סגור

הסיוע מהפד לוחץ: הדולר בשפל של 4.5 חודשים מול המטבעות העיקריים

המטבע האמריקאי לא מוצא תחתית מול סל ששת המטבעות המובילים – נחלש השבוע ב-0.6% עד לרמה של 89.625 נקודות, הנמוכה מאז תחילת ינואר; המשקיעים לא מאמינים שהפד מתקדם לעבר צמצום תוכנית רכישות האג"ח, למרות הרמזים בפרוטוקולים מהפגישה האחרונה של בכיריו; בנוסף לכך היורו והליש"ט ממשיכים להתרומם לעומת הדולר, ככל שכלכלות אירופה מתאוששות

הדולר ממשיך במגמת הנסיגה שלו, וכבר נמצא בשפל של 4.5 חודשים מול סל ששת המטבעות העיקריים בעולם: נחתך היום לרמה של 89.625 נקודות, הנמוכה ביותר מאז 8 בינואר השנה. השבוע איבד 0.6% מול הסל.


בימים האחרונים, מאז שפורסמו הפרוטוקולים של הבנק המרכזי בארצות הברית (הפד), נשאלת השאלה אם הבנק מתחיל לחשוב בכיוון של צמצום תוכנית הסיוע שלו למשק.

1 צפייה בגלריה
כסף שטרות מזומן דולרים
כסף שטרות מזומן דולרים
שטרות מזומן דולרים
(צילום: pixabay)

תוכנית רכישות האג"ח שהוא מבצע בשל משבר הקורונה (רוכש אג"ח בשווי 120 מיליארד דולר בכל חודש) פוגעת בערכו של הדולר, ככל שהבנק ממשיך להדפיס ולהזרים כסף לשוק במטרה לסייע למשק בשעת המשבר.
לפי הפרוטוקולים מהפגישה האחרונה של בכירי הפד באפריל, חלקם ציינו כי אם המצב הכלכלי במשק ימשיך להשתפר, ראוי יהיה לבחון בפגישות הבאות אם "להתחיל לשוחח על תוכנית שתתאים טוב יותר את קצב הרכישות למצב".
אך למרות הרמיזה מהפרוטוקולים על שינוי מגמה בחשיבה, לפחות אצל חלק מבכיריו - המשקיעים והאנליסטים לא מתרגשים. "עברו רק 24 שעות מאז הבהלה שעברה בשווקים מהאפשרות שהפד ישנה כיוון בתוכנית הרכישות. אבל אחרי שכולנו ישנו לילה על זה, מצב הרוח נרגע – דבר שנראה הגיוני, משום שלא צפוי שהפד באמת נמצא על סף מעשה בעניין", כך לדברי האנליסטים בבנק האוסטלי-ניו זילנדי ANZ.
לירידה בערכו של הדולר יש גם גורם חיצוני בולט: כלכלות אירופה המערבית ממשיכות להפגין התאוששות, ובכך מחזקות את המטבעות המקומיים לעומת הדולר. השבוע התחזק היורו ב-0.6% לעומת הדולר, הליש"ט טיפס ב-0.8%.
מדד מנהלי הרכש בבריטניה רשם במאי זינוק חד לרמה של 62 נקודות, הגבוהה ביותר מאז החלו המדידות ב-1998. נתונים מעודדים גם בגוש היורו, שם מדד מנהלי הרכש זינק מ-53.8 נקודות באפריל ל-56.9 נקודות במאי - הזינוק החד ביותר זה יותר משלוש שנים.
מול השקל, ירד הדולר השבוע מ-3.29 שקלים ל-3.25 שקלים.