סגור

מכירת הלמן־אלדובי גרמה לחקירת רשות ני"ע נגד אי.בי.אי

רשות ני"ע פשטה על משרדי בית ההשקעות וחוקרת חשד לשימוש במידע פנים בעסקת המכירה של הלמן־אלדובי. אי.בי.אי רכש מניות של בית ההשקעות כמה ימים לפני שזינקו ביותר מ־100% בעקבות הצעת הרכישה של אלטשולר שחם

רשות ניירות ערך פתחה בחקירה נגד בכירים בבית ההשקעות אי.בי.אי (IBI) בחשד לשימוש במידע פנים. אתמול פשטו חוקרי הרשות על משרדי החברה, שבמגדל שלום בתל אביב, והחרימו מסמכים. ככל הידוע, נחקרו שני בכירים לפחות בבית ההשקעות. בעקבות הפרסום על החקירה ירדה אתמול מניית אי.בי.אי ב־3.1%, והיא נסחרת לפי שווי של 922 מיליון שקל.
החקירה קשורה לעסקאות במניית בית ההשקעות הלמן־אלדובי, שהיה בשנה האחרונה בתהליך של מכירה, ונמכר סופית להפניקס בדצמבר 2020. אי.בי.אי היה בעל מניות מהותי בהלמן־אלדובי (33%) — מניות שאותן קיבל בית ההשקעות במסגרת עסקה למיזוג פעילות הגמל שלו לתוך הלמן־אלדובי.

2 צפייה בגלריה
מימין יו"ר רשות ני"ע ענת גואטה ומנכ"ל אי.בי.אי דייב לובצקי
מימין יו"ר רשות ני"ע ענת גואטה ומנכ"ל אי.בי.אי דייב לובצקי
מימין: יו"ר רשות ני"ע ענת גואטה ומנכ"ל אי.בי.אי דייב לובצקי
(צילום: אוראל כהן)


בית ההשקעות הלמן־אלדובי התאפיין בריבוי בעלי מניות. מאז נהפך לציבורי בשנת 2017 מנייתו דשדשה, הוא לא חילק דיבידנד, וחלק מבעלי המניות שהתאכזבו מהביצועים רצו לממש את מניותיהם (ובהם, ככל הנראה, אי.בי.אי). לעומתם, אחרים — ובהם המייסד אורי אלדובי — העדיפו להשאירו עצמאי.
חלק מבעלי המניות, שרצו שבית ההשקעות יימכר, החלו לחפש קונים בעצמם. חלקם עניינו את בית ההשקעות אלטשולר שחם, וזה הגיש הצעה ביולי אשתקד לרכישת הלמן־אלדובי ב־230 מיליון שקל, גבוה ב־117% משווי השוק של החברה באותה עת. המחיר הגבוה נבע מפוטנציאל הסינרגיה שבהיטמעות הלמן־אלדובי לתוך גוף קיים. כתוצאה מההצעה, זינקה באותו יום מניית הלמן־אלדובי ביותר מ־100%. בהמשך התפתח מאבק שליטה, כשגם הפניקס הגישה הצעה, ולבסוף אף ניצחה, כשהציעה לרכוש את הלמן־אלדובי לפי שווי של 275 מיליון שקל.
כבר בתחילת יולי — זמן קצר לפני שאלטשולר שחם הגיש את הצעתו — רכש אי.בי.אי מניות של הלמן־אלדובי בשווי של 450 אלף שקל, שהניבו לו בתוך זמן קצר תשואה של 120%, בעקבות ההודעה על ההצעה מאלטשולר שחם.
באי.בי.אי הסבירו אז כי הרכישות המדוברות נעשו כחלק מהמדיניות לניצול סביבת המחירים הנמוכה בשווקים להגדלת האחזקות של בית ההשקעות בחברות הקבוצה, וכי נודע להם על ההצעה מאלטשולר שחם רק בסמוך לפרסום ההודעה הרשמית, ורק לאחר שבוצעו הרכישות של המניות. עדיין לא ניתן לומר בוודאות, אך ייתכן שהעסקה הזו היא שעומדת במוקד החקירה של רשות ני"ע.
מבית ההשקעות נמסר: "אי.בי.אי בית השקעות פועל בשוק ההון מ־1971. אנו מכירים את החוק על משמעויותיו, ולא יעלה על דעתנו לעשות כל פעולה שיש בה כדי לסטות ממנו כהוא זה. שיתפנו, ונמשיך לשתף פעולה, עם הרשות באופן מלא. אין לנו כל ספק שחקירת הרשות תעלה כי פעלנו כחוק".
בית ההשקעות אי.בי.אי נמצא בשליטת דוד ויסברג, צבי לובצקי ועמנואל קוק, המחזיקים יחד ב־60% מהמניות, ובעל מניות מהותי נוסף הוא קובי אלכסנדר (19.2%). לבית ההשקעות פעילות בכמה תחומים ובהם קרנות נאמנות, ניהול תיקים וחבר בורסה, והוא מנהל נכסים בהיקף של 44.2 מיליארד שקל.
לפני שלוש שנים התמודד בית ההשקעות עם אירוע שאיים על יציבותו. המשקיע איל גולדשטיין, וכמה משקיעים נוספים, הצליחו בתוך 15 דקות בלבד לגרור את אי.בי.אי להפסד של כ־45 מיליון שקל ולמחיקת כ־10% מההון העצמי שלו. זאת כתוצאה ממסחר באופציות על מדד הפחד בארה"ב. בניכוי הביטחונות הפסיד אי.בי.אי 35 מיליון שקל.

2 צפייה בגלריה
מגדל שלום תל אביב
מגדל שלום תל אביב
מגדל שלום בתל אביב, שבו נמצאים משרדי אי.בי.אי
(צילום: ג'רמי פלדמן)