סגור

בלעדי
מוטי בן־משה חבר ליונה פוגל במאבק על בית הזיקוק של פז

בן־משה ומנכ"ל פז לשעבר, יחד עם מלאכי אלפר, שניהל את בית הזיקוק, מעוניינים לרכוש אותו בפחות מ־1.5 מיליארד שקל לעומת מחיר מבוקש של 2 מיליארד שקל. דירקטוריון פז ידון אם לפעול במקביל בעסקת בית הזיקוק ובמכירת השליטה בחברה

שם מפתיע מצטרף להתעניינות בפז. ל"כלכליסט" נודע כי מוטי בן־משה, בעל השליטה בקבוצת רבוע כחול ובדור אלון הוא הגורם העסקי שחבר למנכ"ל פז לשעבר יונה פוגל, ומבקש לרכוש את בית הזיקוק של החברה.
בן־משה ופוגל דנים בהתמודדות על בית הזיקוק מזה כמה חודשים, הרבה לפני שפז עלתה לכותרות השבוע, בעקבות חשיפת "כלכליסט" על ההצעה שהגישה קבוצה בראשות לאומי פרטנרס לרכישת השליטה בפז.
2 צפייה בגלריה
יונה פוגל מנכל קבוצת פז יור בית זיקוק אשדוד
יונה פוגל מנכל קבוצת פז יור בית זיקוק אשדוד
יונה פוגל מנכ"ל פז לשעבר
(צילום: עמית שעל)

חשיפה זו פתחה סאגה שלמה של עניין סביב רכישת החברה וגופים נוספים הצטרפו למירוץ, בהם גוף זר העוסק בתחום האנרגיה שמבקש להיכנס למו״מ להליך מיזוג עם פז, אולם לפי שעה לא ברור אם הצעה זו תתקדם.
במקביל אמור דירקטוריון פז להחליט באיזו חלופה לבחור. שלשום החליט דירקטוריון פז "לקיים הליך של בחינה בדבר אפשרויות וחלופות שונות בקשר עם ביצוע הקצאה פרטית מהותית של מניות, או העברה או מכירה של השליטה בחברה לידי משקיעים פוטנציאליים, בין בדרך של הקצאת מניות, בין בדרך של מיזוג ובין בדרך אחרת".

העול שעל צווארה של פז
בית הזיקוק של פז באשדוד הוא עול על צווארה של פז שקיבלה במהלך 2020 החלטה אסטרטגית למכור אותו. שלושה גופים התעניינו ברכישת בית הזיקוק והגישו הצעות לא מחייבות לרכישתו: חברת המסחר בסחורות AOT Energy שניסתה לצרף אליה את הישראלי צבי בארינבוים איש העסקים הישראלי; קבוצת שפיר הנדסה, שמחזיקה קופת מזומנים של מיליארדי שקלים ומחפשת השקעות שונות; והמתעניין השלישי היה יונה פוגל מנכ"ל פז לשעבר יחד עם מלאכי אלפר, מנהל בית הזיקוק באשדוד לשעבר.
עתה חושף "כלכליסט" כי מאחורי השניים עומד, כאמור, בן־משה. התהליך מצוי בעיצומו אבל ההצעות שהגיעו וההתעניינות ברכישת השליטה בפז עצמה מעמידים את הנהלת החברה והדירקטוריון בקונפליקט כיצד לפעול. פז ניהלה בחודשים האחרונים מו"מ מול פוגל ואלפר, כשבן־משה נחשף רק בשבועות האחרונים. המגעים מול AOT ושפיר התקררו לאחר שההצעות שהגישו היו נמוכות מדי. פז דרשה 2 מיליארד שקל עבור בית הזיקוק, מחיר שאליו ירדה מדרישה גבוהה יותר. אולם ככל הידוע פוגל ובן־משה מדברים על מחיר נמוך בהרבה של כ־1.5 מיליארד שקל.

מו"מ במסלול מקביל
עם הגשת ההצעה של קבוצת לאומי, לא ברור מה יהיה גורל העסקה וייתכן שפז תנהל מו"מ מקביל הן להכנסת גורמים לשליטה בפז שהיא כרגע חברה ללא גרעין שליטה, והן למכירת בית הזיקוק, כאשר חלק מהמתעניינים ברכישת השליטה בפז מעוניינים להשאיר את בית הזיקוק וחלק מבקשים למכור אותו. בינתיים, ממשיכה מניית פז להמריא במסחר בבורסה ואחרי שזינקה ב־10% שלשום היא הוסיפה אתמול 5% נוספים לערכה, לשווי של 4 מיליארד שקל.

2 צפייה בגלריה
מוטי בן משה איש עסקים ינואר 2019
מוטי בן משה איש עסקים ינואר 2019
מוטי בן משה
(אוראל כהן)

קבוצת לאומי שהגישה את ההצעה בשבוע שעבר לרכישת 25% ממניות פז כוללת את בנק לאומי (2.5%), קרן התשתיות תש"י של ירון קסטנבאום וחברת הראל (7.5%), משפחת לבנת (7.5%) ואיש הנדל"ן רוני יצחקי (7.5%). הקבוצה מעוניינת לפתח את הנכסים של דלק, כאשר יצחקי אמור להיות אמון על תחום הנדל”ן, ותעבורה של משפחת לבנת תתרום מהידע שלה בתחום התחבורה (הובלה באמצעות משאיות), ובתחום האנרגיה הנקייה.
קבוצה שנייה כוללת את רשת הקמעונאות ויקטורי שבשליטת אייל רביד, רשת תחנות הדלק מיקה הנשלטת על ידי אחד מאנשי העסקים הנזילים בארץ, קוקו עובדיה, וחברת דין שיווק וקליה שבבעלות יגאל אלל וקרן פימי. מי שמרכז את המשקיעים בקבוצה זו הם רועי אייזנמן וחברת אר.אי חיתום. מבנה הקבוצה כולל שותף מתחום הקמעונאות (ויקטורי) שמתעניין בחנויות הנוחות של פז, שותף מתחום הדלק והאנרגיה (עובדיה) ושותף נוסף שכבר התעניין ברכישת חברת דלק ישראל וניהל מו”מ, אולם החברה נמכרה ללהב אל.אר. גם מודי בן שך שניהל בעבר את פז מנסה לארגן קבוצת משקיעים וככל הנראה חבר לקרן בינלאומית.

סל הקניות של בן־משה
בן־משה הוא אחד מאנשי העסקים הנזילים במשק ומחזיק בחברות אנרגיה בגרמניה וישראל. לא ברור אם הוא מתכוון לבצע את העסקה במסגרת עסקיו הפרטיים או באמצעות אחת החברות הציבוריות שבשליטתו, אלון ריבוע כחול או החברה־הבת העוסקת בתחום האנרגיה דור אלון. בנוסף הוא מחזיק גם בתחנת הכוח בבאר־טוביה.
בן־משה ניהל את עסקיו בגרמניה מתחת לרדאר וב־2012 הגיע לארץ וחבר לאדוארדו אלשטיין ברכישת השליטה באי.די.בי מידי נוחי דנקנר במסגרת הסדר חוב עם נושי החברה. הרכישה נעשתה ב־2014 ושנתיים אחר כך, בעקבות סכסוך, החליט בן־משה למכור לאלשטיין את מניותיו ונחלץ בהפסד של 500 מיליון שקל, שאותו הקטין באמצעות רווח שרשם על האג"ח של אי.די.בי שאותן רכש בשוק לאחר מכן. את הבעלות על אלון רבוע כחול רכש בן־משה בספטמבר 2016 במסגרת הסדר החוב, שבו הוא שילם למוכרים כ־120 מיליון שקל ובמקביל הזרים לחברה עוד 300 מיליון שקל לצורך חיזוק המאזן ופירעון חובות העבר.
אלון רבוע כחול שולטת (70.82%) כיום בדור אלון וברבוע כחול נדל"ן (57.8%). בנוסף, היא מחזיקה (100% גם ברשת כלי הבית נעמן. את 2020 סיימה אלון רבוע כחול עם עלייה של 20% בהון העצמי, ל־1.47 מיליארד שקל, זאת לאחר שרשמה בשנה כולה רווח נקי של 105 מיליון שקל ורווח כולל של 101 מיליון שקל.