הכל מתחיל בחומרים הבסיסים
הכל מתחיל בחומרים הבסיסים
העולם עובר במהירות לטכנולוגיות דיגיטליות ונקיות, שדורשות תשומות חומרי גלם - מתכות ומינרלים - חיוניים ולעתים נדירים. לנוכח המגבלות הפיזיות של הכרייה, הייצור ושיפור החומרים, הביקוש להם עשוי לעלות על ההיצע, והתוצאה תהיה מחזור-על ועליות מחירים
העולם מאמץ במהירות טכנולוגיות דיגיטליות ונקיות, ביניהן כלי רכב חשמליים (EV), תאי דלק מימן, טורבינות רוח, מנועי משיכה רובוטיים ופאנלים פוטו-וולטאים (PV) לניצול קרני השמש. טכנולוגיות אלה יכולות לסייע בהאטת השינויים האקלימיים, לשפר את פריון העבודה ולחבר בין מיליוני בני אדם ברחבי העולם. אולם אלו טכנולוגיות מורכבות אשר דורשות תשומות חומרי גלם חיוניים רבים, בכללן מתכות ומינרלים. בלעדיהם, טכנולוגיות אלה לא היו קיימות, לפחות לא בצורתן הנוכחית.
מחצבים נדירים, כגון, ניקל, ליתיום, גרפיט וגרפן, קובלט, מנגן, פלדיום ופלטינה, אבץ וסיבי פחמן הם דוגמאות אחדות מני רבות של רכיבים בסיסיים, חיוניים ובלתי מוכרים, המניעים את התקדמות הטכנולוגיות המשבשות. אך משום שלצורך הפקתם נדרש תהליך פיזי בעל מגבלות טבעיות, שרשראות האספקה של החומרים המשבשים עשויות להיתקל באתגרים שאינם נפוצים במגזרי ההיי-טק. גורמים אשר נתונים להגבלות ועיכובים באספקה, לדרישות הון גבוהות ולנתונים גיאוגרפיים ותקנות מקומיות שעלולים להגביל את זמינותם.
חומרים משבשים עלולים להיכנס ל-"מחזור-על" (Super Cycle)
מחירי החומרים תואמים לרוב את התנאים המאקרו-כלכליים הגלובליים. מרבית התנודות באספקה ובביקוש לחומרים נוטים להיות קצרי טווח מטבעם, ונמשכים בין חודשים לשנים ספורות בלבד. זה תלוי בשינויים בתנאים הכלכליים ובזמן הדרוש לאיזון מחדש של תנאי ההיצע והביקוש. אך מחזורי-העל או ה"סופר סייקלס" הם שונים. הם מאופיינים בתקופות ארוכות (עשרות שנים) של תזוזות מבניות של מחירים מעל קו המגמה. מבחינה היסטורית, ביקוש גדל במהירות בשילוב עם תקופות ארוכות של אספקה בלתי-מספקת יוצרים תנאים של מחזורי-על. למשל, התיעוש המהיר של ארצות BRIC (ברזיל, רוסיה, הודו וסין) מאז אמצע שנות ה-90 יצר מחזור-על בסחורות שנמשך למעלה מ-20 שנה.
אנו סבורים שההופעה של מספר טכנולוגיות שונות שמשנות את כללי המשחק עלולה ליצור תנאים דומים, שיובילו למחזור-על בחומרים מסוימים. למשל, המעבר מכלי רכב בעלי מנוע בעירה פנימית (ICE) לכלי רכב חשמליים (EV) עשוי להוביל לביקוש גובר לחומרים, כגון ליתיום, גרפיט, נחושת, ניקל, קובלט ומנגן. EV צורך חומרים אלה בכמות של פי 6 מ-ICE מסורתי.
רבים ממניעי המפתח לביקוש לחומרים משבשים קשורים לשינויי האקלים ולטכנולוגיות הנקיות. מקורות אנרגיה מתחדשת ממשיכים לנגוס בנתחי השוק של מקורות האנרגיה מבוססת דלק, ככל שהראשונים נעשים זולים יותר. אנו מצפים לראות המשך אימוץ, המונע על ידי המשך חשמול, חיסכון בעלויות בזכות גודל ופעילות בנוגע לשינויי האקלים. תרחישים הקשורים לפעילות לגבי שינויי האקלים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה (IEA) מספקים הצצה לפוטנציאל הביקוש לחומרים המשבשים.
חומרים משבשים במוקד: שלוש חברות מובילות בתחום
Ganfeng (1772 HK) – ייצור ליתיום
קבוצת Ganfeng Lithium Group היא יצרנית ליתיום משולבת אנכית, המכסה את שרשרת האספקה של הליתיום מקצה לקצה: החל מפיתוח משאבי ליתיום, זיקוק ועיבוד, ייצור סוללות ועד מחזור סוללות. הספק ייצור תרכובת הליתיום שלה הוא השלישי בגודלו בעולם, והגדול ביותר בסין המחזיקה בשיעור הגבוה ביותר של עתודות ליתיום בעולם. Ganfeng אחראית ל-24% מהתפוקה הגלובלית של הליתיום ההידרוקסיד ואף הכריזה על תוכניות להכפיל את הייצור מ-100,000 טונות ב-2020 ל-200,000 עד שנת 2025. חברת Ganfeng ממשיכה להגדיל את אחוז האחזקות שלה במפעלי ליתיום ברחבי העולם, ממקסיקו ועד מאלי, ומבטיחה את מקומה כשחקן מרכזי בזירת הליתיום. סיכויי הצמיחה השאפתניים שלה מקבלים תמיכה מחוזי אספקה ארוכי טווח עם יצרני סוללות גדולים ועם יצרניות OEM כגון Tesla, Panasonic, LG Chem, Volkswagen, Samsung ו-BMW. לנוכח המשך העלייה באימוץ כלי רכב חשמליים וחשיבות הליתיום בשרשרת האספקה של סוללות לכלי רכב אלה, Ganfeng היא חברה חשובה לקידום טכנולוגיות משבשות בעזרת חומרים משבשים כגון ליתיום.
Anglo American PLC (AAL LN) – כריית מתכות
חברת Anglo American PLC היא חברת כרייה מגוונת, הכורה מתכות משבשות, כגון נחושת, מתכות מקבוצת הפלטינה, עפרת ברזל, פחם, פוליהלייט, ניקל ומנגן. חברת Anglo American PLC מייצרת כ-40% מהתפוקה העולמית של מתכות הפלטינה, החיוניות למעבר האקלימי, כולל שימושים כגון ניקוי פליטות של כלי רכב. מפעל החברה בדרום אפריקה, Moglakwena, הוא מכרה הפלטינה הפתוח הגדול ביותר בעולם, והוא מפעיל חמישה מכרות פלטינה ופלדיום בדרום אפריקה. כריית נחושת היא פעילות חדשה יחסית של החברה, שהיא שחקן מוביל בתחום הפלטינה והפלדיום. יש לחברה ארבעה מתקנים לכריית נחושת בצ'ילה, המייצרים תרכיזי נחושת, קתודות נחושת ומוצרים קשורים נלווים, כגון מוליבדן וכסף. נחושת היא אחת המתכות בנות-הקיימה והניתנות ביותר למיחזור, ולפי ההערכות 80% מהנחושת שנכרתה בעולם ב-10,000 השנים האחרונות נמצאת בשימוש עד היום. חברת Anglo American PLC כורה גם ניקל ומנגן. בבעלות Anglo American PLC שלושה מכרות ניקל בברזיל ושני אתרי ייצור פרוניקל במדינת המחוז גויאס. במונחים של ייצור מנגן, החברה מחזיקה ב-40% ממניות Samancor, שהיא בעלת מפעלים בדרום אפריקה ובאוסטרליה. טביעת הרגל הגלובלית של Anglo American בתחום המכרות, והפורטפוליו המגוון שלה בייצור קשת רחבה של חומרים משבשים, הופכים אותה לחברה חשובה בתחום המעבר לטכנולוגיות משבשות.
Teck Resources (TECK/B CN) – כרייה מגוונת
חברת Teck Resources היא אחת מחברות הכרייה הקנדיות המגוונות הגדולות ביותר, המתמחה בנחושת, פחם לייצור פלדה, אבץ ואנרגיה. חברת Teck Resources מייצרת תרכיזי נחושת וקתודות נחושת במכרות הנחושת שלה בקנדה ובצ'ילה. Teck שותפה גם במכרה Antamina לנחושת ואבץ בפרו. הנחושת היא הפלח העסקי העיקרי של Teck, ובשנת 2020 החברה ייצרה יותר מ-276,000 טונות נחושת, שהיוו 44% מהרווח הגולמי של החברה. הנחושת חיונית לאימוץ משאבי אנרגיה נקייה, כגון אנרגיות שמש ורוח, ו-Teck Resources חברה בארגון הבינלאומי למתכות וכרייה, ארגון המספק מידע על שיטות כרייה בנות-קיימה מובילות, שחבריו מחויבים לאפס פליטות גזי חממה בהיקפים 1 ו-2 עד שנת 2050, בהתאם להסכם פריז. הפלח העסקי השני בגודלו של Teck Resources הוא אבץ, והיא מייצרת 587,000 טונות אבץ בשנה. ייצור האבץ וסגסוגות האבץ מהווה 29% מהרווח הגולמי של החברה. מכרות האבץ שלה נמצאים באלסקה ובקנדה. Trail Operations הוא אחד המתחמים הגדולים ביותר בעולם להתכה וזיקוק של אבץ ועופרת משולבים. לאבץ יש מגוון רחב של שימושים חיוניים, בכללם הגנה על פלדה מפני שיתוך, הגדלת יבולים ושיפור איכותם, והוא גם משמש רכיב תזונתי חיוני להתפתחות האדם ולמניעת מחלות.
לסיכום אנו סבורים שנושא החומרים המשבשים הוא תחום שהוזנח במעבר לדיגיטציה ואנרגיה נקייה. בשעה שהטכנולוגיה ממשיכה למלא תפקיד גדל והולך בכל היבטי חיינו, הרכיבים היסודיים של החומרות הטכנולוגיות, צפויים להיות חיוניים יותר ויותר. אולם, לנוכח המגבלות הפיזיות של הכרייה, הייצור ושיפור החומרים, אנו סבורים שהביקוש עשוי לעלות על ההיצע, והתוצאה תהיה מחזור-על ועליות מחירים. למשקיעים בעלי חשיפה לטכנולוגיות נקיות, כלי רכב חשמליים ו/או חומרות, כדאי לשקול חשיפות לחומרים משבשים, בין השאר במטרה להשיג חשיפה רחבה יותר למערכת האקולוגית של נושאים שעשויים להפיק תועלת מצמיחתן של טכנולוגיות חדשות.
הכותב הוא אנליסט בחברת קרנות הסל Global X אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ השקעות, המלצה או חוות דעת באשר למוצרים פיננסיים כלשהם