סגור

הזינוק בנפט ובנדל"ן, המניה המפתיעה בת"א והתרסקות הביטקוין; סיכום חצי שנתי בשוק ההון

פתיחת המשק הישראלי לפני רוב כלכלות העולם נתנה פוש לסקטורים המסורתיים בבורסה - האנרגיה, הנדל"ן והפיננסים: ת"א 90 עקף את S&P 500 שנמצא בשיא; מניה אחת טסה ב-600% במחצית הראשונה; הדולר שמר על יציבות, והביטקוין איבד חצי מהשווי במאי

הבורסה התל אביבית חותמת מחצית ראשונה של שנה שבה נרשמה התאוששות בשווקים המסורתיים (בדומה לשוקי העולם), בעיקר בנפט, בנדל"ן ובפיננסיים.


ההתאוששות המקומית מהקורונה בזכות מבצע החיסונים בישראל, שהקדים את רוב מדינות, לצד העליות בשוקי העולם - דחפו את הבורסה המקומית לעליות חזקות במחצית הראשונה של 2021, ובפרט ברבעון השני.

6 צפייה בגלריה
בורסה בורסת תל אביב 1
בורסה בורסת תל אביב 1
בורסת תל אביב, עמדה בקצב של ניו יורק
(צילום: בלומברג)

החברה הגדולה בשוק התל אביבי היא (עדיין) נייס עם שווי של של 50.2 מיליארד שקל. הרחק מאחוריה לאומי עם שווי של 35.9 מיליארד שקל, הבנק עקף היום את טבע שירדה למקום השלישי עם שווי של 35.7 מיליארד שקל.
בנייס ציינו בחודש שעבר לאחר תוצאות הרבעון הראשון כי החברה מרגישה ביקוש מוגבר מצד ארגונים גדולים, וצבר ההזמנות שלה מתרחב במהירות. על רקע זה היא העלתה מעט את התחזית השנתית להכנסות של 1.82-1.80 מיליארד דולר, לעומת תחזית קודמת של 1.81-1.79 מיליארד דולר. מנוע הצמיחה המרכזי של נייס, שמעבירה יותר ויותר לקוחות שלה לפתרונות מבוססי ענן - כבר הגיעו למחצית מכלל ההכנסות.

הישג רבעוני לעומת וול סטריט: ת"א 90 עקף את S&P 500
מדד הדגל ת"א 35 עלה ברבעון השני ב-5.2%, ת"א 90 קפץ ב-8.9%, ת"א 125 (המדד המשותף של שני המדדים המובילים) עלה ב-6.3%. ובהשוואה לוול סטריט - מדד S&P 500 טיפס ברבעון השני (לא כולל היום) ב-8%. נזכיר, כי S&P 500 בשיא, אך ת"א לא נופלת בהשוואה אליו. נאסד"ק עלה ברבעון השני ב-9.7%, אף הוא שובר שיאים, ודאו ג'ונס התחזק ב-4%.
מדדי הנדל"ן שלטו ברבעון השני - ת"א מניב-ישראל זינק ב-15.3%, ת"א בנייה קפץ ב-14.7%, ת"א נדל"ן ב-14.3%. ברקע, שיא ההלוואות לדיור שנשבר בחודש מאי משקף מגמה גוברת של זינוק בשוק המשכנתאות, אשר דוחף את מחירי הדיור למעלה.
האפקט שמזין את התהליך: ההבנה שיעבור זמן רב עד שהממשלה תגדיל את היצע הדירות ותוביל מהלך שיוריד את המחירים. מנתונים שפרסם בנק ישראל עולה כי כאמור במאי נשבר שיא כל הזמנים, והיקף המשכנתאות החדשות שנלקחו בו עמד על 9.5 מיליארד שקל.

6 צפייה בגלריה
אתר בניה מנופים זירת הנדל"ן
אתר בניה מנופים זירת הנדל"ן
שיא ההלוואות לדיור נשבר במאי ודוחף את המחירים מעלה
(צילום: Shutterstock)

"נגיע למשכנתאות בהיקף של מעל 10 מיליארד שקל. בקצב הנוכחי נסיים את שנת 2021 עם משכנתאות חדשות בהיקף של 100 מיליארד שקל", אמר דרור פלדמן, מנהל פעילות המשכנתאות של מזרחי טפחות, בשיחה עם "כלכליסט".
מדד הבנקים התחזק ב-8.6%, ת"א נפט וגז עלה ב-7.6%. מנגד, ת"א קנאביס נפל ב-14.6%.
המניה החזקה בבורסה ברבעון השני הייתה של משווקת מוצרי האופנה בריל, שנסקה ב-280%. אחריה מניית חברת המכשור הרפואי אייסקיור מדיקל שניתרה ב-242%. בתחתית הבורסה אקסיליון שנפלה ב-76% (בעקבות כך התפטר היום המנכ"ל).
המוסדיים שהשקיעו במפתחת הרמזורים החכמים החלו לנטוש אותה כבר באפריל, תוך שהם מפנים אצבע מאשימה למנכ"ל אורן דרור. החברה מחקה 1.16 מיליארד שקל משווייה ב־7 חודשים.


6 צפייה בגלריה
אינפו מסלול ההתרסקות של אקסיליון
אינפו מסלול ההתרסקות של אקסיליון
מסלול ההתרסקות של אקסיליון

בראש ת"א 35 קבוצת אשטרום שקפצה ב-21.7% ואחריה אמות שזינקה ב-20.4%. בתחתית אנרג'יאן שנחתכה ב-17.7%.
בת"א 90 דלתא גליל טסה ב-64.8%, אחריה אלקטרה נדל"ן שהמריאה ב-53%. בתחתית אקסיליון.

בסיכום חצי שנתי בלטו קבוצת דלק, אייסקיור מדיקל ונובה
שבים לאייסקיור מדיקל: המניה טסה ב-613% מתחילת השנה. אייסקיור, שמפתחת מכשיר לחיסול תאים סרטניים באמצעות הקפאה, נסחרת ביותר ממיליארד שקל. זאת למרות שעוד אין לה אישור FDA, אלא רק כרטיס כניסה למסלול שיאיץ את תהליכי קבלתו.
אייסקיור מובילה בהפרש עצום לעומת המניה השנייה החזקה בבורסה השנה - ארנה גרופ שניתרה ב-468% במחצית הראשונה. בתחתית אינטרנט זהב (החברה לא פעילה) שמוגדרת כ"חברת מעטפת", מחקה כמעט 100% משווייה. אקסיליון נפלה ב-81.5%.

6 צפייה בגלריה
מערכת אייסקיור
מערכת אייסקיור
מערכת אייסקיור

מניית חברת המטרולוגיה נובה המריאה ב-47.7% מתחילת השנה, בראש מדד הדגל (ת"א 35). אחריה מיטרוניקס שניתרה ב-41.6%. בתחתית המדד אורמת טכנו' שנפלה ב-22.9%.
בת"א 90 קבוצת דלק נסקה ב-118.5%, ממשיכה את ההתאוששות שהחלה עוד ב-2020 אחרי הנפילות והמשבר שנגרם מהקורונה למחירי הנפט, שהשפיעו באופן ישיר על מניית דלק ואחרות בסקטור האנרגיה. שנייה במדד - מניית חברת אבטחת הרשת אלוט שזינקה ב-88.4%. בתחתית, שוב אקסיליון, שנופלת מתחילת השנה ב-82%.
בסיכום חצי שנתי, מדד הנפט והגז מקדים את סקטור הנדל"ן, כשמניות האנרגיה המסורתית נהנות מהזינוק השנה במחירים: ת"א נפט וגז ניתר מתחילת 2021 ב-32.6%, כשהעלייה בביקוש העולמי עם היציאה ההדרגתית מהמשבר משכה אחריה גם את מניות האנרגיה בישראל ועמן את המדד כולו לעלייה החזקה בבורסה מבין כל המדדים הענפיים.
ת"א בנייה קפץ ב-28.7% ומדד הבנקים זינק ב-26%. ת"א ביטוח טיפס ב-22%. בתחתית – ת"א קלינטק (אנרגיה נקייה) נחתך ב-12%.
בתוך כך, ת"א 35 טיפס עד כה השנה ב-12.3%, ת"א 90 זינק ב-15.3%, ת"א 125 התחזק ב-12.5%. הנתונים הללו משמחים במיוחד אם משווים אותם למדד S&P 500 הניו יורקי שטיפס במחצית הראשונה של השנה (לא כולל היום האחרון) ב-14.3%. מתחילת השנה נאסד"ק עלה ב-12.7%, דאו ג'ונס טיפס ב-12%.
בסיכום חצי שנתי: ת"א נפט וגז ניתר ב-32%. ת"א בנייה קפץ ב-28% ומדד הבנקים זינק ב-26%

הראלי בתשואות האג"ח הממשלתיות נעצר בהתאם למקבילה האמריקאית
תשואת האג"ח השקלית ל-10 שנים, הבנצ'מארק העולמי (סדרה 0330), עלתה ברבעון השני ב-3 נק' בסיס ל-1.114% מ-1.09% בתום הרבעון הראשון. בסיכום חצי שנתי נרשם זינוק של 33 נק' בסיס מ-0.77% ביום הראשון של המסחר ב-2021, עד לתום מחצית השנה (1.114%).
ברקע, השפעה של שוק האג"ח האמריקאי שהוביל את העליות בעולם בתשואות האג"ח הממשלתיות, בשל החשש מאינפלציה, שאף מקדימה את זמנה לעומת התחזיות של הפדרל ריזרב.
תשואת אג"ח ארה"ב ל-10 שנים כבר הגיעה עד לשיעור של 1.75% בסוף מרץ ותחילת הרבעון השני (משיעור של 0.5% באמצע 2020 בשיא המשבר) ודחפה גם לעליות בשוק המקומי בישראל.

בנק ישראל שמר את הדולר יציב מול השקל במחצית הראשונה של 2021
הדולר רשם עלייה קלה של 1.4% לעומת השקל במחצית הראשונה של השנה ונסחר תמורת 3.25 שקלים. זאת, בעיקר הודות לבנק ישראל שקיבל החלטה באמצע ינואר לרכוש מט"ח בסכום עתק של 30 מיליארד דולר, על מנת לבלום את הנפילה שנרשמה עד אז בדולר - שצלל עד לשיעור של 3.11 שקלים בתחילת השנה. היורו נחלש ב-1.2% במחצית הראשונה ונסחר תמורת 3.87 שקלים.

6 צפייה בגלריה
נגיד בנק ישראל אמיר ירון יתרות מט"ח
נגיד בנק ישראל אמיר ירון יתרות מט"ח
נגיד בנק ישראל אמיר ירון - המעבר לרכישה מאסיבית של מט"ח בלמה את הנפילה בדולר
(צילום: שאטרסטוק, דוברות בנק ישראל)

המטבע האמריקאי המשיך לסבול מלחצי השוק, בעקבות הזרמה מאסיבית של כסף למשק מצד הממשל האמריקאי (צ'קים לאזרחים ותוכניות שיקום בטריליוני דולרים) והבנק המרכזי (תוכנית רכישות אג"ח בהיקף של 120 מיליארד דולר כל חודש). על כן ברבעון השני נחלש המטבע האמריקאי ב-2.4% לעומת השקל, אחרי עלייה חזקה ברבעון הראשון.
יחד עם זאת, בפד החלו לשוחח על האפשרות להעלות את שיעור הריבית במשק כבר במהלך השנה הבאה, מהרמה האפסית שבה היא נמצאת מתחילת המשבר, ואף שוחחו על צמצום אפשרי בתוכנית הרכישות.
הדולר בעולם: מתחילת 2021 עלה המטבע האמריקאי ב-2.4% לעומת סל 6 המטבעות העיקריים בעולם ל-92 נק'. העלייה נזקפת בעיקר לרבעון הראשון, כשברבעון השני חל שינוי במגמה (חזרה ל-2020) בשל הגדלת ההוצאות הפדרליות האדירות בשל המשבר, והמטבע נחלש ב-1.2% מול הסל.
בנק ישראל שמר את הדולר יציב במחצית הראשונה בעקבות ההחלטה מינואר על רכישה מאסיבית של מט"ח
מנגד, הזהב רושם ירידה של 8% במחצית הראשונה של השנה עד למחיר של 1,760 דולר לאונקיה - אם כי ברבעון השני נרשמה התאוששות קלה לעומת הרבעון הראשון כשהמתכת היקרה מטפסת ב-2.4%. ברקע לעלייה ברבעון השני, העלייה בתשואת אג"ח ארה"ב ל-10 שנים נבלמה במהלך הרבעון. כמו כן, עלייה מתונה יותר של הדולר לעומת הרבעון הראשון.

התנודתיות המבהילה בביטקוין: אלון מאסק נתן ולקח, סין מנקה את הקריפטו משטחה
הביטקוין רשם רבעון שני קטסטרופלי כשמחק מחצית משוויו בתוך שבוע במהלך חודש מאי, ואף שב עד לרמה של 30 אלף דולר. בשיא שלו במהלך פברואר הגיע המטבע עד למחיר של 65 אלף דולר ב-14.4, ולשווי שוק של יותר מטריליון דולר. היום נסחר הביטקוין במחיר שנע סביב 35 אלף דולר.
אבל השיא נשכח מהר כשבייג'ינג פתחה בחזית כוללת מול ענף הקריפטו, תוך התמקדות בסקטור הכרייה - וחיסלה לפי ההערכות יותר מ-90% מאתרי כריית הקריפטו בשטחה. כמו כן אסר שם הבנק המרכזי על הבנקים ופלטפורמות המסחר על השימוש במטבעות וירטואליים.

6 צפייה בגלריה
איסור ביטקוין סין בלוקצ'יין
איסור ביטקוין סין בלוקצ'יין
סין שיתקה יותר מ-90% מאתרי כריית המטבעות הדיגיטליים בשטחה, כך לפי ההערכות

אלון מאסק, שהקפיץ את מחירי הקריפטו ברבעון הראשון עם כל ציוץ שפרסם בטוויטר, ביצע פתאום פניית פרסה, כשהשיא היה באומרו כי טסלה שלו לא תאפשר עוד רכישת מכוניות באמצעות תשלום בביטקוין, עד שלא יתקיים שינוי משמעותי בנושא הנזק הסביבתי שנגרם מהכרייה. כמו כן, רמז מאסק בציוץ כי טסלה מכרה את הביטקוין בסכום של 1.5 מיליארד דולר, שרכשה במהלך הרבעון.
לסיכום: אחרי שהכפיל את שוויו ברבעון הראשון, הביטקוין רשם סה"כ עלייה של 20% במחצית הראשונה של 2021, אחרי נפילה של 40% ברבעון השני.

העולם שב לסורו עם ביקוש גובר לאנרגיה מזהמת
עליית מחירי הנפט נמשכה גם ברבעון השני ככל שנרשמת התאוששות עולמית מהמשבר, התיירות ועמה הטיסות הבינלאומיות שבות לסדרן והביקוש לזהב השחור ממשיך לטפס. הנפט האמריקאי (WTI) ממריא ב-52% מתחילת השנה וברבעון השני מזנק ב-25%. ה-WTI נסחר סביב 74 דולר לחבית, כשהשיא השנתי עומד על 74.5 דולר.
הברנט זינק במחצית הראשונה של 2021 ב-45% למחיר של 75 דולר לחבית, כשהשיא השנתי עומד על 76.6 דולר. ברבעון השני הוסיף הברנט 18%.