בלעדי לכלכליסטהכשרה ביטוח במגעים לרכישת השליטה באיילון
בלעדי לכלכליסט
הכשרה ביטוח במגעים לרכישת השליטה באיילון
משפחת אלעזרא במגעים עם יורשי לוי רחמני לרכישת השליטה באיילון תמורת 400 מיליון שקל. גם אייל לפידות במתעניינים
מגעים למיזוג בתחום הביטוח. ל"כלכליסט" נודע כי הכשרה ביטוח מנהלת מגעים לרכישת השליטה בחברת איילון אחזקות. עוד נודע כי קבוצה נוספת הבוחנת את רכישת החברה כוללת את אייל לפידות, מנכ"ל הפניקס ושיכון ובינוי לשעבר. המגעים מול הכשרה ביטוח מתקדמים וזו כבר החלה לבדוק עם הבנקים אפשרויות למימון העסקה, שהיקפה עשוי להגיע עד 400-350 מיליון שקל. שווי המניות (67%) שבידי יורשיו של לוי רחמני, בעל השליטה לשעבר באיילון שנפטר לפני שנה, הוא 340 מיליון שקל; ייתכן שהמכירה תהיה של חלק מהמניות באופן שיקנה להכשרה שליטה בחברה.
עוד נודע כי רשות שוק ההון סירבה לאשר לחברות הביטוח הגדולות, שביקשו לרכוש את איילון, להתקדם בתהליך הרכישה. זאת כנראה מתוך רצון ליצור שחקן שישי משמעותי בשוק, במקום להגדיל את כוחה של אחת מהן. החלטה זו היתה מאכזבת עבור משפחת רחמני, שכן בהתמחרות מול החברות הגדולות בענף היתה יכולה להשיג מחיר הרבה יותר גבוה עבור אחזקתה.
מיזוג זה עם הכשרה, אם יתממש, ירחיק מעט את המפגש של משפחת רחמני עם התמורה המיידית עבור מניותיה. זאת בעוד שחתימה מול גורמים אחרים - כמו הקבוצה של לפידות אם זו תגובש לכלל הצעה (לפידות עצמו טרם החליט אם להתמודד על הרכישה) - מדובר בתמורה מיידית במזומן. משוכה נוספת שיצטרך אלעזרא לעבור היא להוכיח לפיקוח על הביטוח, בראשות המפקח משה ברקת, כי בידיו הון עצמי מספיק לאחזקה בשליטה באיילון, למקרה שזו תזדקק להזרמת הון.
קושי מסוים במיזוג עשוי להיות טמון בעובדה שהכשרה קטנה יותר ועם הון עצמי של 327 מיליון שקל - פחות ממחצית מהונה של איילון. זה עמד על 761 מיליון שקל בתום הרבעון הראשון של 2021.
הכשרה: חפיפה בין הפעילויות ורצון לצמוח
מיזוג בין הכשרה ואיילון הוא על פניו מהלך טבעי, שכן הכשרה פעילה בתחומי הביטוח האלמנטרי, חיים, בריאות ופיננסים, וגם איילון עוסקת בשלושת התחומים האחרונים. אותה חפיפה בפעילויות החברות יוצרת רצון טבעי אצל בעל השליטה בהכשרה ביטוח אלי אלעזרא והמנכ"ל שמעון מרון למיזוג עם איילון. התוצר יהיה חברה גדולה יותר ובעלת כושר תחרות ניכר מול חמש החברות הגדולות בענף.
בניגוד לחברות הגדולות בענף, להכשרה ולאיילון אין פעילות חיסכון לטווח ארוך. פעילות הגמל של איילון מוזגה ב־2016 לבית ההשקעות מיטב דש, והיקפה היה 7 מיליארד שקל. בהכשרה מעוניינים לצמוח ורכישה כזו מהווה זרז משמעותי לכך. הכשרה ביטוח סיימה את הרבעון הראשון ברווח נקי של 22.6 מיליון שקל, לעומת הפסד של 13 מיליון שקל ב־2020 כולה.
ההיגיון המרכזי שמאחורי המהלך הוא החיסכון הגדול הצפוי בהוצאות שתי החברות, ובראשן המטה המשותף. זה ייתר את הצורך להחזיק בכל אחת מהן מנכ"ל וסמנכ"לים שונים.
איילון: הפסד ב־2020 ועלייה של 52% מינואר
איילון, שבראש הדירקטוריון שלה עומד אהרון פוגל ואשר מנוהלת על ידי אריק יוגב, מעסיקה 1,100 עובדים. היא חברת הביטוח השישית בגודלה מבחינת פרמיות, שהיקפן הסתכם ב־2.3 מיליארד שקל בסוף 2020. הונה העצמי של החברה מסתכם ב־761 מיליון שקל נכון לסוף הרבעון הראשון של 2021, אותו סיימה החברה ברווח של 41.5 מיליון שקל.
איילון אחזקות סיימה את שנת 2020 עם הפסד כולל לאחר מס של 44 מיליון שקל, לעומת רווח כולל של 85 מיליון שקל שהציגה ב־2019. בעקבות ההתאוששות שחלה בשווקים עלתה מניית איילון אחזקות מתחילת השנה ב־52%, והיא נסחרת בשווי שוק של 506 מיליון שקל.
לאחר שאב המשפחה לוי רחמני הלך לעולמו, ביוני 2020, מניות המשפחה הועמדו למכירה. זאת מאחר ולבני המשפחה, בראשה הבן נגה רחמני (אחותו נחמה רחמני) אין היתר שליטה בחברה. המניות הועברו ביולי 2020 לטיפול ומכירה על ידי נאמן, עו"ד אפי אברמזון, שייצג את לוי רחמני.
במסגרת הסכמה שהושגה בין המשפחה לרשות שוק ההון, סוכם כי המניות הללו יימכרו בתוך ארבע שנים לכל היותר. הסכם זה היה מעין פשרה, לאחר שבני המשפחה ביקשו תקופה של שש שנים, כפי שנקבע במקור בחוק לצמצום הריכוזיות לגבי חברות שבעלי השליטה בהן אולצו למכור אותן. לפני כחודש הועברה מכירת המניות לידיו של עו"ד רונן מטרי.