סגור

ארה"ב שבה לשיעור התעסוקה שקדם לקורונה - אז מדוע בוול סטריט מודאגים

החיסונים השיבו את ארה"ב לשגרת עסקים, כשהדרישות לדמי אבטלה בשבוע שעבר היו הנמוכות מתחילת המגפה, מתחת ל-400 אלף; כמעט מיליון מועסקים חדשים בסקטור הפרטי בארה"ב במאי, הרבה מעל הצפי שעמד על 680 אלף; אך דווקא לאור הנתונים הללו, בוול סטריט חוששים כי הגיעה העת שהפד יעצור את הסיוע שלו למשק, מהלך שעשוי להוביל לנפילות בשווקים

האמריקאים חוזרים לשוק העבודה ובגדול, כשבסקטור הפרטי נרשמת העלייה הגדולה מזה שנה.


מספר המועסקים החדשים במאי זינק ב-978 אלף לעומת 654 אלף באפריל, ומול צפי השוק לעלייה קטנה בהרבה של 680 אלף, כך לפי מדד התעסוקה של חברת ADP, העוסקת בתחום. מדובר בעלייה הגדולה במספר המועסקים מאז יוני 2020.

2 צפייה בגלריה
תעסוקה אבטלה דרושים גיוס עובדים ארה"ב
תעסוקה אבטלה דרושים גיוס עובדים ארה"ב
מודעת דרושים, גיוס עובדים ארה"ב
(AP)

בנוסף, דרישות ראשונות לדמי אבטלה בשבוע שעבר (שהסתיים ב-29 במאי) בארה"ב - לראשונה מתחת ל-400 אלף מאז תחילת המגפה. הדרישות עמדו על 385 אלף, טוב מהתחזיות ל-393 אלף. בשבוע שקדם לו נרשמו 405 אלף דרישות ראשונות. תשואת אג"ח ארה"ב ל-10 שנים מטפסת ב-2 נק' בסיס ל-1.61%.
מדובר בשבוע הטוב מאז השבוע שהסתיים ב-14 למרץ 2020, אז נרשמו 256 אלף דרישות.
מספר הדרישות זינק כמעט ל-3 מיליון בשבוע שלאחר מכן (שהסתיים ב-21 למרץ 2021) והמריא כבר בתחילת אפריל למספר כמעט דמיוני של יותר מ-6.1 מיליון דרישות. זאת, בעקבות הסגרים שהוטלו על המשק האמריקאי במטרה להאט את התפרצות המגפה.
אך ככל שהחיסון נכנס לתמונה בהמשך הדרך, חל שיפור במצב התעסוקה בארה"ב, עד לשיא שנרשם כאמור בשבוע שעבר. יחד עם זאת, הדרישות החוזרות (דרישה שנייה ומעלה) לדמי אבטלה בשבוע שעבר עלו ב-169 אלף ל-3.77 מיליון.
כך או כך, מספר האמריקאים שמקבלים סיוע מהממשל בדמות הטבות שונות, נחתך בחצי מאז תחילת השפעת המגפה על המשק, ועומד כיום על 15.4 מיליון איש. הסיוע הפדרלי לאזרחי ארה"ב צפוי להסתיים בספטמבר הקרוב.

האטה בסיוע הפדרלי מצד הפד מדליקה נורת אזהרה אצל המשקיעים
נתוני התעסוקה המוצלחים בארה"ב שמאותתים על יציאה כמעט מוחלטת של המשק האמריקאי מהמשבר - דווקא מבריחים את המשקיעים, בעיקר ממניות הטכנולוגיה שנחשבות בעיני רבים כמנופחות (נאסד"ק רושם היום את הירידה החדה מבין המדדים המובילים, נחתך בעד 1%), כשהפדרל ריזרב (הפד) מצידו מאותת על התחלה של נסיגה מהסיוע המאסיבי שהוא מעניק לכלכלה האמריקאית.
המשקיעים חוששים לעלייה באינפלציה לאור נתוני התעסוקה החזקים שמגבירים את הצפי לעלייה שכזו, ומכאן להעלאה אפשרית של הריבית במשק ע"י הפד – מהלך שידחוף משקיעים החוצה מוול סטריט. כזכור, הסיוע הפדרלי אשתקד דחף את המדדים המובילים בניו יורק לשיאים חדשים, והדבר נמשך גם ב-2021, ככל שהסיוע נמשך.
אך השיפור בנתוני התעסוקה מדי חודש, מאז החל מבצע החיסונים, דוחף את הפדרל ריזרב להתחיל בנסיגה מתוכנית הרכישות שלו (כחלק מתוכנית הסיוע שלו למשק רוכש הפד בכל חודש אג"ח בסכום של 120 מיליארד דולר).
על כן, הבנק הודיע היום (ה') כי הוא מתכנן למכור אג"ח קונצרניות בסכום של 13 מיליארד דולר, שאותן רכש בזמן המגפה בשנה שעברה. הפד רכש את האג"ח במטרה לסייע לחברות לשרוד את המשבר - רכישת האג"ח צמצמה את הוצאות החברות והגבירה את הנזילות שלהן.

2 צפייה בגלריה
ג'רום פאוול יו"ר הפדרל ריזרב  וול סטריט
ג'רום פאוול יו"ר הפדרל ריזרב  וול סטריט
ג'רום פאוול יו"ר הפדרל ריזרב, על רקע וול סטריט
(צילום: איי פי)

הצעד של הפד לא באמת מפתיע, כשלאחרונה נחשף כי בכירים בבנק שוחחו כבר באפריל (לפי הפרוטוקולים שפורסמו מהפגישה באותו חודש) על האפשרות לצמצם את תוכנית הרכישות - ככל שנתוני התעסוקה במשק יראו שיפור. ולאור הנתונים היום בתעסוקה, המצב הוא אכן כך.
"הפד כבר לא מתכנן להמשיך ולסייע למשק עם תמריצים נוספים, ובעולם כבר מבינים שהמהלך הבא של הבנק הוא להדק את החגורה, ועל כן צפויה תנודתיות בוול סטריט, לפחות בטווח הקרוב", כך לדברי Dennis DeBusschere, אסטרטג בכיר ב-Evercore.
אך בעוד מדדי המניות בוול סטריט רושמים בעיקר ירידות, תשואות אג"ח ארה"ב עולות - התשואה ל-10 שנים מתחזקת היום ב-3 נ"ב לרמה של 1.62%.
הדולר רושם עלייה יומית חדה מול המטבעות המובילים: מול סל 6 המטבעות העיקריים מטפס המטבע האמריקאי ב-0.7% ל-90.523 נק'. היורו נחלש ב-0.7% ונסחר תמורת 1.21 דולרים, הליש"ט יורדת ב-0.5% ונסחרת תמורת 1.40 דולרים, מול הין היפני מטפס הדולר ב-0.4%, ולעומת היואן הסיני מתחזק ב-0.7%.