בלעדי לכלכליסטהמגעים מול בן־משה נתקעו; פז בוחנת את פיצול בית הזיקוק
בלעדי לכלכליסט
המגעים מול בן־משה נתקעו; פז בוחנת את פיצול בית הזיקוק
מקורבים למו"מ לרכישת בית הזיקוק של חברת האנרגיה באשדוד מעריכים כי הסיכוי להבשלת העסקה מול בן־משה נמוך. היתרון של הפיצול, עבור פז, הוא עצירת הדימום הכבד שגורם בית הזיקוק, והפיכתה לחברה רווחית שתוכל לצמוח בתחום הקמעונאות
חברת האנרגיה פז בוחנת את האפשרות לפצל את בית הזיקוק שלה לחברה נפרדת. כך נודע ל"כלכליסט". ברקע למהלך עומדים פערי המחיר בין פז, תחת ניהולו של ניר שטרן, לבין מוטי בן־משה, בעל השליטה בקבוצת רבוע כחול ובדור אלון, שניסה לרכוש את בית הזיקוק.
גורמים המקורבים למגעים בין הצדדים מעריכים כי הסיכוי שהמשא ומתן עם בן־משה יבשיל לכדי עסקה נמוך מאוד. לפני כחודש חשף "כלכליסט" כי בן־משה הוא הגורם העסקי שחבר למנכ"ל פז לשעבר, יונה פוגל, ומבקש לרכוש את בית הזיקוק של החברה.
בית הזיקוק באשדוד הוא עול על צווארה של פז שקיבלה במהלך 2020 החלטה אסטרטגית למכור אותו. פז הפסידה 366 מיליון שקל בשנת 2020 ומרבית ההפסד היה נעוץ בתוצאות בית הזיקוק באשדוד, שהסב הפסד של 665 מיליון שקל, מתוכם 284 מיליון שקל בגין ירידת ערך והשאר בגין הפסדים שוטפים בבית הזיקוק. בנטרול השפעת בית הזיקוק הייתה פז רושמת רווח נקי של 299 מיליון שקל. רשת yellow שבבעלות פז הציגה בשנת הקורונה שיא מכירות שנתי שעומד על קרוב למיליארד שקל, דבר שהבליט עוד יותר את הנטל שמהווה בית הזיקוק המדמם על פז.
מתמקחים על המחיר
כמה גופים התעניינו ברכישת בית הזיקוק, אך המגעים לעסקה התקדמו בעיקר מול קבוצת בן־משה. עם זאת, נכון להיום כאמור, המשא ומתן עדיין לא הבשיל בשל פערי מחיר בין הצדדים וההערכה היא, כאמור, כי הוא לא יבשיל לכדי הסכם. פז דרשה במגעים 2 מיליארד שקל עבור בית הזיקוק, מחיר שאליו ירדה מדרישה גבוהה יותר, אולם, ככל הידוע, פוגל ובן־משה מדברים על מחיר נמוך בהרבה של כ־1.5 מיליארד שקל. הסיטואציה הזו חייבה את פז לבחינה מחודשת של מהלכיה, ולכן החליטה לבחון כעת את פיצול בית הזיקוק.
מדובר במהלך שלמעשה ינתק את בית הזיקוק מפז ויהפוך אותו לחברה נפרדת לחלוטין אשר מניותיה יחולקו, במהלך של ספין־אוף, כסוג של דבידנד לבעלי המניות, מהלך שלשם ביצועו תיאלץ פז להכין תשקיף לרשות לניירות ערך. ככל שהמהלך יבשיל, מדובר בתהליך מורכב שצפוי לארוך כמה חודשים.
היתרון שבמהלך, מבחינת פז, הוא עצירת הדימום הכבד שגורם בית הזיקוק לחברה והפיכתה של פז — ללא בית הזיקוק — לחברה רווחית שתוכל לצמוח בעולם הקמעונאות באמצעות רכישת רשתות כמו, למשל, הרכישה של סופר יודה תמורת 170 מיליון שקל, שאותה השלימה פז במאי האחרון.
המהלך המקביל של פז
בבד בבד עם ההחלטה הצפויה לבחון את הליך הפיצול, מנהלת פז מגעים למכירת השליטה בה או למיזוגה. ככל שאחת ההצעות שמונחות לפתחה של פז תבשיל לכדי עסקה, ייתכן והרוכשים יירצו להשאיר בידם את בית הזיקוק ולעצור את המהלך שעשוי להוביל לפיצולו. כפי שחשף "כלכליסט", בנק לאומי גיבש באמצעות זרוע ההשקעות שלו, לאומי פרטנרס, קבוצת משקיעים שמבקשת להשתלט על חברת האנרגיה. הקבוצה מורכבת מהאחים לבנת, בעלי קונצרן תעבורה, יזם הנדל"ן רוני יצחקי וקרן תש"י. את הקבוצה גיבש מנכ"ל לאומי פרטנרס אבי אורטל.
הקבוצה, שמורכבת מגופים חזקים ומבוססים כל אחד בתחומו, פנתה לפני כחודשיים לדירקטוריון פז והגישה את ההצעה שלה. מדובר בהצעה שבמסגרתה פז תבצע הקצאת מניות פרטית לקבוצת המשקיעים, בהיקף של כמיליארד שקל, לפי מחיר מניה גבוה ב־10% ממחיר מניית פז בשוק ביום הגשת ההצעה. הקצאת המניות, שתדלל את בעלי המניות הקיימים בפז, תביא לכך שקבוצת המשקיעים תחזיק ב־25%-20% מפז, כשבכוונת הקבוצה לרכוש בתחילה 20% מהחברה ולקבל אופציה ל־5% נוספים. בכוונת קבוצת המשקיעים היא לחלק את המניות שווה בשווה בין חבריה, כשהנתח של בנק לאומי יהיה מעט קטן יותר ויהווה 10%-5% מהמניות שיוקצו לקבוצה. כלומר, הבנק יחזיק בעד 2.5% ממניות פז בעוד לבנת, יצחקי ותש"י יחזיקו בעד 7.5% כל אחד.
ואכן, חברי הקבוצה שגיבשה לאומי פרטנרס הם דמויות חזקות מאוד במשק הישראלי. קבוצת תעבורה של האחים לבנת היא אחת החברות החזקות והיציבות במשק. תעבורה פעילה בשורה של תחומים - הובלה יבשתית, לוגיסטיקה, יבוא ותחומים נוספים. לאומי פרטנרס מחזיקה ב־20% מתעבורה, שאותם רכשה לפני שנתיים תמורת 250 מיליון שקל, רכישה שאותה ביצעה יחד עם חברת הביטוח הפניקס, שרכשה נתח דומה. בקבוצת רכישה זו נמצאים גם רוני יצחקי, הפעיל בתחום הנדל"ן, וקרן תש"י בראשות ירון קסטנבאום ויהודה רווה שפועלת בתחום התשתיות, ובין היתר השקיעה במיזם הסיבים IBC, שבו מושקעות גם סלקום וחברת החשמל. השותפה הגדולה בתש״י היא קבוצת הביטוח הראל שבשליטת יאיר המבורגר.
מיזוג, רכישה או הקצאה
גם שיכון ובינוי הצטרפה לקרב השליטה על פז. חברת הנדל"ן שבשליטת נתי סיידוף הציעה מיזוג בין עסקי האנרגיה שלה לבין פז באופן ששיכון ובינוי תקבל 58% ממניות פז. תמיר כהן, מנכ"ל ויו"ר שיכון ובינוי פנה לגופים מוסדיים כדי לוודא היתכנות של המהלך. גם חברת האנרגיה ארקו, שפעילה בתחום תחנות הדלק וחנויות הנוחות בארה"ב, הגישה לדירקטוריון פז הצעה למיזוג בין החברות. לפי הצעת ארקו, פז תמוזג באופן מלא עימה - כלומר, בעלי המניות בפז יקבלו מניות בארקו.
קבוצה נוספת שמעוניינת בפז כוללת את רשת הקמעונאות ויקטורי שבשליטת אייל רביד; רשת תחנות הדלק מיקה הנשלטת על ידי אחד מאנשי העסקים הנזילים בארץ קוקו עובדיה; ואיש הנדל"ן עמוס לוזון שמארגנת הצעה לרכישת 10% ממניות פז ממוסדיים ושל נתח דומה בהקצאה מהחברה.