סגור

יו"ר הבורסה במתקפה על הביטקוין: "אין הצדקה לשימוש עסקי בו"

"חשבתי ולא מצאתי בהם שום יתרון", אמר אמנון נויבך על השימוש במטבעות קריפטוגרפיים; "טכנולוגיית הבלוקצ'יין והביטקוין לא פתרו שום בעיה קודמת, מערכת התשלומים האלקטרוניים ולא הדיגיטליים - פעלה מצוין", כך לדבריו; עוד הוסיף כי "הביטקוין הפך להיות אמצעי תשלום לפושעים, ולטרוריסטים" ותקף את התנודתיות הקיצונית במטבע

מתקפה חריפה כלפי שוק המטבעות הווירטואליים מפיו של בכיר בשוק ההון המקומי: "אין שום הצדקה לשימוש עסקי במטבעות קריפטוגרפיים", כך לדברי יו"ר דירקטוריון הבורסה לני"ע, אמנון נויבך, שאמר את הדברים היום בעת השתתפות בוובינר 'מועדון ארוחת הבוקר' של פירמת 'פאהן קנה ניהול בקרה'.


נויבך מתנגד לשימוש של חברות עסקיות בביטקוין לצורך מסחר יומיומי בשל התנודתיות הרבה במחירו, חוסר השקיפות והבעיות שהוא מייצר למערכת החשבונאית והפיננסית.

3 צפייה בגלריה
אמנון נויבך יושב ראש הבורסה לניירות ערך
אמנון נויבך יושב ראש הבורסה לניירות ערך
אמנון נויבך יו"ר הבורסה לניירות ערך
(צילום: אוראל כהן)

נויבך ציטט בראשית דבריו את הכלכלן פרופ' פול קרוגמן שאמר כי "אנשים שומרי חוק לא משתמשים במטבעות קריפטו", והוסיף, "אני לא נגטיבי כמו קרוגמן, אני עושה הבחנה ברורה בין נכס פיננסי מסוכן שיכול להיות רכיב בתיק ההשקעות, מעין Asset Class, לבין מטבע עובר לסוחר בדומה למטבעות מדינתיים. יש הבדלים גדולים מאוד בין הדברים. משום שהשימוש בכסף מדינתי הוא כמעט חסר סיכונים לתפעול השוטף, לבקרת סיכונים, למסחר ולהגנות על המטבע".
נויבך מציין כי "הטכנולוגיה של הבלוקצ'יין והביטקוין לא פתרו שום בעיה שהיתה קודם לכן. מערכת התשלומים האלקטרוניים ולא הדיגיטליים - פעלה מצוין. כספים עברו בין ובתוך מדינות ולא היתה בעיה במערך התשלומים. הביטקוין הפך להיות אמצעי תשלום לפושעים, לטרוריסטים לתשלומי כופר, לסחר לא חוקי ובמילים אחרות לאנשים שרוצים להסתיר ממי קיבלו אותו ומה הם הולכים לעשות איתו. משום שהמערכת מוצפנת וקשה לדעת מי עושה מה".
נויבך: "הביטקוין הפך להיות אמצעי תשלום לפושעים, לטרוריסטים ולתשלומי כופר"
הוא הדגיש כי להבנתו המטבעות הדיגיטליים "לא פתרו שום בעיה שהיתה בעבר. לא ברור מה הם באו לתקן. לתחושתי המערכת החדשה הזאת לא באה לתקן שום דבר".
יו"ר הבורסה סקר בפני המשתתפים את תולדות הביטקוין ומה שקדם להשקתו. "הביטקוין הושק ב-2008. אבל הופעתו היתה 20 שנה קודם לכן. הופעתו לא נולדה מצורך פיננסי, בעיות מוניטריות וכדומה. זו היתה תולדה של אידאולוגיה חברתית בחוף המערבי בשנות ה-90. אידאולוגיה שפחדה מהאח הגדול. תחושה שהמדינות ישתלטו יום אחד על הכל. הם היו כמעט סוציאליסטים וחיפשו להקים מערכת שהממשל המרכזי לא יוכל להשתלט עליה. היתה אידיאולוגיה חברתית שיצרה את הדבר הזה, לא היה שום צורך כלכלי".

3 צפייה בגלריה
ביטקוין דולרים מטבע וירטואלי קריפטו כסף
ביטקוין דולרים מטבע וירטואלי קריפטו כסף
"לא היה שום צורך כלכלי בביטקוין ", טרם השקתו, כך לדברי נויבך
(צילום: גטי)

נויבך מציין כי "יש תנודתיות גבוהה במחיר הביטקוין. המערכות הקיימות לא בנויות לקניה ומכירה של המטבע. הביטקוין מחייב גורמי תיווך והתנודתיות הגבוהה במחירו יוצרת גם בעיות חשבונאיות וכלכליות. חברות עסקיות שעוסקות בתחומים מסוימים, ואני לא מדבר על חברות שמנהלות כספים, לא צריכות להמר על הכסף שלהן. הן צריכות לעשות זאת בצורה הכי סולידית. הן לוקחות (עם הביטקוין) חשיפה וסיכון מאוד בעייתיים".
עוד אמר כי "תפקיד הכסף בחיינו הוא שיהיה אמצעי נוח ויעיל לסחר חליפין. ושיהיה גם אמצעי מדידה לתוצאות עסקיות וכלכליות. הדבר הראשון והבעייתי זו התנודתיות המאוד גבוהה של מחיר הביטקוין. תנודתיות מטורפת במונחים של מטבע. זה מייצר בעיה גדולה למי שמנהל כספים. זו תנודתיות ששווה למחיר הזהב".
נויבך הוסיף כי "המערכות הבנקאיות בנויות לטפל במטבעות הרגילים כי הם נסחרים באופן אלקטרוני. אבל לא יכולות לטפל במטבעות דיגיטליים שמוצפנים. אלה מטבעות שרק לבעלים שלהם יש קוד וגישה. המערכות הבנקאיות מתקשות לטפל במטבעות הדיגיטליים".
נויבך: "המערכות הקיימות לא בנויות לקניה ומכירה של המטבע"
יו"ר הבורסה מנמק כי "הכוונה בעיקר לבנקים המסחריים שמקבלים דולרים או מטבעות אחרים ובמקביל אולי יידרשו לקבל תשלומים בביטקוין. כתוצאה מכך נוצרה בעיה שצריכים להיות גורמי תיווך שיחזיקו את המטבעות ושיהיו המתווך. היום בלי גורמי תיווך בלתי אפשרי להחזיק בביטקוין. וזה בניגוד לאידאולוגיה של יוצריו".
נויבך הזכיר כי "בשבוע האחרון כל המטבעות הדיגיטליים ירדו בשיעורים חדים. מעניין איך רואי החשבון יטפלו בביטקוין כמטבע עובר לסוחר? מס הכנסה אצלנו לא מכיר במטבע דיגיטליים כמטבע לתשלום, אלא רוצה את הרווח שנוצר בהחזקתו. בדיווח כספי רגיל לא מדווחים על הרווח שנוצר מהכסף, אלא רק מריבית".

3 צפייה בגלריה
מטבעות קריפטו מטבע דיגיטלי מטבע וירטואלי
מטבעות קריפטו מטבע דיגיטלי מטבע וירטואלי
"המערכות הבנקאיות מתקשות לטפל במטבעות הדיגיטליים", כך לדברי יו"ר הבורסה לני"ע

עוד ציין היו"ר כי "אני מזהה עולם של בעיות שחושפות את החברות שירצו לקחת את הביטקוין כמטבע עובר לסוחר. ניסיתי לחשוב ולא מצאתי שום יתרון. לא חושב שחברות עסקיות ירצו להסתיר את מה שהן עושות. אנחנו בעולם שקוף. אני לא רואה את היתרונות בשימוש בביטקוין".
לגבי התנודתיות במחירו וזינוקו ציין נויבך כי "יש תקופות של בהלה לזהב. יכול להיות שמישהו בתיק הנכסים שלו רוצה לגוון את סל ההשקעות, זה בסדר ואפשרי. אבל האם פירמה שמנהלת כספים כמו שצריך צריכה לעסוק בזה? אילון מאסק סיפר שהוא משתמש בזה (חברת טסלה) ומהר מאוד חזר בו. הוא הבין כשהוא מוכר בביטקוין וצריך לקנות חומרי גלם, ואז פתאום המטבע יורד ב-50%. חברות שרוצות להתנהל כמו שצריך, שימוש בביטקוין לחיי היום יום זו שגיאה".
יוסי גינוסר, מנכ"ל פאהן קנה ניהול ובקרה, הציג בוובינר מחקר שערך על הקורלציה שבין ממשל תאגידי ליציבות החברות הנסחרות בבורסה בתקופות משבר: "מצאנו קשר בין ממשל תאגידי ליציאה ממשבר בהסתברות גבוהה של 82%. חברות שבהן הממשל התאגידי חלש הראו תנודתיות במניה ויציאה איטית מהמשבר, זאת בשונה מחברות בהן הממשל התאגידי פעל בצורה חזקה".