סגור

היעד של ליברה ל־2023: פרמיות של חצי מיליארד שקל

חברת הביטוח הדיגיטלית ליברה, שעברה לרווחיות בתוך שלוש שנים, מתמקדת בלקוחות ברמת סיכון נמוכה, פוזלת לפעילות גם בחו"ל ושואפת לשלש את הפרמיות שלה, כך לפי התשקיף שפרסמה לקראת ההנפקה בת"א

ההנפקה בבורסה בשלביה האחרונים: חברת הביטוח הדיגיטלית ליברה מתקרבת לבורסה. אתמול פרסמה החברה, שבשליטת אתי אלישקוב, תשקיף עדכני, ולפי הערכות הגיוס נמצא בשלבים האחרונים. ליברה מבקשת לגייס בבורסה 22 מיליון שקל לפי שווי של 400 מיליון שקל.


ליברה הוקמה לפני 3 שנים. זהו סבב ההשקעה השלישי של החברה, ועד כה בסבבים קודמים גויסו בסך הכל 50 מיליון שקל. הסבב הראשון היה במרץ 2018, אז גויסו 40 מיליון שקל לפי שווי של 40 מיליון שקל, ובו אלישקוב עצמה השקיעה 13.4 מיליון שקל. סבב זה לא עבר בקלות, ואלישקוב גייסה את הסכום מיותר מ־30 משקיעים.

2 צפייה בגלריה
אתי אלישקוב
אתי אלישקוב
אתי אלישקוב
(צילום: עמית שעל)

שנה לאחר מכן, רגע לפני תחילתו של משבר הקורונה, גויסו 10.4 מיליון שקל נוספים, הפעם לפי שווי של 175 מיליון שקל. כעת, קצת יותר משנה, כבר מדובר על הנפקה לפי שווי יותר מכפול, שאמור להגיע ל־400 מיליון שקל. מדובר בשווי הגבוה פי 10 מההון העצמי של החברה, שעומד על 40 מיליון שקל.
הזינוק בשווי של החברה נתמך ברוח החיובית בשווקים, שמתבטאת בגל ההנפקות ובשווי הנדיב שניתן לרבות מהן. לכך מצטרפים גם הנתונים הטובים של ליברה, שכוללים צמיחה חדה בפעילות החברה, מעבר לרווחיות שנתיים לאחר תחילת הפעילות ותחזיות חיוביות להמשך.

ההנפקה לא צפויה לכלול הצעת מכר
אלישקוב, מנכ"לית הכשרה ביטוח לשעבר המחזיקה ב־46.8% ממניות ליברה, מכהנת כמנכ"לית החברה. עלות השכר של אלישקוב בליברה עמדה על 2.39 מיליון שקל ב־2020, מהם קרוב ל־2 מיליון שקל היו מענק בעקבות עמידה ביעדים שהציבה החברה.
יתר האחזקות בליברה מבוזרות בין בעלי מניות רבים. ביניהם ניתן למנות את חברת האחזקות דסק"ש ואת חברת התקשורת קשת עם 5% כל אחת. כמו כן מחזיקים בנתח בית ההשקעות אלטשולר שחם ומנכ"ל זרוע הגמל והפנסיה שלו יאיר לוינשטיין, עם 2.5% כל אחד מהם. הנפקתה של ליברה לא צפויה לכלול הצעת מכר אך בעלי המניות ידוללו, כך שככל הנראה, למעט אלישקוב, לא יוותרו בעלי עניין בחברת הביטוח לאחר ההנפקה.

נכנסה לפעילות ביטוח לעסקים קטנים
בתשקיף מציגה ליברה את התוכנית להשקעות בשנים הקרובות. זו כוללת השקעות של 30 מיליון שקל הן מכספי ההנפקה והן מהרווחים הצפויים מהפעילות. ההשקעות יתחלקו פחות או יותר בצורה שווה לפיתוח מערכות הליבה, התרחבות לפעילות בתחום ביטוח החיים, והתרחבות לפעילות בחו"ל. בליברה עדיין לא יודעים באיזה מודל תתבצע הפעילות בחו"ל; אם פעילות עצמאית, אם שיתוף פעולה עם חברה קיימת וכדומה. לעת עתה היא ממוקדת בהתרחבות בישראל, אבל בהחלט לוטשת עיניים גם לפעילות מחוץ לגבולות המדינה.

2 צפייה בגלריה
אינפו המספרים של ליברה
אינפו המספרים של ליברה
אינפו המספרים של ליברה

כיום ליברה פעילה בעיקר בתחום ביטוח הרכב והרכוש. באחרונה היא נכנסה לפעילות בתחום הביטוח לעסקים קטנים. לחברה יש גם רישיון לפעול בתחום ביטוח נסיעות לחו"ל, אולם היא טרם החלה לשווק את הביטוחים הללו בשל משבר הקורונה. בנוסף, היא מתכוונת לשווק מוצרים פיננסים כמו פוליסות חיסכון, אך לא להיכנס כרגע לפעילות בתחום הפנסיה.

מערכות שמאפשרות להעריך את רמת הסיכון
ליברה היא חברת ביטוח דיגיטלית. הדיגיטציה שלה מתבטאת לא רק בתהליך המכירה, אלא גם בשימוש במערכות חיתום מתקדמות. אלה מאפשרות לחברה להעריך טוב יותר את רמת הסיכון של המבוטח, וכך היא יכולה להציע למבוטחים ברמת סיכון נמוכה מחירים אטרקטיביים. ליברה מציינת כי השנה היא שכללה את המודלים שעליהם היא נשענת בפעילותה, והוסיפה כלים מתקדמים בתחום הבינה המלאכותית, שאמורים לאפשר לה להציע מחירים אטרקטיביים תוך שמירה על רמת רווחיות טובה.
בתחום ביטוח הרכב, שהוא תחום הפעילות המרכזי של החברה כיום, נראה כי ליברה מתמקדת במבוטחים בעלי רמת סיכון נמוכה. מהנתונים שפרסמה לקראת ההנפקה בבורסה עולה כי 87% מהמבוטחים שלה נוסעים פחות מ־13 אלף ק"מ בשנה, לעומת ממוצע של 17 אלף בישראל, 78% מהמבוטחים הם מעל גיל 30, ורק 1% הם צעירים עד גיל 24. רמת הסיכון הנמוכה באה לידי ביטוי גם בשלב התביעות. לפי נתוניה, בחברה יש 1% תביעות טוטאל־לוס לעומת 2% בשוק, התביעה הממוצעת בחברה עומדת על 8,000 שקל לעומת 12 אלף בשוק, ושיעור התביעות בביטוח חובה עומד על 0.8% לעומת ממוצע של 1.7% בשוק.
רק 3 שנים אחרי שהושקה, ליברה כבר עברה לרווחיות. ההכנסות שלה עמדו בשנה שחלפה על 67.1 מיליון שקל, זינוק של 150% לעומת שנת 2019. ברבעון הראשון של 21 ההכנסות עמדו על 27 מיליון שקל, כמו ההכנסות בשנת 2019 כולה. ליברה רשמה רווח נקי של 3.3 מיליון שקל בשנת 2020, לעומת הפסד של 2.2 מיליון שקל ב־2019. ליברה מספקת תחזיות לצמיחה חדה בפעילות גם בשנים הקרובות: אם ב־2020 הפרמיות ששילמו מבוטחיה הסתכמו ב־179 מיליון שקל, היא מעריכה שהשנה הסכום יגיע ל־309 מיליון שקל, ובשנת 2023 יגיע לחצי מיליארד שקל. עוד מעריכים בליברה שאם אשתקד היו לה 70 אלף לקוחות, היא צפויה ליותר מלשלש את מס]רם ל־250 אלף עד שנת 2023.
ליברה אמנם עברה לרווחיות, אבל טרם חילקה דיבידנד לבעלי המניות. מהתשקיף עולה כי באחרונה קבעה שתחל במדיניות חלוקת דיבידנד של 30% מהרווחים, בכפוף לעמידה בכללי הון (סולבנסי 2).