סגור

המניה הרותחת של הבורסה: חברה שמקפיאה תאים סרטניים

אייסקיור, שמפתחת מכשיר לחיסול תאים סרטניים באמצעות הקפאה, הניבה תשואה של 628% מתחילת השנה — הגבוהה בבורסת ת"א — והיא נסחרת ביותר ממיליארד שקל. זאת למרות שעוד אין לה אישור FDA, אלא רק כרטיס כניסה למסלול שיאיץ את תהליכי קבלתו

המניה שזינקה בשיעור החד ביותר בבורסת תל אביב מתחילת השנה לא משתייכת לענפים הפופולריים של הטכנולוגיה או האנרגיה המתחדשת, אלא דווקא לתחום הרפואי. מדובר באייסקיור מדיקל (IceCure Medical), שמפתחת מכשור להשמדת גידולים סרטניים, ורשמה נכון לאתמול תשואה של כ־628% מתחילת ינואר.
זאת בעיקר על רקע התקדמות שחלה בחודשים אפריל ומאי בהליכים שהיא מנהלת מול מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA). אייסקיור, שסיימה את שנת 2020 עם שווי שוק של 95 מיליון שקל, הוסיפה לשווי השוק שלה לא פחות ממיליארד שקל, וסיכמה את יום המסחר אתמול בשווי של 1.09 מיליארד שקל.
הזינוק החד השנה במניית אייסקיור הוא דרמטי גם לעומת ביצועיה בשנה שעברה, שכן את 2020 חתמה המניה בירידה של 17.8% במחירה. עיקר הזינוק במחיר נרשם בתקופה מרץ עד תחילת מאי 2021, ומאז המניה די מדשדשת.


בשבועות האחרונים לא דיווחה אייסקיור על התפתחות משמעותית בעסקיה, ואחת ההודעות האחרונות שלה דיווחה על כך שחתמה על הסכם להפצת מוצריה בברזיל בהיקף מינימלי של 6.6 מיליון דולר — אך זה, כמובן, לא יתממש לפני קבלת האישור מה־FDA.
בעל השליטה באייסקיור הוא לי היישיאנג (Li Haixiang), שמחזיק ב־55.5% ממניות החברה. היישיאנג, ועמו קרנות ההשקעה אלפא קפיטל אנשטלט, קלובר וולף וקלובר אלפא, השתתפו בגיוס של 15 מיליון דולר לחברה בינואר השנה. אחת המשתתפות, קרן אלפא קפיטל, קשורה למרטין שלאף, ששמו נקשר בעבר לפרשיות שחיתות. הקרן מחזיקה כיום ב־9.64% ממניות אייסקיור, וקרנות קלובר מחזיקות יחד בכ־8.5%.
הגיוס בדרך של הקצאת מניות פרטית בוצע לאחר אישור בעלי מניות המיעוט באייסקיור, משום שהעניק הנחה של 20% במחיר המניה לעומת מחירה בשוק. המחיר שבו השתתפו בעלי המניות דאז, 53.3 אגורות, רחוק מאוד משווייה הנוכחי של המניה, שנסגר אתמול על 4.29 שקלים.
כלומר, מחיר המניה בשוק גבוה כיום פי שמונה מהמחיר שבו הזרימו שלושת בעלי המניות הגדולים את הכסף לחברה בינואר האחרון, כך שגם בעלי מניות המיעוט שנותרו עם אחזקות במניה מאז נהנו מתשואה של מאות אחוזים. כיום אין אף גוף מוסדי שהוא בעל עניין (יותר מ־5%) בחברה, ולאחר הגיוס היו בקופת אייסקיור 15 מיליון דולר.
בפרסום למשקיעים במאי ציינה אייסקיור שהגיוס משלושת הגופים יסייע לה להירשם למסחר בנאסד"ק, שאותו היא מקווה להשלים ברבעון השלישי השנה. את 2020 סיימה החברה עם הכנסות של 3.9 מיליון דולר, צמיחה של 138% לעומת 2019.


יו"ר החברה הוא רון מירון ואייל שמיר מכהן כמנכ"ל. מירון (58) כיהן בעבר בתפקידי מפתח בטבע, ובהם מנכ"ל טבע ישראל. הוא מכהן כדירקטור בכמה חברות בתחום המכשור הרפואי והביומד. שמיר (60) נכנס לתפקידו באייסקיור בנובמבר 2016, וקודם לכן כיהן כמנכ"ל חברת המכשור הרפואי אריקה כרמל, המוכרת כמפתחת מכשיר בי־קיור לייזר, ונמצאת כיום בהליכים לקראת הנפקה בבורסה.
אייסקיור, הפועלת מקיסריה, מפתחת מכשור רפואי שנועד להשמיד גידולים שפירים וסרטניים באמצעות טיפול זעיר־פולשני. הטכנולוגיה פועלת בדרך של הקפאת הגידולים ומיועדת לשימוש במרפאה. לפי פרסומי החברה, בשנת 2020 נוספו כ־416 אלף מקרים חדשים של סרטן שד בסין בלבד.
בתחילת מאי היא הודיעה על תוצאות ביניים בניסוי הקליני שלה (ICE3) לטיפול בהקפאת גידולים סרטניים בשד בסיכון נמוך ושלב מוקדם. בכנס שנתי של האגודה האמריקאית למנתחי שד פורסמו תוצאות חיוביות מניסוי שבדק מטופלות שחלו בסרטן שד על פני 3 שנים. הנתון שבלט בתוצאות הניסוי היה זה שהראה כי בקרב חולות מעל גיל 60, עם גידול סרטני בשד בסיכון נמוך, בשלב מוקדם ובגודל של עד 1.5 ס"מ, שטופלו במערכת של אייסקיור, שיעור אי־ההישנות הסרטן עמד על 99.22%.
בתחילת אפריל האחרון הכיר ה־FDA במערכת שפיתחה אייסקיור כ"מכשור רפואי פורץ דרך" — התוויה המאפשרת לחברה להיכנס לדיון מזורז ולהאיץ את תהליכי קבלת האישור. מדובר במסלול מיוחד למכשור רפואי, שיש לו פוטנציאל לטפל או לאבחן באופן יעיל יותר מחלות מסכנות חיים או חשוכות מרפא. ביום שבו דיווחה אייסקיור על ההתפתחות הזו, 4 באפריל, זינקה המניה ב־34.5%, והמשיכה בטיפוס עם זינוק של 43% ב־6 באפריל. ב־13 במאי כבר נגעה החברה בשווי שוק של 1.27 מיליארד שקל, אך לאחר השיא הזה היא החלה לאבד גובה, אף שנותרה בשווי של יותר ממיליארד שקל.

3 צפייה בגלריה
רון מירון מנכ"ל חברת אייסיקיור
רון מירון מנכ"ל חברת אייסיקיור
יו"ר אייסקיור רון מירון
(צילום: זהר שחר)