קרן הגידור גברה על המוסדיים וסידרה לכחלון את שכר המיליונים
קרן הגידור גברה על המוסדיים וסידרה לכחלון את שכר המיליונים
הצבעת קרן עדן אלפא בעד עלות שכר שנתית של 8.3 מיליון שקל לשר האוצר לשעבר גברה באסיפת בעלי המניות על ההתנגדות של הראל, איילון ומיטב תכלית. אסף נתן, ממנהלי הקרן: "אנו מאמינים שהוא ייצר ערך לחברה. אין לנו בעיה שייתנו לו הרבה כסף"
בשבוע שעבר אישרו בעלי מניות המיעוט בחברת האשראי החוץ־בנקאי יונט קרדיט את תנאי התגמול של שר האוצר לשעבר משה כחלון כיו"ר החברה. היקף המשרה שלו יהיה 80%, ובשנה הראשונה תסתכם עלות שכרו ב־8.3 מיליון שקל - שכר של 1.3 מיליון שקל, מענק של 864 אלף שקל ותגמול הוני של 6.1 מיליון שקל, וזאת במסגרת חבילת אופציות שקיבל למימוש במשך חמש שנים, ששווייה הנוכחי 18 מיליון שקל. מדובר בתגמול החורג מהמדיניות של יונט קרדיט , ובאסיפת בעלי המניות היה צורך ברוב מבין בעלי מניות המיעוט, שמחזיקים ב־26% מיונט.
כדי לוודא שההחלטה תעבור, נפגשו כחלון ומנכ"ל החברה צחי אזר עם המוסדיים וקרנות הגידור, כשברקע ביקורת ציבורית נוקבת. מנהלי ההשקעות של הראל, איילון ומיטב תכלית לא השתכנעו והצביעו נגד, אך התגמול אושר בזכות קרן הגידור עדן אלפא. הקרן מחזיקה ב־5.5% מיונט - 358 אלף מניות, שהיוו 32% ממניות המיעוט בהצבעה, ויותר מאחזקות הראל, איילון ומיטב דש יחד.
מנהלים 100 מיליון דולר
עדן אלפא הוקמה ב־2012, התאגדה באיי קיימן ומובילים אותה נתנאל דרייפוס, יניב אוליאל ואסף נתן, שמתמחים בהשקעה במניות ערך ומנהלים כ־100 מיליון דולר. הקרן החלה להשקיע ביונט בתחילת 2020, עם הנפקתה, והגדילה את אחזקותיה בתקופת הקורונה. "זה מתאים לאינטרסים שלנו, אחרת לא היינו נותנים לחבילת השכר לעבור. אנחנו מאמינים שכחלון עוד ייצר ערך לחברה, ולכן השכר מוצדק. אין לנו בעיה שייתנו לו הרבה כסף", אמר נתן, שנפגש עם כחלון פעמיים בחודש האחרון.
שווי השוק של יונט עומד על 158 מיליון שקל. את הרבעון הראשון של השנה סיימה החברה עם הכנסות של 6.7 מיליון שקל, פי שניים לעומת הרבעון הראשון של 2020, ועם הפסד של 1.3 מיליון שקל - גבוה במיליון שקל מההפסד בתקופה המקבילה. נתן הוסיף כי "החברה לא זזה שנה וחצי, ולא הצליחה להרוויח כסף. לכן יהיה קל מאוד לשפוט את תרומתו של כחלון, ואם ההחלטה להביאו לארגון היתה נכונה. יש לחברה הרבה תוכניות, שאני לא יודע עליהן הכל, אבל אנחנו מאמינים שהוא יעשה סדר ביונט. בהתחלה התנגדתי לשכר, אבל נפגשתי איתו והוא הרגיע אותי. הוא אמר לי 'אם אתה לא תרוויח, אני לא ארוויח', והבטיח שלא בא לעשות סיבוב. אולי אלה מילים של פוליטיקאי, אבל הוא נראה לי אמין".
בכהונתו כשר האוצר נאבק כחלון בשכר הבכירים וקידם את החוק שהגביל את שכר בכירי ענף הפיננסים ל־2.5 מיליון שקל בשנה. חוק זה אינו חל על חברות האשראי החוץ־בנקאי, ולדברי נתן אין טעם לפגם בכך שמי שיצא נגד שכר הבכירים ישתכר 8.3 מיליון שקל ויקבל מענק חתימה של כמעט 3 מיליון שקל: "החוק בא לפתור השתוללות שכר בבנקים ובחברות הביטוח — והוא הצליח. ההשפעה השלילית היא בריחת אנשים מוכשרים מהתחום. הגבלת השכר היא רלבנטית פחות במקרה הזה, משום שיחסי הכוחות בבנקים ובחברות הביטוח שונים לעומת אלה שבחברה קטנה כמו יונט.
"למדוד לפי הערך לחברה"
"צ'ארלי מאנגר (שותפו של וורן באפט לניהול ברקשייר האת'וויי - א"ע) אמר פעם שקשה מאוד להפריז בשכרו של מנכ"ל ממש טוב, ואני מתנגד לאמירה שיש למנכ"ל שכר גבוה או נמוך. בכיר בחברה צריך להימדד לפי הערך שהוא מביא לבעלי המניות. כבעל מניות מיעוט אני מוכן לשלם סכום גדול מאוד, אם זה שווה לי. אם יונט תעלה משווי של 100 מיליון שקל למיליארד שקל, גם אופציות של 100 מיליון שקל לכחלון הוא לא כזה מוגזם".