הרבעון החלומי של הבנקים: הרוויחו 4.32 מיליארד שקל - זינוק של 460%
הרבעון החלומי של הבנקים: הרוויחו 4.32 מיליארד שקל - זינוק של 460%
יציאת המשק ממשבר הקורונה והמגמה החיובית בשוק ההון סייעו לדחוף את הבנקים לרבעון המוצלח; אך לעיקר הזינוק ברווחים אחראית שורת ההפרשות להפסדי אשראי, שתרמה הכנסות של 845 מיליון שקל, לעומת הפרשות שליליות של 2.5 מיליארד שקל ברבעון המקביל; ובבורסה: מניות הבנקים מזנקות מתחילת השנה סביב 30%
המערכת הבנקאית רשמה את אחד הרבעונים הטובים ביותר שלה: חמשת הבנקים הגדולים הרוויחו ברבעון הראשון השנה סכום של 4.32 מיליארד שקל, לעומת 767 מיליון שקל בלבד ברבעון המקביל (קפיצה של 460%).
את הרווח הגבוה ביותר רשם בנק הפועלים, עם 1.35 מיליארד שקל, ומיד אחריו לאומי עם 1.34 מיליארד שקל. לאומי גם הגיע לתשואה על ההון הגבוהה ביותר, של 15%, אך לא בפער ניכר מהבנקים האחרים, שרובם רשמו תשואה על ההון של מעל 14%.
לתוצאות הטובות אחראית בעיקר שורת ההפרשות להפסדי אשראי. בעקבות התאוששות המשק ממשבר הקורונה השיבו לעצמם הבנקים (במידה כזו או אחרת) חלק מההפרשות הגבוהות שביצעו אשתקד. ההפרשות משנת 2020 נועדו לייצר לבנקים כריות הון שיספגו הפסדי אשראי גבוהים בעקבות גל של פשיטות רגל שהוערך שייגרם מהמשבר.
אלא שבפועל הגיעו החיסונים לקורונה, והמשק הישראלי התאושש מהמשבר ונפתח לפעילות כמעט מלאה, כך שהפגיעה מהמשבר היתה פחות חמורה מכפי שהוערך. בעקבות זאת רשמו הבנקים הכנסות של 845 מיליון שקל בסעיף ההפרשות להפסדי אשראי, לעומת הוצאות כבדות של 2.5 מיליארד שקל ברבעון המקביל.
האופטימיות של הבנקים בדבר יכולת לקוחותיהם לעמוד בהחזר ההלוואות מתבססת על נתון ההלוואות שבדחיות. אם בשיא משבר הקורונה יותר מ-10% מהאשראי בבנקים הוקפאו, נכון לסוף הרבעון הראשון מדובר בפחות מ-2% בממוצע.
עוד תרמה לרבעון הראשון הרוח הגבית משוק ההון, שסייע לתיק הנוסטרו של הבנקים. מניות הבנקים זינקו סביב 30% מתחילת השנה. לאומי הוביל עם עלייה של 37%, והבינלאומי התחזק ב-24%, בתחתית. מניות הבנקים נפלו בתחילת משבר הקורונה ביותר מ-30%, אולם מאז הספיקו לתקן את מרבית הנפילות, וחלקם אף חזרו לרמות שיא. מתחילת 2021 טיפס מדד הבנקים ב-28%.
אין ספק שתוצאות הרבעון הראשון חריגות בעוצמתן. אולם ההערכות הן שגם ברבעון השני יציגו הבנקים תוצאות טובות, הפעם בחסות מדד המחירים שהרים ראש בחודשים האחרונים. בנוסף לכך לבנקים עוד נותרו לא מעט עודפי הפרשות מתקופת המשבר לשחרר במהלך השנתיים הקרובות, שיסייעו להם להגדיל את רווחיהם.