דותן, בן שלום והקיבוצים רוצים לחגוג על הזינוק בסחר הימי
דותן, בן שלום והקיבוצים רוצים לחגוג על הזינוק בסחר הימי
חברת ETGA, שמתמחה בשילוח סחורות ולוגיסטיקה ועוסקת גם בתחום המימון החוץ־בנקאי, החליטה לצאת להנפקה בבורסה במאי־יוני לפי שווי של 270‑280 מיליון שקל. ערך המניות של משקי הקיבוצים צפוי לעלות ב־25‑30 מיליון שקל
גל ההנפקות המתארך בבורסה, שכולל ברובו חברות טכנולוגיות במהותן, מבקשת להצטרף חברה נוספת עם תחום פעילות סולידי בהרבה — לוגיסטיקה ומימון. חברת ETGA, שמתמחה בשילוח סחורות ולוגיסטיקה, וגם עוסקת בתחום המימון החוץ־בנקאי, החליטה לבצע הנפקה בבורסה ופרסמה טיוטת תשקיף.
השלמת ההנפקה צפויה למאי־יוני והיא בהובלת חברת ברק קפיטל חיתום. היקף ההובלה הימית התרחב מאוד בתקופת הקורונה, והתחום זוכה לשגשוג כיום. בין מנועי הצמיחה של התחום נמצא הסחר המקוון.
מאחורי ETGA עומדת חברת ההשקעות DBSI, של ברק דותן ויוסי בן שלום, שעם השקעותיהם נמנות חברות כגון כפרית, טלדור, דנאל ופוינטר. DBSI מחזיקה סמוך למועד פרסום התשקיף ב־46.3% מהון המניות של החברה. בנוסף, מחזיק ברק דותן בעוד 15.4% מהון המניות. כך שלשניים אחזקה משותפת בדילול מלא של כ־61.4% בחברה ערב ההנפקה.
השותף המרכזי הנוסף של DBSI הוא חברת משקי הקיבוצים, שמחזיקה ב־35.1% מהון המניות של החברה. לקיבוצים יש אחזקה בולטת נוספת כיום בבורסה, שליטה (59.5%) בחברת האנרגיה הירוקה משק אנרגיה, דרך תאגידים של קיבוצים שונים. אחזקה אחרת היא בחברת דלית אנרגיה שמקדמת הנפקה בבורסה, וככל שתושלם צפויה לייצר למשקי הקיבוצים אחזקה של 16% במניותיה.
משקי הקיבוצים הפכו לבעלי מניות ב־ETGA לאחר שמכרו בעסקת מניות את חברת תואם מימון בשווי של 193.4 מיליון שקל ל־ETGA. לפי שעה, טרם פורסם השווי או היקף הגיוס שלפיו מבקשת ETGA לבצע את ההנפקה בבורסה, אך ניתן להעריך כי מדובר בגיוס לפי שווי שנע בין 270 ל־280 מיליון שקל. כלומר ערך המניות שבידי משקי הקיבוצים צפוי לזנק ב־30-25 מיליון שקל, ככל שתושלם ההנפקה באזורי השווי הללו. DBSI רכשה את השליטה בחברה ב־2018 תמורת 57.1 מיליון שקל ומינתה את לירן יעקבסברג לתפקיד המנכ"ל.
ליעקבסברג ניסיון של 16 שנה בתחום הלוגיסטיקה, בין היתר בתפקידים בכירים בחברות ICL ופריץ. תנאי העסקתו ב־2020 הסתכמו ב־1.48 מיליון שקל שהורכבו משכר של 984 אלף שקל ובונוס של 405 אלף שקל. בנוסף נרשמו לו הוצאות אחרות של עוד 95 אלף שקל. כמו כן, הוקצו לו 500 אלף כתבי אופציות למניות, שיהוו 3.25% מהון המניות של החברה בדילול מלא. יו"ר ETGA הוא ברק דותן, אחד משני בעלי השליטה בחברה יחד עם יוסי בן שלום.
בשנים האחרונות התרחבה החברה, בין היתר הודות לרכישות. כך, למשל, ב־2019 רכשה את חברת ק.ד.ם לוגיסטיקה, שפועלת בתחום הבלדרות, תמורת "סכום שאינו מהותי לחברה". ב־2020 נרכשה תואם ממשקי הקיבוצים. רכישת תואם הוסיפה פעילות מימון חוץ־בנקאי לחברה, פעילות שתואם עוסקת בה מאז שנת 1974. בשנת 2014 רכשה תואם פעילות של כמה חברות שאותן איחדה לחברה בשם TFC. הרכישות בוצעו תמורת כ־24.4 מיליון שקל. TFC פועלת בתחום השילוח הבינלאומי, מתמחה בתחום היצוא הימי ועמילות המכס ונכללת בחברת תואם, שנרכשה על ידי ETGA בהמשך.
החברה מתמקדת כאמור בתחום הסחר, כאשר בין היתר היא מעריכה שהמסחר המקוון בישראל צפוי להיות מנוע צמיחה חשוב. צפי הצמיחה השנתית הממוצעת בין 2021 ל־2024 של האי־קומרס בארץ צפוי לעמוד על 14%. ב־2020 הוא הסתכם ב־4.6 מיליארד דולר. תנועת המכולות בנמלי ישראל נמצאת במגמת עלייה מ־684 אלף ברבעון האחרון של 2017 ל־798 אלף ברבעון הרביעי של 2020. עלייה כמעט מתמדת, שהתגברה בשנת הקורונה.
בתחום המימון החוץ־בנקאי, המרוכז תחת חברת תואם, החברה מממנת ספקים בינלאומיים שונים ברחבי העולם. תואם מעניקה קווי אשראי ללקוחות גם לצורכי רכישת הסחורה מהספק וגם למימון תשלומי מסים ומכסים. כמו כן, כדי לבדל עצמה מהמתחרים בתחום, החברה מבצעת התקשרות ישירה מול ספקים בחו"ל עבור לקוחותיה. היקף האשראי בניהולה של תואם, נכון לסוף 2020, הינו 233 מיליון שקל, כאשר המח"מ של תיק האשראי נע בין 30 ל־180 יום והריבית הממוצעת עומדת על 7%. היקף זה לא נחשב למהותי בגודלו בתחום האשראי החוץ־בנקאי. למשל, קבוצת האחים נאוי, חברה ציבורית בולטת בתחום, מנהלת תיק אשראי של 1.8 מיליארד שקל, נכון לסוף הרבעון הראשון של 2021. הריבית הממוצעת לתיק האשראי שלה עמדה על 7.4%. עם זאת, תואם מתמחה במימון ספקים בסחר הימי, כך שהתחום שבו היא מעמידה את האשראי ייחודי לה בשוק המקומי. ל־ETGA מסגרות אשראי בלתי מנוצלות בהיקף של כ־100 מיליון שקל.
הכנסות החברה במונחי פרופורמה (דו"חות פרופורמה נועדו להשוות שתי תקופות שונות של חברה עסקית בדרך חשבונאית שמייצרת לחברה מבנה דומה, ח"ש) גדלו ב־2020 ב־12% ל־266.3 מיליון שקל. הרווח התפעולי עלה ב־52% ל־19.4 מיליון שקל, והרווח הנקי הסתכם ב־17.5 מיליון שקל, עלייה של 29%.