הפחד חזר לוול סטריט: נאסד"ק צנח ב-2.8%
הפחד חזר לוול סטריט: נאסד"ק צנח ב-2.8%
שוק המניות בניו יורק ביום הגרוע מאז מרץ, בצל זינוק בתשואות האג"ח האמריקאיות: S&P 500 ירד ב-2%, דאו ג'ונס הפחית מערכו 1.6%; מדד הפחד זינק ב-24%; מדד אמון הצרכנים בארה"ב נפל בספטמבר לשפל של 7 חודשים; מיקרוסופט איבדה 3.6%, AMD נחלשה ב-6.1%; טבע זינקה ב-4% בעקבות הסדר עם לואיזיאנה בפרשת האופיואידים
דיווח שוטף מהשווקים המובילים בעולם: העדכונים החשובים, המניות הבולטות, איגרות החוב ועדכוני האנליסטים
23:00 - המדדים המובילים בוול סטריט ננעלו הערב בירידות חדות, בצל זינוק בתשואות האג"ח האמריקאיות. מדד נאסד"ק צנח ב-2.8%, מדד S&P 500 ירד ב-2%, ואילו הדאו ג'ונס הפחית מערכו 1.6%. מדד הפחד זינק ב-24%. בלטו בשוק המניות: מיקרוסופט איבדה 3.6%, AMD נחלשה ב-6.1%; טבע זינקה ב-4% בעקבות הסדר נקודתי עם לואיזיאנה במשפט האופיואידים.
תשואת אג"ח ארה"ב ל-10 שנים זינקו, כאמור, ביותר מ-6 נקודות בסיס ל-1.546% - הרמה הגבוהה מיוני. ברקע לעלייה החדה בתשואות, הדיונים בארה''ב סביב תקרת החוב וההערות של בכירי הבנק המרכזי של ארה"ב במהלך השבוע האחרון כי העלאת הריבית מתקרבת.
21:50 - מחיר הנפט הגולמי מסוג WTI ירד היום - לראשונה זה 6 ימי מסחר. מחיר הזהב השחור איבד 0.2% ונקבע על 75.3 דולר לחבית. אתמול (ב') ננעל מחיר הנפט על 75.5 דולר לחבית, מחירו הגבוה ביותר של הנפט מאז אוקטובר 2018.
20:50 - טבע עולה ב-6.6% ביום של ירידות לאחר הודעה על הגעה להסדר עם מדינת לואיזיאנה במשפט האופיאוידים. לא מדובר בהסדר הגדול והמקיף עליו מתנהל משא ומתן אלא נקודתי מול המדינה הספציפית. במסגרת ההסדר, תשלם טבע ללואיזיאנה 15 מיליון דולר במשך תקופה של 18 שנה ותספק תרופות מצילות חיים בשווי של ש3 מיליון דולר כדי לסייע להתמכרות לאופיואידים ולהחלמת החולים.
20:20 - הירידות בניו יורק מתחזקות גם בשעה זו: נאסד"ק צונח ב-2.7%, בעוד S&P 500 מאבד 2% ודאו ג'ונס נחלש ב-1.5%. מי שמובילות את הירידות כעת הן מיקרוסופט שיורדת ב-3.1% וסיילספורס שמאבדת 2.7%. מניית גולדמן זאקס תורמת גם היא לירידות החדות ונחלשת ב-2.4%. מדד הפחד מזנק ב-25%.
מוקדם יותר ננעלו גם בורסות אירופה בירידות חדות, כאשר מדד הבנצ'מארק הפן-אירופי Stoxx-600 צנח ב-2%. מדד דאקס הגרמני איבד 2.1%, בעוד מדד קאק הצרפתי צנח ב-2.2%. מדד פוטסי הבריטי נחלש ב-0.5% בלבד. מי שהובילו את הירידות באירופה היו מניות הטכנולוגיה שצללו ב-4.4%.
17:30 - הירידות בוול סטריט מחריפות בשעה זו: נאסד"ק מאבד 2.4%, בעוד S&P 500 יורד ב-1.7%, ודאו ג'ונס מפחית מערכו 1.3%. מי שדוחפות את המדדים כלפי מטה הן, בין היתר, תשואות אג"ח ארה"ב ל-10 שנים שעולות ב-5 נקודות בסיס ל-1.536%. במקביל מדד אמון הצרכנים בארה"ב נפל לשפל של שבעה חודשים - מרמה של 115.2 באוגוסט לרמה של 109.3 באוגוסט, הרבה מעל הצפי. מובילות את הירידות בשעה זו בוול סטריט: מיקרוסופט ואמזון מאבדות 2.2%, גוגל צונחת ב-3.2%, ביונטק נחתכת ב-9.5%, מודרנה ב-6.9%.
16:30 - ירידות בפתיחת המסחר בוול סטריט: נאסד"ק מאבד 1.1%, S&P 500 יורד ב-0.6%, דאו ג'ונס נחתך ב-0.2%. מובילות את הירידות: פייסבוק שיורדת ב-1.5%, אפל שמפחיתה מערכה 1.6% ומודרנה שנחתכת ב-3.6%. חברת הסייבר הישראלית סנטינל וואן יורדת ב-4%.
14:42 - בורסות אירופה נסחרות בירידות וכך גם החוזים העתידיים לפתיחת המסחר בוול סטריט שמאותתים על פתיחה אדומה.
מניית פייזר צפויה לרכז היום עניין לאחר שהחברה הגישה הבוקר (שלישי) ממצאים ראשונים של החיסון בקרב ילדים בני 11-5 למינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) ומסרה כי בשבועות הקרובים תבקש אישור להתחיל במתן החיסונים, וכן לסוכנות האירופית לתרופות וגורמי פיקוח נוספים. לפי ההודעה של פייזר, החיסונים שלהם נמצאו יעילים בקרב קבוצת גילים זו והניסוי שנערך הסתיים בהצלחה.
גם מניית פורד צפויה להיות במוקד, לאחר שהחברה דיווחה כי תשקיע 11.4 מיליארד דולר - ההשקעה הגדולה בתולדותיה - בהקמת שני מפעלים לרכב חשמלי בארה"ב. המפעלים יוקמו בטנסי ובקנטאקי, אחד מהם לרכב חשמלי ואחד מהם לסוללות, והם צפויים להעסיק כ-11 אלף עובדים.
12:10 - המסחר בבורסות אירופה מתנהל בשעה זו בירידות שערים - מדד פוטסי הבריטי מאבד 0.4% בבורסת לונדון, מדד דאקס הגרמני משיל 0.7% בפרנקפורט ומדד קאק הצרפתי צונח ב-1.2% בבורסת פריז. מדד סטוקס 600 האירופי יורד ב-1.1% בהובלת מניות הטכנולוגיה.
מוקדם יותר הבוקר ננעל המסחר באסיה במגמה מעורבת. מדד ניקיי היפני נחלש ב-0.2%, האנג סנג עלה ב-1.2% ומדד שנגחאי המשולב טיפס ב-0.5%. עוד ברקע, הורדת תחזית הצמיחה של סין על ידי גולדמן זאקס, על רקע מחסור בחשמל ואנרגיה (ראו דיווח מוקדם).
בינתיים, החוזים העתידיים על המדדים המובילים בוול סטריט מאותתים על ירידות בפתיחת המסחר, כאשר החוזה על נאסד"ק מורה על פתיחה אדומה עם צלילה של 1.3%.
השווקים באירופה ממשיכים להגיב לתוצאות הבחירות בגרמניה לאחר שההצבעה ביום ראשון הסתיימה באי וודאות נוספת למדינה. המפלגה הסוציאל-דמוקרטית של המרכז שמאל (SPD) זכתה בנתח הקולות הגדול ביותר עם 25.7% בהפרש דחוק, כאשר הגוש הימני של אנג'לה מרקל הכולל את האיחוד הנוצרי-דמוקרטי והאיגוד הנוצרי-חברתי קיבל 24.1% מהקולות.
משא ומתן קואליציוני בין המפלגות המרכזיות לשני עמיתים קטנים יותר, הירוקים והדמוקרטים החופשיים, עשוי להימשך שבועות ואפילו חודשים. ה-SPD דחה בעבר את האפשרות להקים שוב "קואליציה גדולה" עם ה-CDU/CSU. שני הצדדים טענו לאחר התוצאות כי קיבלו מנדט לשלוט.
מבחינת הנתונים, הלך הרוח של הצרכנים הגרמנים באוקטובר התבהר באופן בלתי צפוי, זאת על פי המדד של מכון GfK שפורסם היום (ג'). מסקר שבדק כ-2,000 גרמנים עלה המדד ל-0.3 נקודות ממינוס 1.1 נקודות מתוקנות לחודש ספטמבר, ועלה על תחזית רויטרס של מינוס 1.6.
אירועים אחרים הנמצאים במוקד ומשפיעים על תנודות השוק כוללים את נאומה של נשיאת הבנק המרכזי האירופי, כריסטין לגארד, בפורום שעורך הבנק בנושא בנקאות מרכזית בשעה 13:00 שעון לונדון וכן תחזית הנפט העולמית של אופ"ק שצפויה להתפרסם אחר הצהריים.
10:24 - מדד ניקיי נחלש בשיעור של 0.2% בסגירת המסחר בבורסת טוקיו.
בנק ההשקעות האמריקאית גולדמן זאקס הוריד את תחזית הצמיחה של סין מ-8.2% בתחזית הקודמת ל-7.8% כעת. בכך מצטרף הבנק לגופים פיננסיים גדולים אחרים - כמו נומורה היפני ומורגן סטנלי - בהורדת תחזית הצמיחה של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם. הנימוק למהלך - משבר האנרגיה שבעטיו נרשמות הפסקות חשמל בסין שפוגעות בתעשייהץ
8:50 - המסחר בבורסות אסיה מתנהל היום (ג') במגמה מעורבת. מדד ניקיי היפני נחלש ב-0.3%, מדד שנגחאי הסיני מטפס ב-0.6% ומדד האנג סנג מוסיף לערכו 1.6%.
ברקע למסחר, משבר האנרגיה שהגיע גם לסין. הפסקות חשמל בחלקים מסוימים במדינה השביתו מפעלים והותירו חלק ממשקי הבית ללא חשמל, אירוע שעשויות להיות לו השלכות עולמיות בין היתר על אספקה הדרושה לייצור ברחבי אסיה ממש לקראת עונת הקניות בסוף השנה. אנליסטים חוזים כי המחסור בחשמל בסין עלול להתארך ככל שהביקוש לפחם וגז טבעי יתגבר במהלך החורף.
אירוע זה מצטרף למחסור בחלקים ובחומרי גלם ולהפרעות בשרשרות האספקה הנגרמות כתוצאה ממגפת הקורונה, מה שכבר פוגע בייצור המקומי, ולדאגה מפני התמוטטות אפשרית של אחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בסין, קבוצת אוורגרנד, המתקשה להימנע מחדלות פירעון על חוב של מיליארדי דולרים.
"באופן בסיסי, סיכון ההתפשטות עדיין מרחף מעל מגזר הנכסים עקב סיכונים דומים לקונים ולבנקים באמצעות חשיפות מאזניות", אמר וישנו ורתאן ממחלקת האוצר בבנק Mizuho. "העובדה היא שאוורגרנד היא במקרה הטוב סיכון שדעך באופן זמני, אך היא סיכון שרחוק מלהסתיים".
הבחירות להנהגת מפלגת השלטון ביפן שנקבעו למחר (ד') הכבידו גם הם על המסחר בטוקיו כאשר המשקיעים ממתינים לתוצאות. ארבעה מועמדים במרוץ להחליף את ראש הממשלה יושיהידה סוגה, שעוזב את תפקידו לאחר שנה בלבד בתפקיד. לא צפויים שינויים משמעותיים במדיניות הכלכלית או במדיניות החוץ. המפלגה הליברלית-דמוקרטית שולטת ביפן כמעט ברציפות בעשורים האחרונים.
אמש ננעל המסחר בוול סטריט במגמה מעורבת, כאשר עליות תשואות האג"ח והאפשרות להעלאת ריבית מכבידות על מניות הטכנולוגיה: דאו ג'ונס אמנם עלה זה היום הרביעי ברציפות - ב-0.2% בהובלת מניות הבנקים והאנרגיה, אך נאסד"ק איבד 0.5% ו-S&P 500 ירד ב-0.3%. מדד ראסל 2000 עלה ביותר מ-1%. מניית מודרנה נחלשה ב-5% (ראו דיווח מוקדם), אלפבית איבדה 0.8%, אפל - 1.1% ואנבידיה - 1.9%. התשואות על האג"ח האמריקאי ל-10 שנים עלו במהלך המסחר היום מעל ל-1.5% - שיא מאז יוני. התשואות על האג"ח ל-30 שנה חצו את רף ה-2% במהלך המסחר לשיא מאז אמצע אוגוסט.
הנפט מסוג WTI רשם מגמה חיובית זה היום החמישי ברציפות ועלה ב-2% ל-75.5 דולר לחבית - שיא של כמעט שלוש שנים - וזאת בשל ירידה מתמשכת במלאים בארה"ב עקב נזקי סופת ההוריקן איידה והנזקים למתקני הייצור במפרץ מקסיקו. הברנט עלה ב-1.8% לרמה של 79.5 דולר לחבית. אולם מי שכיכב אתמול בשוק האנרגיה הוא הגז הטבעי שזינק בלא פחות מ-11% ל-5.7 דולר ליחידה - הרמה הגבוהה מאז פברואר 2014 - וזאת לנוכח משבר האנרגיה והמחסור באירופה, וכן תחזיות לחורף קר במיוחד.
השבוע מתוכנן בית הנבחרים האמריקאי להצביע על חבילת ההשקעות בתשתיות בטריליון דולר, במקביל נותרו יטמיים ימים להסכים על תקציב מימון למשרדים הממשלתיים, אחרת תהיה השבתה חלקית של הממשל בפעם השנייה בתוך שלוש שנים. אירועים נוספים המתוכננים להמשך השבוע כוללים את נאומו של יו"ר הבנק הפדראלי ג'רום פאוול בקונגרס בימים שלישי ורביעי.