בלעדיהרוכש המיועד של יונט קרדיט: איש עסקים עם איסור לעסוק באשראי חוץ בנקאי ובמט"ח
בלעדי
הרוכש המיועד של יונט קרדיט: איש עסקים עם איסור לעסוק באשראי חוץ בנקאי ובמט"ח
חברת האשראי החוץ בנקאי הודיעה שהקבוצה שמעוניינת לרכוש את השליטה בה מובלת על ידי טל ציקורל; רשות שוק ההון ביטלה ב-2021 את רישיונו של ציקורל לעסוק בהמרת מט"ח, ובתגובה לערעור שלו כתבה כי "נשקפת סכנה לשלום הציבור וביטחונו אם תמשיך המבקשת לעסוק במתן שירות בנכס הפיננסי ובמתן אשראי"
הרוכש של חברת האשראי החוץ בנקאי יונט קרדיט הוא איש עסקים שרשות ניירות ערך אסרה עליו לעסוק באשראי חוץ בנקאי ואף העידה כי מקיים קשר עם גורמים פליליים. כך עולה מבדיקת כלכליסט.
הבוקר (ה') דיווחה יונט קרדיט למשקיעים כי הרוכשת שלה היא קבוצה בהובלת טל ציקורל שרוכש את החברה יחד עם חני ציקורל אשתו. לזוג מצטרף גם יואל יוגב.
על פי אתריו של ציקורל באינטרנט הוא בעל חברה לניהול השקעות, לתוכנת משאבי אנוש, לייבוא אישי של רכבים, שירותי הסעה לחתן וכלה, מימון רכישת רכבים, תיקון רכבים חשמליים ובנוסף בעל חנות להמרת מט"ח – פעילותה העיקרית העתידית של יונט.
במסגרת הסכם השליטה החדש, עד מועד ההשלמה של העסקה יעמיד נציג המשקיעים ליונט ולדירקטוריון שלה שירותי ייעוץ לצורך השלמת הדוחות הכספיים של החברה, פעילותה בתחום המט"ח וכל ייעוץ אחר.
יחד עם ציקורל, יונט מבקשת להגדיל את הכנסות החברה ורווחיותה בתחום המט"ח, בתמורה לדמי ייעוץ חודשיים שיינתנו לציקורל. בנוסף, ציקורל יסייע לחברה ככל שניתן בפעולות גביית חובות קיימים, בתמורה לעמלת גביה.
חברת המט"ח של ציקורל מכונה "ציקורל המרה בין לאומית". לחברת ההמרה יש עדיין סניף ברחוב לילנבלום בתל אביב, למרות שרשות שוק ההון ביטלה את רישיונו של ציקורל לפעול במט"ח בתחילת 2021.
במסגרת חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים שנכנס לתוקף בשנת 2017, חברות האשראי והמרת הכספים עברו לפיקוחה של רשות שוק ההון. במסגרת המעבר נדרשו החברות להגיש בקשה לקבלת רישיון תוך הצגת פרטי העסק והלגיטימיות החוקית שלו.
ציקורל הגיש בקשה לקבלת רישיון מורחב אך רשות שוק ההון בחרה לבטל את רישיונו. גורמים בענף האשראי מצביעים על כך שפסילת הרישיון הביאה את ציקורל לחפש אחרי חברת אשראי חדשה.
בשבוע שעבר דיווחה יונט כי דירקטוריון החברה אישר לקבוצת משקיעים לרכוש את הקבוצה אך לא פורסמה זהות הקבוצה.
העסקה לרכישת יונט נדרשת לקבל את אישור רשות שוק ההון לשליטת המשקיעים בחברה. המאבק שניהלה הרשות נגד ציקורל היה תחת יו"ר רשות שוק ההון הקודם – משה ברקת. ברקת פרש ב-2022 ועתה עומד בראש הרשות מ"מ היו"ר עמית גל.
רשות שוק ההון ענתה לשאלת כלכליסט האם הרשות תשנה את דעתה ותעניק לציקורל את האפשרות לעסוק במט"ח, כי "הרשות אינה מתייחסת להליך שנמצא כרגע בבחינה", אולם מקורבים לרשות טענו כי היא תסרב לאשר את עסקת הרכישה בשל עברו של ציקורל. פנייה ליונט על ידי כלכליסט באותה השאלה נענתה בכך שלדירקטוריון הוצגו דמויות שיוכלו לקבל את אישור רשות שוק ההון.
מעתירה שהגיש ציקורל לבית המשפט העליון במרץ 2021 עולה כי באוקטובר 2019 הודיעה הרשות לציקורל, כי בכוונתה לדחות את בקשתה לקבלת רישיון, נוכח קיומו של מידע מודיעיני שלילי, המצוי בידי משטרת ישראל, בנוגע לפעילותו כבעל שליטה בחברת המט"ח. על פי העתירה, מהמידע שנמצא בידי הרשות עולה כי ציקורל מקיים קשר עם גורמים בעלי רקע פלילי, לרבות בתחום הלבנת ההון.
בנובמבר 2019 פנה ציקורל לרשות שוק ההון בדרישה לקבל פרטים נוספים אודות המידע שהועבר מהמשטרה לגביו וכן בדרישה לקיים שימוע בעל פה, לפני שתינתן החלטה סופית בענייני "ציקורל המרה בין לאומית". ביוני 2020 פנתה הרשות שוב למשטרת ישראל על מנת שזו תבדוק את תוקפו של המידע נגד ציקורל ומשטרת ישראל אישרה בפניה כי המידע עדיין שלילי.
בספטמבר 2020 פסלה רשות שוק ההון באופן סופי את הבקשה של ציקורל לעסוק בהמרת מט"ח. בעקבות הפסילה פנה ציקורל לבית המשפט המחוזי בנובמבר 2020 בדרישה כי יאפשרו לו להמשיך לעבוד בענף אך תביעתו נדחתה.
על כן הגיש ציקורל את הערעור בבית המשפט העליון. בערעור הסבירה הרשות כי "נשקפת סכנה לשלום הציבור וביטחונו אם תמשיך המבקשת לעסוק במתן שירות בנכס הפיננסי ובמתן אשראי". הערעור גם הוא נדחה.
אם הרשות תשנה דעתה ותאשר את הרכישה, הקבוצה תזרים 3 מיליון שקל על מנת לתמוך בפעילות העסקית של יונט קרדיט ובנוסף תלווה ליונט 22 מיליון שקל לחמש שנים ללא ריבית בעוד הקרן תהיה צמודה למדד המחירים לצרכן. ההון ישמש את יונט להמשיך את פעילותה בתחום המט"ח. תמורת ההון וההלוואה תבוצע הנפקה פרטית בשיעור 75% ממניות יונט לקבוצה וציקורל ובכך יהפכו הם לבעלי השליטה בחברת האשראי החוץ בנקאי.
יונט קרדיט נסחרה בשיאה בשווי של קרוב ל-200 מיליון שקל. החברה זכתה לפרופיל חשיפה גבוה לאחר שמינתה את שר האוצר לשעבר משה כחלון ליו"ר שלה.
לאורך קריסתה ליוו אותה בעיות קשות שהעידו על ניהול בעייתי וכחלון התפטר עם גילויי אי הסדרים בה. בעלי השליטה הקודמים היו שי פנסו (14.1%), שלמה אייזיק (9.9%) וצחי אזר (12.4%) כאשר האחרון שימש כמנכ"ל.
לפי החשד של רשות ני"ע, בוצעו בה עסקאות סיבוביות על ידי בעלי השליטה ומקופתה נעלמו צ'קים ביותר מ-10 מיליון שקלים שעל פי החברה נמצאו באחד מסניפיה המרכזיים – הסניף בנצרת שבבעלות משפחת זועבי. רשות ניירות ערך סיימה את חקירתה בשבוע שעבר וממליצה להעמיד לדין את המעורבים. כך בתוך משנה חברת האשראי עוברת מניהול של שר אוצר לשעבר לניהול של אדם שנטען נגדו לכי הוא מקיים קשר עם גורמים פליליים לפני שלוש שנים בלבד.