סגור
רן צרור מנכ"ל שור-טק השקעות
המנכ"ל רן צרור. הפטור ניתן לשלוש שנים ויפוג בחודש מאי הקרוב (צילום: ישראל הדרי)

בעלי המניות מגבילים את חופש הפעולה של מנהלי שור־טק

האספה הכללית של השותפות שמשקיעה בחברות טכנולוגיה בתחום הביטוח החליטה לא להאריך את הפטור שקיבלה השותפות בהנפקה, כך שמעתה היא תידרש לאשר כל השקעה חדשה באספה כללית. ברקע ישנן טענות על מודל דמי הניהול והיקף הדיבידנדים

שותפות שור־טק, שמתמחה בהשקעות בחברות פינטק ואינשורטק, אומנם ביצעה אקזיט מוצלח מווסטו (Vestoo), רגע לפני שהחברה נקלעה לעין הסערה בשל חשד להונאת ענק, אולם הדבר לא זיכה את מנהליה בקרדיט רב.
בשבוע שעבר החליטו בעלי המניות שמנהלי השותפות ייאלצו לקבל מהם אישור כדי לבצע כל השקעה חדשה שהיא, החל משנה הבאה. כלומר כל השקעה תובא לאישור אספת מחזיקי יחידות ההשתתפות בשותפות. למעשה בעלי המניות סירבו לאשר את הארכת הפטור הקיים המאפשר למנהלי החברה להשקיע כראות עיניהם.
שותפות שור־טק הונפקה באמצע 2021 בבורסת תל אביב, וגייסה מהמשקיעים 26 מיליון שקל. לפי התקנון של השותפות, בשלוש השנים הראשונות השותף הכללי (GP), כלומר מנהלי החברה, יכול לבצע השקעות כראות עיניו, אולם שלוש שנים לאחר ההנפקה האספה הכללית, שכוללת את השותפים המוגבלים (LP), כלומר המשקיעים, צריכה לאשר כל השקעה חדשה. מנכ"ל שור־טק רן צרור והיו"ר עוזיאל דנינו ביקשו להאריך את הפטור מאישור כל השקעה חדשה באספה הכללית בשלוש שנים, אולם 91% מבעלי המניות הצביעו נגד, ולכן החל ממאי הקרוב שור־טק תידרש לאשר כל השקעה חדשה באספה הכללית.
ההצבעה נגד הארכת הפטור התרחשה, בין היתר, על רקע ביקורת של בעלי מניות על מודל דמי הניהול וההצלחה של השותפות. דמי הניהול שמשולמים לשותף הכללי נגזרים פר השקעה, כך שמשולמים דמי ניהול על השקעות מוצלחות, ומנגד לא מבוצע קיזוז על השקעות מפסידות. מדובר בדמי הצלחה של 14% מהרווחים הממומשים, עד לתקרה של פי שלושה על ההשקעה. ככל שהרווח גדול יותר, דמי ההצלחה עומדים על 18%. זאת בנוסף לדמי ניהול של 25 אלף דולר בחודש, שמשולמים החל משנה לאחר ההנפקה, כך שמדובר בדמי ניהול שוטפים של 930 אלף שקל בחודש. עלות שכר המנכ"ל ב־2022 עמדה על 1.2 מיליון שקל.
לדברי אריה לופו, מנהל תיקים לשעבר שפעיל כיום בשוק החיתום ומחזיק במניות של שור־טק, "המטרה שלנו, בעלי המניות, היא לשמור על הקופה, בעוד המטרה של החברה היא לרוקן אותה". לדבריו, ישנה התארגנות של כמה בעלי מניות שדורשים מההנהלה לפעול כדי לחלק את הכסף בקופתה כדיבידנד למשקיעים, שכן בקופה הצטברו יותר מ־100 מיליון שקל, זאת בשעה ששור־טק נסחרת לפי שווי של 22 מיליון שקל, לאחר שב־12 החודשים האחרונים מנייתה ירדה בכמעט 6%, והיא נסחרת מתחת לשווי ההנפקה שלה. במקרה של שותפויות מו"פ הסכום המגויס מהווה את השווי שלהן בתחילת המסחר. כאמור, החברה גייסה 26 מיליון שקל. בלחץ המשקיעים, לפני שנה אימצה שור־טק מדיניות דיבידנדים של חלוקת 40%-15% מהרווחים נטו שנובעים ממימוש השקעות בחברות פורטפוליו.
הכספים בקופת שור־טק הצטברו בעיקר מההשקעה בחברת האינשורטק וסטו. במאי מכרה שור־טק את יתרת ההחזקות שלה, 2%, תמורת 15.7 מיליון דולר, לפי שווי חברה של 785 מיליון דולר. מדובר בהנחה קלה ביחס לגיוס האחרון שביצעה וסטו שהעניק לה שווי של כמיליארד דולר. בינואר 2022 מכרה שור־טק 2% גם כן מווסטו תמורת 7 מיליון דולר ולפי שווי של 300 מיליון דולר. את הנתח המקורי שלה בחברה רכשה שור־טוק בהשקעה של מיליון דולר בלבד ולפי שווי של 20 מיליון דולר, כך שהיא עשתה פי 15.7 על ההשקעה.
חודשיים לאחר הפרידה הסופית מווסטו התגלה חשד להונאת ענק בחברה בהיקף של מיליארדי דולרים. וסטו מנהלת פלטפורמה שמתווכת בין חברות ביטוח ומבטחי משנה. לפי החשד, בפלטפורמה התבצעו עסקאות בהיקף של מיליארדי דולרים תוך הצגת מסמכים מזויפים שאיפשרו את ביצוע העסקאות המדוברות.
בשור־טק מתגאים באקזיט המרשים מווסטו, ואף מרוצים מכך שהפרידה התרחשה טרם גילוי החשד להונאה, ואף מחלקים למשקיעים דיבידנד של 7 מיליון שקל, אולם הדבר לא מרצה את המשקיעים, שכאמור סירבו לאשר לחברה חופש פעולה. בכירים בענף השותפויות טוענים כי רוב המתנגדים באספה הם משקיעים שרכשו את המניות בתקופה האחרונה לא בשל אמון בחברה, אלא כדי ללחוץ עליה לחלק את הכספים שבקופה. השווי הנמוך של שור־טק, שנמוך מהסכומים שגייסה מהמשקיעים, מעיד על כך שישנו אמון נמוך בפוטנציאל של החברה.
עם בעלי המניות בשור־טק נמנים רני צים (7%), פסגות (7.5%), טוגדר ונצ'רס (6.2%), יגאל דמרי (5.2%) וקרן ליאור תמר (3.4%).

בעלי מניות בולטים בשור־טק

  • פסגות - 7.5%
  • רני צים - 7%
  • טוגדר תצ'רס - 6.2%
  • יגאל דמרי - 5.2%
  • קרן ליאור תמר - 3.4%