפון — א"ע) ראינו זחילה מטה של מחירי האג"ח ועלייה בתשואות. מעבר לכך, העלייה החדה באג"ח מעידה כי ידיעות חדשותיות מקפיצות גם את מחירי הנכסים שנחשבים בטוחים יחסית, כמו אג"ח ממשלתיות. הורדת הריבית כבר מתומחרת בשוק המקומי, ואנו מאמינים כשיירדו הריביות בחו"ל תחל גם הורדה מקומית — לא קודם לכן".
שגב מוסיף כי "להערכתנו, כל עוד לא נפתחת מערכה בצפון השוק יתאושש. אנחנו בתשואת חסר משמעותית מול העולם, ורמת המחירים כאן נמוכה. אחרי המלחמה הריבית תהיה נמוכה יותר, הממשל יצטרך להשקיע הרבה בתשתיות, ואנו גם מאמינים שיגיעו גלי עלייה של יהודים מחו"ל. מי שמחפש ריבאונד להשקעה — זה מתכון טוב לסביבה העסקית".
באר אבן סיכם כי "אם נצליח לנטרל את החמאס בדרום ונקבע אזור חיץ בצפון, לצד הרפורמה המשפטית שירדה מהפרק ונתוני הכלכלה הטובים שאפיינו את ישראל — הרי ששוק המניות הישראלי והשקל בתמחור חסר. אבל צריך לסייג ולומר כי ייתכן גם תרחיש הפוך — שלא נצליח לנטרל את האיום בדרום, ובצפון נתדרדר למלחמה גם עם איראן".
העמדות האופטימיות שמשמיעים באר אבן ושגב רחוקות מלהיות נחלת כלל שוק ההון הישראלי, אולם מנהלי השקעות שחוששים כי הרע עוד לפנינו לא ששים להיחשף בימים אלה של אחדות ועצבים חשופים. מנהל השקעות בכיר בשוק ההון אמר ל"כלכליסט" כי "ההנהגה בישראל מתחילה להבין שהאינטרס שלנו שונה משל ארה"ב. כדי להמשיך את המרדף אחרי חמאס צריך זמן — והרבה. בנוסף, טיפול בחזית הצפונית הוא הזדמנות בלתי חוזרת ואינטרס אמיתי של ישראל, ויש לה כל הסיבות הנכונות להבעיר את הצפון. לא נקבל הזדמנות טובה יותר, כשהאמריקאים באזור עם כזה כוח צבאי. מנגד, חזית בצפון תוביל לעיסוק של המערב בסכנה למלחמת עולם, ותאפשר לישראל לפעול בדרום ללא מגבלות. לכן השוק חושב שההנהגה הישראלית לא צריכה הרבה בשביל לפתוח חזית לחימה נוספת".