בנק ישראל: קריסת יונט וגיבוי לא מעידה על בעיה רוחבית בענף האשראי החוץ בנקאי
בנק ישראל: קריסת יונט וגיבוי לא מעידה על בעיה רוחבית בענף האשראי החוץ בנקאי
חטיבת המחקר בבנק יוצאת בקריאת הרגעה, כי למרות קריסת שתי החברות, המשקיעים לא חוזים כשל מהותי בענף אלא לכל היותר צופים השלכות מסוימות על רמת התחרות בו; זאת באופן שאף בנסיבות מסוימות עשוי להועיל לחברות הגדולות והיציבות בתחום
המשקיעים לא מאמינים כי קיימת בעיה רוחבית בענף האשראי החוץ בנקאי, למרות קריסתן של יונט קרדיט (משה כחלון היה יו"ר החברה) וגיבוי אחזקות. כך לפחות טוענת מחלקת המחקר של בנק ישראל בדו"ח מיוחד שהוציאה הבוקר לשווקים. על פי ממצאי הבדיקה של בנק ישראל, הקריסה של שתי החברות אינה מעידה בעיני המשקיעים לכשל רוחבי בענף, אלא לכל היותר כבעלת השלכות מסוימות על רמת התחרות בו, שאף בנסיבות מסוימות עשוי להועיל לחברות הגדולות והיציבות בתחום.
שוק האשראי החוץ בנקאי נוגע לאפיקי אשראי שניתנים מחוץ לבנקים, למשקי בית ועסקים. על רקע הריבית הנמוכה במשק (בטרם העלאות הריבית) והאפשרות להלוות בריבית סבירה ועדיין רווחית למשקי בית ועסקים, צמחו במשק חברות האשראי החוץ בנקאי. בתוך כך מספר החברות שנסחרות בבורסה שעוסקות בתחום זה יותר מהכפיל את עצמו מאז 2020 ל-20 חברות. בנוסף, גדלו ברבעון השני של 2022 סך הנכסים של החברות הציבוריות הללו ביותר מפי שניים בהשוואה לרבעון הראשון של 2020 – מכמעט 12 מיליארד שקל ל-25.6 מיליארד.
אולם, בשל היעדר מתודולוגיה מוסדרת של ניהול סיכונים בחברות האשראי החוץ בנקאי, קרסו אשתקד שתי חברות אשראי – יונט קרדיט וגיבוי אחזקות. שתי החברות היו בעלות תיקי אשראי בהיקף של מאות מיליוני שקלים ובהתאם נסחרו בבורסה (בשיאן) בשווי שנע בין 200 מיליון ל-400 מיליון שקל. מעשי רמאות לכאורה בתוך שתי החברות, גרמו לאי השבה של כספים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים והפסדים עמוקים. בתוך כך, החברות פורקו ופסקו מלהיסחר בבורסה. גיבוי החזקות מנוהלת היום בידי נושי האג"ח שלה לאחר שיונתן כהן, בעל השליטה הקודם בחברה ויתר על השליטה בה במסגרת הסדר חוב. יונט קרדיט הגישה הסדר חוב שאושר בבית המשפט ואמורה להתפרק על מנת להחזיר את החוב לנושים.
בעקבות האירועים הנידונים, רשות ניירות ערך אף הודיעה על פתיחה בביקורת רוחב בחברות דומות. בנוסף, היא פרסמה הנחיות חדשות לחברות שכלולות בו שמחייבות אותן לפרסם לציבור את הסיכונים שעלולים לנבוע מהלבנת הון, גניבות, מעילות, הונאות.
על רקע דברים אלו בנק ישראל ביקש לבדוק האם האירועים הבעייתיים הללו שמהווים את התממשותו של הסיכון התפעולי, הם נחלתן של שתי חברות מסוימות או שהם מלמדים על בעיית רוחב בענף האשראי החוץ-בנקאי. בפרט, על פי בנק ישראל, ייתכן שהכשלים שהתגלו מצביעים על כשלים דומים גם בחברות אחרות בענף זה אשר עלולים להוביל לבעיות גם בחברות אלה או להידוקה של האסדרה עליהן, שכרוכה בעלויות לבעלי המניות.
הבדיקה שערך בנק ישראל נוגעת לתנועות המניות המתחרות בענף האשראי החוץ בנקאי בימים בהם חל גילויים משמעותיים על מצבן הקשה של גיבוי החזקות ויונט קרדיט. הבדיקה שלו הראתה כי לא היו תזוזות משמעותיות חוצות ענף, אלא כאמור בעיקר מגמה שלילית במניות הקטנות (כמו ערך פיננסים, מלרן ובול מסחר) לעומת יציבות במניות הגדולות יותר (מימון ישיר, נאוי וגמא).
הקביעה של בנק ישראל סותרת את החשיפה של כלכליסט בנוגע להשלכות של נפילת יונט קרדיט וגיבוי אחזקות על החברות הגדולות יותר בענף. בדצמבר 2022 חשף כלכליסט כי על פי מנהל אחד הסניפים המרכזיים של פנינסולה, חברת אשראי חוץ בנקאי בעלת תיק אשראי של יותר ממיליארד שקל, ישנו חשש בפנינסולה שלקוחות של יונט קרדיט וגיבוי אחזקות "הסתננו" למאגר הלקוחות של פנינסולה לאחר ששתי החברות קרסו. מניית פנינסולה הגיעה אתמול לשפל של כל הזמנים לאחר שבשנת 2022 צללה ב-38.3% ומתחילת השנה הוסיפה לרדת עוד 16%. שווי פנינסולה באחוזת בית עומד על 360 מיליון שקל, לאחר שבשיאה, ביוני 2021, הגיעה לשווי של 800 מיליון שקל.