סגור

אסנת רונן תצטרך לספק קבלות למינוי אבי צבי למנכ"ל פרטנר

מנכ"ל פרטנר החדש, שמונה בלחצה של היו"רית רונן, יצטרך לעבוד קשה מאוד כדי להיכנס לנעליים הגדולות שהותיר איציק בנבנישתי שפרש. ובלי תוצאות מהירות הלחץ של בעלי המניות על רונן רק יגבר. ואיך נקשר הראל ויזל מפוקס לתמונת המינוי?

הרוחות בחברת פרטנר סערו בסוף השבוע האחרון, אחרי החלטת דירקטוריון החברה למנות את אבי צבי למנכ"ל, במקום איציק בנבנישתי שפרש בתחילת אפריל. יממה אחרי המינוי הודיע המשנה למנכ"ל יובל קינן על עזיבת החברה והוא מצטרף לבנבנישתי, סמנכ"לית השיווק תרי ישכיל וסמנכ"לית משאבי אנוש, עינת רום שפרשו מהחברה גם כן בחודש האחרון. בדירקטוריון פרטנר, שבראשו עומדת אסנת רונן, לא הופתעו מהפרישה של קינן שנחשב לדמות מוערכת בפרטנר ולפיכך למועמד מוביל לרשת את בנבנישתי. לדברי דירקטורים בחברה קינן הציב בפניהם אולטימטום שלפיו יעזוב אם לא ייבחר.
החלטת הדירקטוריון שלא לבחור בו מהווה הבעת אי־אמון נוספת בהנהלת פרטנר הקיימת, אחרי הסכסוך שהתגלע בינם לבין בנבנישתי שלטענתם לא שיתף איתם פעולה. בדירקטוריון יעשו כעת מאמצים לשמר בחברה שני מועמדים נוספים מתוך החברה, סמנכ"ל הכספים תמיר אמר וסמנכ"ל המכירות יעקב טרוזמן, שלא זכו בתפקיד. גם שמו של לירן דן, סמנכ"ל האסטרטגיה והפיתוח העסקי של פרטנר עלה כמי שמתנדנד.
הבחירה הנוחה לדירקטוריון
הבחירה בצבי לא היתה טריוויאלית, אך בדירקטוריון הוא נבחר פה אחד. התהליך עצמו כלל סינון של 150 מועמדים על ידי חברה חיצונית שהובאו בפני ועדת האיתור. מתוכם צומצמה הרשימה ל־25 מועמדים, שחלקם הודיעו כי הם לא מעוניינים בתפקיד. לקו הגמר הגיעו צבי, טרוזמן וגם אילן צחי, לשעבר מנכ"ל HOT. אף שהבחירה נעשתה פה אחד, מקורבים לחברה סיפרו כי על הדירקטורים הופעל לחץ מצד היו"ר רונן לבחור בצבי. דירקטור בחברה סיפר כי מראש רונן הודיעה כי על המנכ"ל הנבחר להיבחר "פה אחד" ובכך היא לא הותירה ברירה בפני יתר החברים לתמוך במועמד שונה מבלי להביא למצב שבו החברה תמשיך להתנהל ללא מנכ"ל.
חברי דירקטוריון של פרטנר סיפרו כי בין הסיבות להעדפתו של צבי על המועמדים האחרים עומדת "גמישותו המחשבתית" ו"הכריזמה" שהפגין. עם זאת, מתחת לפני השטח ניתן להתרשם כי בדירקטוריון חיפשו בעיקר מנכ"ל נוח עבורם, אחרי המאבקים מול המנכ"ל היוצא, בנבנישתי. דירקטור בחברה סיפר כי הרקע לעזיבה היה מתיחות גדולה וחוסר שביעות רצון מהיעדר שיתוף הפעולה של בנבנישתי. "עם אבי צבי אני משוכנע שיהיה שיתוף פעולה של 100%", אמר הדירקטור. "אבל הוא לא פודל של אף אחד. הוא איש דעתן וחכם".
צבי אינו חדש לשוק התקשורת. הוא היה משנה למנכ"ל חברת האינטרנט נטוויז'ן ב־2007-2000, תחת רוית ברניב, שגם הפכה לזוגתו, וכיהן כמנכ"ל הזכיינית רשת בשנים 2018-2008. עם זאת, הוא מגיע לשוק תקשורת אחר לגמרי מזה של לפני 15 שנה, כמו גם לחברה עם זרועות פעילות רבות ומגוונות מזו שעזב, ואלה הובילו להרמת גבה מצד גורמים בתעשייה.
מדוע אם כן נבחר צבי? גורמים בשוק הצביעו בסוף השבוע על חוט מקשר בין צבי ליו"ר רונן, שדחפה לטענתם לבחירתו, שנמצא בחברת האופנה פוקס, ובמיוחד אצל בעל השליטה הראל ויזל. בדירקטוריון הכחישו כי רונן היא שיזמה את הבאתו של צבי, אך נראה כי בין השניים יש היכרות מוקדמת ועמוקה.
רונן, בעבר בכירה בבנק לאומי, כיהנה כדירקטורית בלתי תלויה בפוקס במשך 9 שנים, עד מרץ האחרון. היא היתה שם בכל הצמתים שבהם בלעה פוקס עוד ועוד פעילויות, וגם היתה שותפה להחלטת הדירקטוריון לאמץ את דו"ח הבודקת החיצונית שמונתה על ידי פוקס לבדוק את הטענות להטרדות מיניות מצד ויזל עצמו, דו"ח שניקה את ויזל מהחשדות.
בצד השני, אחרי עזיבתו את נטוויז'ן, הצטרף צבי לקבוצת האחים עופר וניהל את עסקי המדיה שלהם ושל אודי אנג'ל. עם עזיבתו של יוחנן צנגן את תפקיד מנכ"ל רשת, הוא מונה על ידם לתפקיד. העזיבה שלו עשור מאוחר יותר היתה כאשר התברר שעידן עופר ואודי אנג'ל לא יהיו בעלי המניות הגדולים בחברה הממוזגת. החיבור של צבי לויזל נוצר דרך עסקים משותפים. מקורבים לשניים מציינים כי ויזל סגר את עסקאות הפרסום של פוקס ישירות מול צבי עצמו. בספטמבר 2017 הכניס צבי את רשת כשותפה למיזם טרמינל X של פוקס, הסכם שכלל העברת 25% מטרמינל X לרשת תמורת 50 מיליון שקל שתעניק רשת לחברה בזמן פרסום. עם המיזוג של רשת עם ערוץ 10, מכרה רשת את האחזקות לעופר ואנג'ל.
הלחץ של צבי על חדשות 10
עד כמה היחסים בין ויזל לצבי חזקים ניתן ללמוד מכך שהאחרון ניסה להפעיל לחצים על מערכת חדשות 10, אז בניהולו של גולן יוכפז, למנוע את שידור התחקיר של רביב דרוקר שחשף את פרשת החשד להטרדות המיניות של ויזל בפוקס ב־2018. היה זה רגע לפני המיזוג של חדשות 10 לתוך רשת, כשההערכות היו כי צבי יכהן כמנכ"ל החברה המשותפת. הפעלת הלחץ של צבי על יוכפז ומערכת החדשות היא סיפור ידוע במסדרונות חדשות 13, ובמיוחד עמידתו של יוכפז מול הלחצים ושידור התחקיר, מה שהוביל לבדיקת החשדות בדירקטוריון החברה. יוכפז עזב את חדשות 10 זמן קצר אחרי המיזוג, עם או בלי קשר לעמידתו נגד צבי.
עמדת הנחיתות של פרטנר
תומכיו ומבקריו של צבי מסכימים על דבר אחד — האתגרים שעמם ייאלץ להתמודד בתפקיד אינם פשוטים. החל מבנייה מחדש של הנהלת פרטנר, בעיקר במציאת מחליף לקינן הדומיננטי, ועד לחילוצה מהבורות שאליהם נכנסה בשנה האחרונה, שהתרחשו בחלקם תחת כהונתה של רונן, והותירו את החברה בעמדת נחיתות בשוק. כך, למשל, ניתן לציין את המגעים למכירת נתח מרשת הסיבים שפרסה פרטנר, כאשר בסופם נותרה לבדה מול השקעות העתק הנדרשות להמשך הפריסה שלהם. גם כאשר הוצע לה להיכנס כשותפה למיזם הסיבים של IBC, פרטנר סירבה ואת מקומה תפסה HOT. כך, בשעה שבזק החזקה מתחילה להפעיל את רשת הסיבים שלה, סלקום ו־HOT שותפות במיזם IBC, דווקא פרטנר נותרה לבדה. וללא בעל שליטה שיכניס את היד לכיס, המשימה הופכת למורכבת עוד יותר, כשהשקעות גדולות של מאות מיליוני שקלים נוספים נדרשות מהחברה גם בפריסת רשת דור 5, שבה היא שותפה עם אותה HOT.
שוק הטלוויזיה שאליו נכנסה פרטנר אחרונה מבין החברות גם הוא מהווה אתגר. חרף ההצלחה היחסית שלה בגיוס לקוחות, פרטנר רחוקה ממצב שבו היא ממוצבת כשחקנית דומיננטית. המלצות ועדת פולקמן לאסדרת שוק הטלוויזיה עשויות גם הן לפגוע בה, אם יפחיתו את הרגולציה על שתי השחקניות הגדולות בענף, HOT ו־yes. ומעל אלה יעמוד מעל צבי הזמן שבו נעדר משוק התקשורת, שנחשב לנצח במונחים של השוק הישראלי, שבדירקטוריון דווקא ראו בו יתרון. "תעשיית התקשורת עומדת בפני שינויים בשנים הקרובות והגענו למסקנה שהוא מספיק גמיש ועם ידע להתמודד עם השינויים. התפעול פחות מעניין. הראייה האסטרטגית היא החשובה".
היעדר בעל שליטה הופך את דירקטוריון פרטנר לדומיננטי יותר. אחרי עזיבתו של בנבנישתי שנחשב בשוק למנוסה ובעל שם, ועם מינויו של צבי שנחשב לבעל ניסיון מועט, הלחץ לספק תוצאות מצד בעלי המניות ייפול בעיקר על כתפי רונן. ובלי תוצאות מהירות בעתיד הנראה לעין, הלחץ עליה רק יגבר.