סגור

בלעדי
שחקן חדש: האחים ויליגר בדרך לאחזקה של כ־5% בשופרסל

צביקה ויוסי ויליגר, בעלי השליטה ביבואנית המזון וילי פוד, שכבר מחזיקים 1.5% מהקמעונאית הגדולה בישראל, רכשו בשבוע שעבר עוד מניות בכ־200 מיליון שקל. לפי ההערכות, בכוונת האחים לחבור לגורם שישתלט על שופרסל ולשדרג את מעמדם כספק של הרשת

הדרמה בשופרסל לא נגמרת והכרישים ממשיכים לחוג מסביב לרשת הקמעונאות הגדולה בישראל. כעת נכנסים לזירה כשחקנים בעלי משקל משמעותי יותר האחים צביקה ויוסי ויליגר, בעלי השליטה ביבואנית המזון וילי פוד, שהגדילו בשבוע שעבר את האחזקה שלהם בשופרסל.

ל"כלכליסט" נודע כי האחים ויליגר רכשו מניות שופרסל ביותר מ־200 מיליון שקל והם קרובים ללהפוך לבעלי עניין בחברה. כלומר, להחזיק בנתח של 5% ומעלה, שגם מחייב דיווח לציבור. ייתכן שהדבר יקרה כבר במהלך הימים הקרובים. הכניסה של ויליגר לשופרסל דווחה לראשונה ב"כלכליסט" ב־17 במרץ, לפני יותר מחודש. אז החזיקו האחים 1.5% ממניות שופרסל שאותן רכשו בכ־100 מיליון שקל. ככל הנראה, במהלך השבוע שעבר הגיעו האחים לאחזקה של 4.5%—5% בהשקעה של עוד כ־200 מיליון שקל. את הרכישות מבצעים האחים באמצעות חברת BDS Crown, החברה־האם של וילי פוד (63.1%) שרשומה למסחר בלונדון.
ויליגר מבצעים את ההשקעה הנוספת בשופרסל, שתהפוך אותם לבעלי המניות הפרטיים הגדולים בחברה, בעת ששופרסל נסחרת בשווי שיא של קרוב ל־8 מיליארד שקל. כיום בעלי המניות הגדולים בשופרסל, שנסחרת ללא גרעין שליטה, הם הגופים המוסדיים – חברות הביטוח ובתי ההשקעות (ראו תרשים).
העיתוי שבו ויליגר מגדילים את האחזקה שלהם בחברה הוא עיתוי מעניין. זאת מכיוון שבחודש הבא שופרסל עומדת לכנס אסיפת בעלי מניות שתצביע על מינוי ארבעה דירקטורים, במקום או בנוסף לדירקטורים שמסיימים את כהונתם, ששלושה מהם יועמדו לבחירה מחודשת. לכל בעל מניות שמחזיק בנתח של 5% ומעלה יש אפשרות להציע דירקטור מטעמו. ככל הנראה, ויליגר יציעו דירקטור מטעמם לשופרסל, אולם ספק אם הדבר מעיד על כוונה עתידית להשתלט על החברה. בכירים בענף הקמעונאות שמעורים במתרחש מעריכים שהפוזיציה שהאחים בנו בשופרסל נועדה על מנת לאפשר להם לחבור לגורם שינסה להשתלט על החברה בעתיד, או לחילופין לחזק את המעמד של וילי פוד כספק של שופרסל, גם אם לא בצורה ישירה; שהרי כשדירקטוריון והנהלת שופרסל יודעים שהחברה־האם של וילי פוד היא בעלת מניות גדולה בחברה, הדבר עשוי להוות שיקול במערכת השיקולים שלהם בכל הנוגע להתנהלות של שופרסל מול הספקים השונים שלה. כך או כך, בשלב כלשהו רשות התחרות תידרש לנושא, משום שמדובר במצב שבו ספק גדול בשוק המזון הוא בעל אחזקה משמעותית בקמעונאית המזון הגדולה בישראל.

1 צפייה בגלריה
מימין צבי ויליגר ו יוסי ויליגר לשעבר מייסדי חברת ה מזון ויליפוד חדש
מימין צבי ויליגר ו יוסי ויליגר לשעבר מייסדי חברת ה מזון ויליפוד חדש
צבי ויוסי ויליגר
(צילום: אוראל כהן)
רבים לוטשים עיניים לרשת
בתקופה האחרונה שופרסל הפכה יעד להשתלטות מצד מספר גורמים בשוק ההון המקומי שהבינו שדי באחזקה של כ־20% על מנת לקבל שליטה אפקטיבית בחברה. הראשונים לזהות זאת ולפעול בכיוון הזה היו האחים שלומי ויוסי אמיר, שמכרו בשנה שעברה את רשת הקמעונאות פרשמרקט שהקימו לפז בתמורה לכ־2.1 מיליארד שקל בעסקת מזומן ומניות שהפכה אותם גם לבעלי מניות משמעותיים בפז. בחודש שעבר הגישו האחים אמיר הצעה להשקיע 2.5 מיליארד שקל בפז בתמורה להקצאה שתביא אותם לאחזקה של 25% בשופרסל. כעבור יומיים משכו האחים את ההצעה, משום שפז הודיעה להם שהיא רואה בכך הפרה של ההסכמים שנחתמו במסגרת רכישת פרשמרקט, שבמסגרתם התחייבו האחים לא להתחרות בפז.
בתחילת החודש הנוכחי הציעו בעלי המניות של דלק ישראל – להב אל.אר שבשליטת אבי לוי, אורי מנצור וקבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה – עסקת מיזוג עם שופרסל, שבמסגרתה שופרסל תקבל לידיה את מלוא המניות של דלק ישראל וזאת בתמורה להקצאה של 12% ממניות שופרסל לבעלי המניות של דלק ישראל, עם אופציה לעלות ל־20% בתוך שנה. לאחר שהיו"ר יקי ודמני, שתמך בעסקה, אולץ להתפטר, הדירקטוריון דחה את ההצעה, אולם בינתיים בדלק ישראל ביקשו להיפגש עם הדירקטוריון כדי לקיים דיאלוג בנושא. הבקשה טרם נענתה.
גורם נוסף שהצהיר על ההתעניינות שלו בשופרסל הוא משפחת קרסו באמצעות יבואנית הרכב הבורסאית קרסו מוטורס. אולם עד כה, ככל הידוע, החברה לא רכשה מניות של שופרסל. צחי אבו, בעל השליטה בחברה הציבורית ארי נדל"ן (שמה הנוכחי של ארנה גרופ), הגיע לאחזקה של 3% בשופרסל בהשקעה של 200 מיליון שקל, אולם בשלב זה לא ברור אם בכוונתו להגדיל את האחזקה, ואף ייתכן שהוא כבר מכר חלק מהמניות.

המוסדיים יקבעו

מה שברור הוא שכל גורם שמבקש או יבקש לעצמו דריסת רגל בשופרסל יצטרך להגיע להבנות עם המוסדיים, שמגלים מעורבות אקטיבית בחברה, ושבמידה רבה הם אלו שהובילו להדחת היו"ר ודמני. ודמני הוא שהוביל להדחת המנכ"ל הוותיק איציק אברכהן בינואר האחרון, והוא ספג ביקורת קשה מצד המוסדיים על כך ועל שורה של מהלכים נוספים דוגמת מינוי עופר בלוך, מנכ"ל חברת החשמל, למנכ"ל שופרסל, חרף היעדר ניסיון בתחום הקמעונאות; מינוי מקורב לתפקיד אחראי על תחום הנון־פוד ברשת, על אף שהוא אינו עובד בחברה; קידום תוכנית להפיכת שופרסל למעין חברת אחזקות עתירת מנכ"לים; והתמיכה בהצעת המיזוג עם דלק ישראל, שייתכן שאף היה שותף פסיבי לה. דלק ישראל מכחישה בתוקף כל שותפות שכזו.
בסופו של דבר, מוקדם יותר החודש, החליטה הוועדה שמונתה על מנת להמליץ על הארכת כהונה של הדירקטורים שמסיימים את תפקידם - שכוללת את הדח"צים בשופרסל שאינם מסיימים את כהונתם – לא להמליץ על ודמני לכהונה נוספת, מה שהוביל לכך שהוא התפטר באופן מיידי. ל"כלכליסט" נודע כי מה שהוביל את הוועדה להצביע בפועל על הדחת ודמני היו איומים מצד גופים מוסדיים שונים שמחזיקים במניות שופרסל, שלפיהם אם חברי הוועדה לא ידיחו את ודמני הם יודחו בעצמם — כלומר, שהמוסדיים יצביעו נגדם באסיפה הכללית בעת שחידוש כהונתם יובא לאישורה.
דח"צים נבחרים אחת לשלוש שנים, זאת בניגוד לדירקטורים רגילים שנבחרים אחת לשנה. הרגולציה שקבעה זאת נועדה ליצור פיקוח על בעלי שליטה בחברות דרך ביצור מעמד הדח"צ. אולם בחברות שבהן אין גרעין שליטה, התקנה מאבדת ממשמעותה, משום שאין הבדל של ממש בין דירקטור רגיל לדח"צ. לכן פועלים הרגולטורים על מנת להתקין תקנה חדשה שתחייב לבחור מדי שנה את כלל הדירקטורים בחברות שנסחרות ללא גרעין שליטה.