מכונת הגיוסים של אלטשולר שחם בדרך לנתח שוק של 35%
מכונת הגיוסים של אלטשולר שחם בדרך לנתח שוק של 35%
החברה הדומיננטית בגמל מקבלת חיזוק רציני: בית ההשקעות ינהל כמעט 300 מיליארד שקל לאחר המיזוג עם פסגות. יאיר לוינשטיין, מנכ"ל החברה־הבת הרוכשת, אלטשולר שחם גמל: "אין הבדל גדול בין ניהול השקעות של 180 מיליארד שקל ל־230 מיליארד, במיוחד כשרוב הכסף לא נמצא בישראל"
ענק פיננסי מקומי נוצר: רשות התחרות אישרה לאלטשולר שחם לרכוש את בית ההשקעות פסגות. לאחר העסקה הזו ינהל אלטשולר שחם קרוב ל־300 מיליארד שקל, בדומה לקבוצות הביטוח הגדולות.
האישור ניתן בערב יום ראשון, ובשוק ההון קיבלו בחיוב את הבשורה: מניית הרוכשת, אלטשולר שחם גמל, זינקה ב־9% אתמול לשווי של 3.9 מיליארד שקל. סיום העסקה והעברת הבעלות לאלטשולר שחם אמורים להתבצע בימים הקרובים, אז תהפוך פסגות לחברה־בת. המיזוג עצמו לתוך אלטשולר שחם יושלם בתוך כמה חודשים.
הדומיננטיות של אלטשולר שחם גמל עומדת להתעצם, שכן העסקה תביא אותה לנתח שוק של 35%. הגוף הבא בתור מבחינת גודלו, שהיה פסגות, יהיה כעת הפניקס, שמגיע למעמד זה גם כן בזכות רכישה שביצע בשנה האחרונה - של בית ההשקעות הלמן־אלדובי.
אולם הפער בין המקום הראשון לשני אדיר - נתח השוק של הפניקס הוא 9.1% בלבד. למעשה, אלטשולר שחם גמל הופכת לשחקנית שתהיה יותר גדולה מכל ארבעת הגופים שאחריו בשוק הגמל. בעוד היא תנהל בשוק הגמל 211 מיליארד שקל, הם ינהלו ביחד 185 מיליארד שקל.
זאת ועוד, סביר כי נתח השוק של אלטשולר רק יילך ויגדל, היות והיא המגייסת הגדולה בשוק הגמל מזה זמן. ב־12 החודשים האחרונים היא רשמה גיוסים של 32.2 מיליארד שקל, בעוד במקום השני נמצא בית ההשקעות מור עם 13 מיליארד שקל, וברוב הגופים ככלל נרשמה יציאה של כספים בשנה האחרונה.
למרות תמונת המצב הזו רשות התחרות אישרה את העסקה לרכישת 50 מיליארד שקל שמנהלת פסגות בתחום הגמל והפנסיה, וזאת ללא הטלת מגבלות, לאחר שבבדיקה שערכה הושגה המסקנה כי המיזוג לא יקנה לאלטשולר שחם כוח שוק שעלול לפגוע בתחרות.
ברשות התחרות לא התרגשו מכך שאלטשולר שחם יהפוך לגוף הגדול בשוק הגמל בפער אדיר על יתר הגופים, היות שמבחינתם זה לא מה שמעיד על פגיעה בתחרות. הם נשענו בהחלטתם על כך, שחסמי המעבר בין הגופים בשוק הגמל נמוכים, ויש לא מעט שחקנים בשוק.
"נסתכל עכשיו בגובה העיניים של קבוצות הביטוח הגדולות"
"נסתכל עכשיו בגובה העיניים של קבוצות הביטוח הגדולות", אומר יאיר לוינשטיין, מנכ"ל אלטשולר שחם גמל ופנסיה, בשיחה עם "כלכליסט". "כשדובר על הגברת התחרות בשוק הפנסיה באמצעות הכנסות קרנות ברירת מחדל, חברת הביטוח, שהתנגדו לכניסת גופים חדשים, טענו שעולם החיסכון ארוך הטווח הוא עולם של גופים גדולים ויציבים. אז הנה, עכשיו אנחנו מנהלים נכסים בהיקף כמו שלהם", הוא מוסיף.
איך הייתה העבודה מול רשות התחרות, היה קשה לשכנע אותם לאשר את המיזוג?
"לא יודע מה זה קשה או קל. העבודה מולם היתה מאוד מקצועית. הם שאלו הרבה שאלות, ביקשו נתונים וגם דיברו עם הרבה שחקנים בשוק, ובסוף קיבלו החלטה".
לאורך השנים בלטתם בתשואות גבוהות. אתם לא חוששים שאתם מגיעים עכשיו להיקף נכסים שיקשה על השגתן? כבר בחודשים האחרונים אתם לא מובילים בתשואות.
"אני לא מוטרד מהביצועים בחודשים האחרונים. גם בשנים שבהם הובלנו, היו חודשים פחות טובים. ניהול השקעות זה לא עניין יומי, אלא נמדד לאורך זמן. אנחנו מצליחים להשיג תשואות מהמובילות בשוק כמעט בכל חתך של שנים. זה קרה גם כשניהלנו 20 מיליארד שקל, וגם ב־150 מיליארד שקל. אין הבדל גדול בין ניהול השקעות של 180 מיליארד שקל ל־230 מיליארד שקל, במיוחד כשרוב הכסף לא נמצא בישראל, ואין שום בעיית נזילות".
כלומר, עכשיו השוק הישראלי עוד יותר קטן עליכם. זה לא ירחיק אתכם עוד יותר מהשוק המקומי?
"לצערי, בעיית הנזילות בשוק הישראלי משפיעה על ההשקעה בישראל גם כשמנהלים 20 מיליארד שקל, ולא רק כשמנהלים יותר מ־100 מיליארד שקל".
המגבלה היחידה שיקפל בתוכו המיזוג מגיעה דווקא מרשות שוק ההון. כפי שפורסם ב"כלכליסט", היות שאלטשולר שחם המשיך במגמת הצמיחה החדה מאז החתימה על ההסכם, נוצר מצב בו הוא ופסגות חורגים ממגבלת נתח השוק המאפשרת מיזוגים; זו עומדת נכון לסוף 2020 על 206 מיליארד שקל. על כן סוכם עם הרשות כי אלטשולר שחם ימכור 7.7 מיליארד שקל מנכסיו או מנכסי פסגות בתוך שנה. באלטשולר שחם לא הוחלט עדיין אילו נכסים למכור ולמי, אולם אחת האפשרויות שנבחנות היא מכירת הקופות המפעליות של אלטשולר שחם עצמו, היות ומדובר בניהול נכסים למוסדות, שדמי הניהול בהם אפסיים.
מגעים למכירת הפעילות של קרנות הנאמנות ופסגות ני"ע
באופן רשמי אלטשולר שחם רוכש את כל הפעילות של פסגות בית השקעות, אולם בפועל הוא מתכוון להחזיק רק בפעילות הגמל והפנסיה. בימים אלה מקיימים קרן אייפקס ואלטשולר שחם מגעים למכירת הפעילות של קרנות הנאמנות, המנהלת מעל ל־40 מיליארד שקל, ושל ופסגות ני"ע, הכוללת את חבר הבורסה ופעילות ניהול התיקים (בעיקר למוסדות בדמי ניהול נמוכים) בהיקף של 50 מיליארד שקל.
הפניקס ומור הגישו בתחילת השבוע הצעה מחייבת לרכישת הנכסים לפי שווי של 420 מיליון שקל. קבוצה נוספת בראשות רני צים הציעה לרכוש את הנכסים בשווי ככל הנראה מעט נמוך יותר (410-400 מיליון שקל). אתמול אחר הצהריים פקע תוקפה של ההצעה של קבוצת הפניקס, והערכות הן שהנכסים יימכרו לקבוצה שבראשות צים, על אף שהמחיר שהציעה הוא נמוך יותר. עם זאת, עסקה תתבצע כנראה רק בחודש יולי, בשל סוגיות הקשורות למס.
לוינשטיין דוחה את הטענה כי הנטייה להעדיף את צים נובעת מהעדפה להשאיר את פסגות שחקן עצמאי וקטן יותר, על פני חיזוק שחקן גדול כמו הפניקס: "השיקול שלנו הוא לא אם לתת נכסים למתחרה או לא. שני הגופים הגישו הצעות מכובדות. בהחלטה במי לבחור ניקח כמה מרכיבים מלבד המחיר, כמו קליטת עובדים אצל הרוכש, הוודאות בהשלמת העסקה והיכולת לקבל אישור מרגולטורים", הוא אומר.
בנוסף כחלק מההכנות להשלמת עסקת הרכישה, נטל אלטשולר שחם מימון ביניים של 600 מיליון שקל משלושה בנקים בריבית נמוכה של פריים מינוס 0.2% לתקופה של שנה. אלטשולר שחם אמור לשלם לקרן אייפקס 910 מיליון שקל. לאחר שיימכרו שאר נכסי פסגות, ואלטשולר שחם יחלוק עם פסגות בסכום, הוא ככל הנראה יישאר עם חוב של 550 מיליון שקל, שימוחזר באופן חלקי או מלא בעוד שנה, וייתכן שיגויס כאג"ח.
סוגיה מהותית נוספת שנותרה פתוחה היא שאלת העובדים. בפסגות גמל ופנסיה מועסקים כיום 350 עובדים, וסביר שחלק גדול מהם לא ישרוד את המיזוג. לדברי לוינשטיין, טרם הוחלט כמה ואיזה עובדים לקלוט, היות שעד להשלמת העסקה אסור היה לאלטשולר שחם להיפגש עם עובדי פסגות.
בימים אלה מקיימת הנהלת פסגות משא ומתן עם נציגות העובדים לגבי תנאי הפרישה לעובדים שייאלצו לעזוב, והם אמורים לקבל פיצויים מוגדלים. באלטשולר גמל ופנסיה יש נכון לסוף השנה שעברה 950 עובדים. בית ההשקעות נמצא במגמת גיוס עובדים, כך שסביר שחלקם ייקלטו, במיוחד כי נדרשת תשתית בקליטת הנכסים, אולם עדיין חלק גדול מהעובדים ייאלץ לעזוב.