סגור

מטבע שחוק
השוק הסוער בעולם: מדוע צנח הביטקוין?

בחודש האחרון ספג הביטקוין נפילה חדה של 51% מערכו, ונסחר אתמול בשפל של כ־30 אלף דולר. לאחר מכן התאושש המטבע ונסחר סביב רמה של 40 אלף דולר. האחראים העיקריים לירידה - שלטונות סין שפרסמו הצהרות מאיימות כלפי הסוחרים במטבעות דיגיטליים, ואילון מאסק שהביע חוסר אמון במטבע

אתמול (ד') צנח מטבע הביטקוין לסביבות 30 אלף דולר בשעתו הקשה ביותר, זו נפילה של 20% ביממה, וסך הכל צניחה של כ־51% בחודש האחרון, אחרי שהמטבע הדיגיטלי נסחר בשיא כל הזמנים באפריל במחיר של כ־63 אלף דולר. לאחר מכן התאושש המטבע ונסחר סביב רמה של 40 אלף דולר. הביטקוין הוא המטבע הדיגיטלי הפופולרי והמוכר בשוק, אך עם הנפילות בו נחתכו שוויים של רבים אחרים, וסך הכל שוק המטבעות הדיגיטליים מחק כ־700 מיליארד דולר משוויו מאז השיא באפריל. אית'ריום, המטבע הפופולרי השני בחשיבותו, צנח אתמול בכ־27% ל־2,418 דולר.

מאסק מבטיח טיסה לירח

הנפילות אתמול הגיעו אחרי ששלושה גופים סיניים ממשלתיים שחררו אזהרה למוסדות פיננסיים שלא לנהל כל עסקים הקשורים למטבעות דיגיטליים מבוזרים, כולל מסחר וסחר חליפין. סין מנהלת קרב עיקש נגד מטבעות אלטרנטיביים שמבקשים לאתגר את שליטתה בכלכלה המקומית. כבר ב־2017 אסרה על הנפקת מטבעות ראשוניות (ICO) ככלי לחברות לשם גיוס הון, וסין היתה מהמדינות הראשונות בעולם לפתח יואן דיגיטלי (e-CNY) כאמצעי להדוף את השפעת הביטקוין במדינה.
אבל הירידות העמוקות במחיר המטבע לא התחילו אתמול, אלא כבר בשבוע שעבר אחרי שורה של ציוצים של אילון מאסק, שהטילו ספק בכדאיות האנרגטית והתפעולית של המטבע. מאסק מיצב את עצמו כלוויתן בשוק הקריפטו אחרי שטסלה, יצרנית הרכבים החשמליים שבניהולו, רכשה 1.5 מיליארד דולר בביטקוין והודיעה כי תתחיל לקבל את המטבע התנודתי כאמצעי תשלום. מאוחר יותר המשיך להביע תמיכה במטבע הסאטירי "דוג'קוין" ואף הבטיח להטיס באמצעותו חללית של ספייס־אקס שבשליטתו לירח.
על רקע הודעות אלו, הביטקוין כמו גם הדוג'קוין ראו עליות מחירים משוגעות, אך כולן נמחקו בשבוע האחרון אחרי שמאסק החל לצאת בהצהרות שליליות בין היתר קרא לדוג'קוין "רמאות" והזהיר שאין להתייחס ברצינות לאף אחד מהפוסטים שלו הקשורים למטבע, אחר כך הודיע כי טסלה תפסיק לקבל תשלום במטבע ביטקוין, כי הוא לא אקולוגי; בין לבין רמז כי החברה גם תמכור את אחזקותיה במטבע, ואז בעצם הסביר שלא מכרה את אחזקותיה בו (אם כי בסוף אפריל החברה כן מכרה מטבעות ביטקוין בשווי 272 מיליון דולר כדי "לבחון את נזילות השוק").

לספקולנטים אין סבלנות

שוק הקריפטו ידוע בתנודתיות העזה שלו, והוא נהנה מגלי עניין גוברים ודועכים בעשור האחרון. הראלי האחרון של המטבעות, מאז פרוץ משבר הקורונה, נשען ברובו על שילוב של בין הנזילות הגבוהה בשוקים והחיפוש אחר תשואה של משקיעים מוסדיים וקמעונאים קטנים. על רקע העניין הגובר בו מנסים השחקנים לאפיין את מהות המטבעות, בין אם ניתן להגדירם כמטבעות, נכס שיכול לאצור ערך או ממש חוף מבטחים במציאות הפיננסית הנוכחית.
2 צפייה בגלריה
אלון מאסק  יופיע ב-SNL
אלון מאסק  יופיע ב-SNL
אילון מאסק. הכריז שטסלה תפסיק לקבל תשלום בביטקוין
(AFP)
התנודתיות העזה בשער המטבע נובעת גם מהחלוקה בין שלושת סוגי משקיעים: ספקולנטים שקנו את המטבע באמונה שערכו יעלה, משקיעים שמאמינים בשימושיות שלו היום או בעתיד, ומשתתפים שנכנסו לביטקוין בשל אמונה בניסיון לבזר את המערכת הפיננסית שהמטבע מייצג. הספקולנטים, שמחפשים רווח מהיר מפגינים את חוסר הסבלנות הגדול ביותר
אף שהנפילות העמוקות בשבוע האחרון חריפות ולבטח מבריחות משקיעים, ככלל, השוק נהנה מלגיטימיות הולכת וגוברת. שחקנים מוסדיים רבים הצטרפו כמשקיעים פעילים. בין היתר נכנסו לתחום ענקיות כמו מאסטרקרד, ויזה, פייפאל, מורגן סטנלי וגולדמן זאקס. וקווינבייס נהפכה באפריל לבורסת הקריפטו הנסחרת הראשונה בנאסד"ק, והיא מושכת עניין וביקושים.