סכסוך בין רני צים לבעל מניות בוואליו קפיטל משבש את מעבר פסגות לבני ברק
סכסוך בין רני צים לבעל מניות בוואליו קפיטל משבש את מעבר פסגות לבני ברק
שרון פלאצ'י, שמחזיק ב־8.2% ממניות חברת האשראי החוץ־בנקאי, טרפד את הארכת כהונת הדח"צ יגאל פטרן. ללא דח"צ, לא ניתן לאשר עסקה עם בעל עניין, כמו העברת פסגות למשרדים שאותם רכש צים
ואליו קפיטל הפכה לגורם משמעותי בשוק ההון הישראלי באוגוסט 2021, כשרכשה את חברת קרנות הנאמנות של פסגות ואת פסגות ניירות ערך תמורת 405 מיליון שקל מאלטשולר שחם גמל ופנסיה. חברת האשראי החוץ־בנקאי שבשליטת רני צים (53.7%) הפכה בן לילה לחברת הקרנות הרביעית בגודלה בישראל, עם נכסים מנוהלים בהיקף 84 מיליארד שקל, והיא נסחרת לפי שווי של 378 מיליון שקל. אבל לא הכל ורוד. מאבק בין צים לאחד מבעלי מניות המיעוט, שרון פלאצ'י, שמחזיק 8.2% מהחברה, מאיים לפגוע בתפקוד התקין של החברה.
ביום חמישי האחרון הודח הדח"צ יגאל פטרן, לאחר שבאסיפה שבה הצביעו על המשך כהונתו פלאצ'י התנגד להעניק לו קדנציה נוספת. פטרן זכה לתמיכת צים, כמו גם לתמיכתם של המוסדיים קסם (0.6%), אנליסט (0.13%), מגדל ביטוח (1.7%), אפסילון (0.7%), הראל (0.4%) ואיילון ביטוח (1%), אך החוק קובע כי מינוי של דח"צ מצריך רוב מבין בעלי מניות המיעוט, והקול של פלאצ'י הכריע.
כעת בדירקטוריון וואליו קפיטל מכהנים צים (יו"ר), הדח"צית צביה פרץ ושלושה דירקטורים רגילים: עודד דולינסקי, יניב בנדר, שמחזיק ב־7.2% מהחברה, ואריאל אמור. חוק החברות מחייב שני דח"צים לפחות, ויש החלטות שהדירקטוריון לא יכול לקבל שלא בפורום הזה, כגון עסקאות עם בעל עניין, כמו העברת פעילות פסגות מהמשרדים ברחוב רוטשילד בתל אביב למשרדים שאותם רכש רני צים בפרויקט LYFE בבני ברק תמורת 100 מיליון שקל. עד שתכונס אסיפה שבה ייבחר דח"צ חדש, ימונה דירקטור בלתי תלוי לתקופת ביניים. במקביל, בכוונת וואליו קפיטל לפעול באמצעים משפטיים נגד פלאצ'י.
ההצבעה של פלאצ'י היא המשך של המאבק שמתקיים בינו לבין צים. פלאצ'י מכר את השלד PLT פיננסים לצים במאי 2020, והחברה הזו היא שהפכה לוואליו קפיטל. צים שילם כ־10 מיליון שקל עבור מרבית המניות של פלאצ'י. לדברי מקורבים ובכירים בחברה, מערכת היחסים בין השניים לא היתה טובה למן הרגע הראשון: "פלאצ'י ראה כיצד חברה שנסחרת בשווי של 20 מיליון שקל במשך שנים הופכת בתוך פחות משנתיים לחברה שנסחרת בשווי של כמעט 400 מיליון שקל. הוא מבקש לשבש את פעילות החברה כדי שהיא תצטרך לרכוש את חלקו מחוץ לבורסה בפרמיה משמעותית". פלאצ'י סירב להגיב לטענות.
בפברואר 2021 טענה החברה שפלאצ'י הפר את הסכם בעלי המניות שעליו חתם, שבמסגרתו רכש מהחברה את תיק האשראי החוץ־בנקאי שנותר מתקופת PLT. לפי וואליו קפיטל, פלאצ'י שילם 1.2 מיליון שקל עבור התיק, בעוד לפי ההסכם הוא נדרש לשלם 10.5 מיליון שקל (ועוד 650 אלף שקל ריבית). כמו כן, החברה טענה כי הצ'ק של פלאצ'י חזר לאחר שהוא ביטל אותו. למרות זאת, פלאצ'י רכש מניות בהיקף של 5.9 מיליון שקל במסגרת גיוס הון שביצעה החברה באמצעות הנפקת מניות ולאחר מכן רכש מניות בבורסה בהיקף של 6.7 מיליון שקל, במטרה לשמור על חלקו היחסי בה.
וואליו קפיטל סיימה את שלושת הרבעונים הראשונים של 2021 בהפסד של 11.4 מיליון שקל. נתוני הפרופורמה, שמשקפים את רכישת פסגות כאילו בוצעה ב־1 בינואר 2021, מצביעים על רווח של 7 מיליון שקל בתקופה. ההפסד בתקופה המקבילה עמד על 800 אלף שקל. הכנסות החברה הסתכמו ב־31 מיליון שקל בשלושת הרבעונים ונתוני הפרופורמה הצביעו על הכנסות של 174 מיליון שקל. ההכנסות בתקופה המקבילה הסתכמו ב־2 מיליון שקל.