בלעדי לכלכליסטאייפקס ישראל על סף רכישת שליטה בחברת התוכנה קומקס
בלעדי לכלכליסט
אייפקס ישראל על סף רכישת שליטה בחברת התוכנה קומקס
הקרן, שמנוהלת בידי זהבית כהן, צפויה לרכוש 55% ממפתחת מערכת המחשוב הכוללת לעסקים, לפי שווי של 150-140 מיליון שקל. מייסדי קומקס, המנכ"ל מוטי פרנקל ושותפו יצחק ביר, שהמניות יירכשו מידיהם, צפויים להיפגש עם 82-77 מיליון שקל
רוצה להשתתף בחגיגת התשלום בטאץ': קרן אייפקס ישראל מצויה על סף רכישת השליטה בחברת התוכנה קומקס (Comax). ל"כלכליסט" נודע כי אייפקס, המנוהלת בידי זהבית כהן, צפויה לרכוש כ־55% ממניות קומקס מידי המייסדים, המנכ"ל מוטי פרנקל ושותפו יצחק ביר, תמורת 82-77 מיליון שקל ולפי שווי של 150-140 מיליון שקל לחברה.
קומקס, כמו הענקית הישראלית פריוריטי סופטוור הגדולה ממנה, פועלת בתחום ה־ERP - מערכת מחשוב כוללת שמקיפה את כלל הפעילות הלוגיסטית והפיננסית של הארגון תחת מערכת מחשובית אחת. החברה מעניקה פתרונות ניהוליים ובעיקר לרשתות מזון וקמעונאות.
עם לקוחותיה הגדולים של קומקס נמנות רשתות המרכולים שופרסל, רמי לוי ויקטורי ואחרות, רשתות אופנה כמו הודיס וקרולינה למקה, וכן רשתות דיסקאונט כמו מקס סטוק - שגם היא מוחזקת (27.64%) בידי אייפקס ישראל, מה שהקל את הקשר עם קומקס.
פזילה לארנק הדיגיטלי
ייתכן שהעיתוי שבו אייפקס מגלה עניין ברכישת את השליטה בקומקס, קשור באחד ממוצריה של החברה הנרכשת. מדובר במסופוני חיוב - קופות חכמות שפוגשים בחנויות ובסופרמרקטים. לאחרונה החלו לפעול בישראל שלל ארנקים דיגיטליים, בהם הארנק של אפל, שמאפשר לשלם במסופונים אלו באמצעות הצמדה של הסמארטפון למסופון. ייתכן שבאייפקס רואים בתחום זה כבעל פוטנציאל משום שעד לסוף השנה כל מסופוני התשלום יחויבו לתמוך בטכנולוגיה שמאפשרת את שיטת התשלום הזו (EMV), כך שהצורך של החנויות במסופונים כאלו יגבר.
קומקס, כאמור, מצויה בבעלות פרנקל וביר, שצפויים להיפגש עם כ־80 מיליון שקל. קומקס מוחזקת בידי נייטיב דטה מערכות שנוסדה ב־1995, עם מיזוג הפעילויות שלה ושל דטה מיכון (שמה של האחרונה שונה לב.ס.ר אירופה, שנסחרה בתל אביב עד שהגיעה לפירוק ב־2013). מטרתה של קומקס, בתחילת דרכה, היתה להעניק פתרונות מחשוב לעסקים ולארגונים, עם התמקדות בעולם הבנייה. ב־2002 ביצעה שינוי אסטרטגי ופיתחה מערכת ERP בטכנולוגיה ובמודל הכלכלי המוכרים כיום כטכנולוגיית SaaS (ענני מחשוב וכלי ניתוח עסקי), ובמסגרת הפיתוח החדש שונה שוק היעד למתן פתרונות כוללים לעולם הקמעונאות. קומקס היא חברה רווחית ובעלת שיעורי רווחיות נאים - עם הכנסות מוערכות של 70-60 מיליון שקל בשנה ורווח שנתי של 10 מיליון שקל. תקופת הקורונה לא השפיעה על החברה שנשארה יציבה מבחינת הכנסות.
התחום הבולט בקומקס הוא, כאמור, תחום הקמעונאות במגזרי הרשתות הפרטיות והחנויות הבודדות, שבו יש לה 1,500 לקוחות. הפתרון של קומקס מספק לרשתות את התשתית לניהול העסק החל מרמת הקופה והמכירות ועד לניהול הארגון כולו, ולעתים מגיע להיקף של מיליארדי שקלים בשנה. המערכות ניתנות כשירות ללקוח ללא הזדקקות בתחזוקה שוטפת או גיבוי, ובעלויות קבועות.
כיום עובדים על המערכת כ־10,000 משתמשים בו־זמנית — מה שהופך אותה למערכת ה־ERP הגדולה ביותר בישראל. אחד הפיתוחים של החברה הוא ברקוד 360 מעלות שמאפשר לסרוק את המוצר המורץ על גבי המסוע בקופה בחנות הרשת, ללא צורך בהרמתו על ידי הקופאים - מערכת שכבר פעילה בסניפי רמי לוי. קומקס פיתחה גם מערכת לקנייה עצמית, שבה הלקוח מקבל עגלת קניות עם מסופון עליה, סורק את המוצר ומכניס אותו לעגלה. בתום הקנייה, הוא עובד דרך הקופה, משלם ויוצא. פיתוח נוסף הוא פקודות יומן אוטומטיות, שמאפשרות לעשות סדר בכל החשבוניות של ספקים. המשתמש יכול לצלם עם האפליקציה חשבוניות של ספקי שירות והן נקלטות במערכת כפקודות יומן מוכנות. הפיתוח חוסך את ההקלדה של החשבונית במחלקת הנהלת החשבונות.
ההשקעה הטובה והגרועה
קרן אייפקס ישראל (AMI), שהוקמה בנובמבר 2014, גייסה בעת ההשקה 500 מיליון דולר. לפי הדו"חות למשקיעים, שווי הנכסים בקרן נכון לסוף 2020, הוא 926 מיליון דולר, לאחר שמימשה השקעות ב־190 מיליון דולר והחזירה למשקיעים סכום דומה. מהנתונים שהעבירה הקרן למשקיעים עולה כי התשואה הפנימית השנתית (IRR) הדולרית הממוצעת של הקרן (ברוטו) היא 33.1% כאשר התשואה הפנימית השנתית הממוצעת נטו היא 24.9%. בשש השנים האחרונות, מאז הוקמה הקרן, התשואה הדולרית שלה היתה 7%.
ההשקעה הטובה ביותר של אייפקס ישראל נעשתה בחברת גלובל־אי (Global e) - חברת האי־קומרס הגלובלית שמקום מושבה בישראל. גלובל־אי, שהונפקה באמצע מאי בנאסד"ק לפי שווי של 3.5 מיליארד דולר, נסחרת כבר בשווי של 6 מיליארד דולר. אייפקס, שהשקיעה 20 מיליון דולר בגלובל־אי, מחזיקה ב־10.2% ממנה, זאת אחרי שכבר מימשה חלק מאחזקתה ששווייה הנוכחי על הנייר הנו 600 מיליון דולר, כלומר יותר מהגיוס של הקרן כולה. ההשקעה הגרועה ביותר של אייפקס ישראל וכהן היא בחברת המזון שולץ שאותה רכשה תמורת 28.3 מיליון דולר, ואשר משוערכת בדו"חות בשווי של 200 אלף דולר בלבד, אחרי שמשבר הקורונה חתך ב־43% את הרווחים של שולץ.