השקל מתחזק לאחר העלאת הריבית החדה מהצפי; הדולר נסוג ב-0.4%
השקל מתחזק לאחר העלאת הריבית החדה מהצפי; הדולר נסוג ב-0.4%
הדולר נסחר ב-3.344 שקלים, היורו נסוג ב-0.6% ל-3.56 שקלים; בנק ישראל העלה את הריבית מ-0.35% ל-0.75%, בזמן שהתחזיות היו להעלאה ל-0.6%
השקל מתחזק לאחר שבנק ישראל העלה את הריבית בפעם השנייה ברצף - לראשונה זה 11 שנה - והפתיע בהעלאה חדה מהתחזיות.
הדולר נחלש ב-0.4% בשוק המט"ח המקומי ונסחר ב-3.344 שקלים, היורו נסוג ב-0.6% ל-3.56 שקלים.
דקות לפני החלטת הריבית טיפס הדולר ב-0.1% ל-3.593 שקלים והיורו נחלש ב-0.1% ל-3.579 שקלים.
לפני כחצי שעה נקבעו השערים היציגים - הדולר נחלש ב-0.1% ושערו היציג נקבע ברמה של 3.356 שקלים, היורו קפץ ב-0.9% ושערו היציג נקבע על 3.582 שקלים.
בנק ישראל בראשות הנגיד אמיר ירון העלה היום (ב') את שיעור הריבית במשק ב-40 נקודות בסיס לשיעור של 0.75% מ-0.35%. זאת בעוד מרבית הקולות בשוק ציפו להעלאה ל-0.6%.
לפני חודש וחצי העלה הבנק את הריבית ברבע אחוז משיעור של 0.1% ל-0.35%. זו הייתה העלאת הריבית הראשונה של בנק ישראל אחרי שלוש שנים וחצי, שברובן התמודדה הכלכלה המקומית עם משבר הקורונה, בדומה לעולם כולו.
רונן מנחם, הכלכלן הראשי בבנק מזרחי טפחות: "הבוקר אנו עדים לתיסוף של השקל כנגד הדולר. רוב התיסוף נובע מפיחות של 0.5% בשער הדולר כנגד היורו. זאת, לאחר התבטאויות של חברים בבנק המרכזי של אירופה, התומכים בהעלאת ריבית כבר בחודש הבא, ואינם שוללים העלאה של חצי אחוז. הם חוששים כי הפיחות של היורו כנגד הדולר יקשה עליהם למתן את האינפלציה בגוש.
"כך נמשך מהלך מתוזמר היטב שהחלה נשיאת המוסד בנאומה בשבוע שעבר. לפיכך תיסוף השקל כנגד היורו נמוך יותר. חלק נוסף מתיסוף השקל נובע מההמתנה להודעת הריבית כאן אחר הצהריים. ההערכות הן שהריבית תעלה ל-0.6% עד 0.75% אחוז, עם סיכוי גבוה יותר ל-0.6%".
מנחם הוסיף כי "גם שכר העבודה עולה, לאחרונה, מהר יותר ולנוכח עליות המחירים סביר כי יתפתח לנושא מרכזי במערכת יחסי העבודה. בתוך כך מזנקים מחירי הדירות בבעלות דייריהן בשיעורים שנתיים דו ספרתיים. כל אלו גורמים שעשויים בהחלט להצדיק העלאת ריבית שנייה בסבב. עם זאת, שכר הדירה, המהווה כרבע ממדד המחירים לצרכן, עלה ב-3.4% בלבד ב-12 החודשים האחרונים, פחות מעליית המדד הכללי, כך שהתמסורת ממחירי הדירות עודנה נמוכה.
"בכלל, שיעור האינפלציה במדינת ישראל ב-12 החודשים האחרונים, 4%, הוא מהנמוכים במדינות המפותחות ולא רחוק יתר על המידה מהרף העליון של יעד האינפלציה (3%). במבט להמשך, האינפלציה עשויה, אמנם, לעלות עוד, אך זאת באופן הדרגתי; במהלך המחצית השנייה של השנה היא עשויה לשנות כיון ולהתחיל לרדת.
"התיסוף האחרון בשער השקל יסייע לבנק ישראל לנקוט תוואי מדוד, יחסית, של העלאות ריבית. זאת, בהשוואה להעלאות מהירות הרבה יותר בארצות הברית. במישור המקומי, יכול בנק ישראל להסתייע בכך שהגירעון התקציבי נמוך במידה יוצאת דופן (פחות מאחוז אחד של התוצר). כפועל יוצא, נראה כי העלאות הריבית תשפענה פחות על תשואות הפדיון על איגרות החוב במח"מ בינוני – ארוך, משום שהמדינה מנפיקה הרבה פחות מהן לאחרונה ותמשיך כך בחודשים הבאים.
"גם תשואות הפדיון לטווחים הללו בארה"ב יורדות, לאחרונה, ומקטינות את הלחץ על העקיף על תשואות הפדיון כאן. שני הגורמים יסייעו למגזר העסקי, שייתקל בפחות תחרות על מקורות ההון מצד המגזר הממשלתי, מה שישפר את זמינות האשראי ויצמצם את עלותו.
"עם זאת, בנק ישראל עשוי להתייחס לחשיבות של המשך היציבות הפיסקלית, על רקע אובדן הרוב של הממשלה ערב הדיונים לאישור תקציב המדינה. בנק ישראל יתייחס גם להתפתחות הריביות בחו"ל וייתכן כי יזכיר את העלאת הריבית הראשונה המסתמנת בגוש האירו (לפי הערכות, אולי כבר בחודש יולי) וימקם את העלאת הריבית כאן במסגרת הגלובלית הרחבה יותר.
"מבחינת המדיניות המוניטרית, ולנוכח המשברים החיצוניים התכופים מהשנים האחרונות, חשוב הן לבנק ישראל והן למשק כי הריבית תעלה, כשניתן, על מנת שתוכל לרדת שוב ולהקל על המגזר העסקי והצרכני כשהמשברים הבאים יתחוללו. בשקלול כל הנסיבות הללו, יקל על המשק להמשיך לצמוח כלכלית תוך כדי שבנק ישראל מעלה בהדרגה את הריבית. תנאי הפתיחה לסבב הנוכחי של העלאות הריבית בישראל נוחים למדי".
מנחם: "התיסוף האחרון בשער השקל יסייע לבנק ישראל לנקוט תוואי מדוד, יחסית, של העלאות ריבית. זאת, בהשוואה להעלאות מהירות הרבה יותר בארצות הברית"
כלכלני בנק הפועלים כתבו הבוקר: "ריבית בנק ישראל צפויה לעלות בכל אחת מההחלטות הקרובות, אם כי במינונים נמוכים מאלו של הפד. אנו צופים ריבית של כ-2% שנה מהיום. שוק הסוופ מגלם ריבית גבוהה של כ-2.5% בעוד שנה. השפעת הריבית על האינפלציה היא בפיגור גדול, אך לבנק ישראל אין כעת הרבה דרגות חופש שכן רמת הריבית הנוכחית, שהיא נמוכה באופן ניכר מרמת האינפלציה עשויה לקבע את האינפלציה ברמה גבוהה. בד בבד עם עליית הריבית, אנו צפויים לראות גם ירידה בציפיות לאינפלציה, כך שהריבית הריאלית תתקרב בעוד כשנה לרמה אפסית".