סגור

בלעדי לכלכליסט
מאיר שמיר במגעים מתקדמים לשת"פ עם ענקית אנרגיה סינית

מבטח שמיר ושנחאי אלקטריק, אחת מחברות האנרגיה הגדולות בעולם, מנהלות משא ומתן מתקדם לפעילות משותפת בתחום אגירת האנרגיה המתחדשת. מדובר בעיקר על אספקת יכולות אגירה באמצעות סוללות ליצרניות חשמל ירוק בישראל

קבוצת מבטח שמיר שבשליטת מאיר שמיר מנהלת משא ומתן מתקדם לשיתוף פעולה עם שנחאי אלקטריק, אחת מחברות האנרגיה הגדולות בעולם. המגעים הם לגבי פעילות משותפת בישראל בתחום אגירת האנרגיה, זאת באמצעות אספקת יכולות אגירה באמצעות סוללות לחברות הפעילות בישראל בתחום האנרגיה הירוקה.
תחום זה נחשב כיום לאחד מהתחומים הצומחים ביותר בעולם, כאשר מפעילים של שדות סולאריים או טורבינות רוח מבקשים לתת פתרון של חשמל זמין ובעלות נמוכה גם בשעות שבהן ייצור החשמל נמוך. באמצעות הסוללות, רובן מבוססות על ליתיום־יון, ניתן לאגור חשמל בזמון צריכת שפל, ואז לספק אותו לרשת החשמל בזמן צריכת השיא. כאשר במהלך הלילה לרשת המקומית.
במאי האחרון הודיעה נופר אנרגיה כי הקימה את מתקן אגירת האנרגיה הראשון שלה בקיבוץ ניר יצחק בעוטף עזה. שבוע לאחר מכן דיווחה החברה על הסכם רכש אסטרטגי לרכישת מתקני אגירה ב־30 מיליון דולר מחברת טסלה, שהיא אחת מהיצרניות המובילות בעולם של סוללות הליתיום־יון. בישראל יש כמה חברות נוספות שפועלות בתחום, בהן אוגווינד שפיתחה מערכת אגירה באמצעות מיכלים של אוויר ומים וחברת פינרג׳י שפתחה סלולות על בסיס אלומיניום ואבץ. בנוסף קיימים בארץ פרויקטים של אגירה שאובה - תחנת כוח הידרו־אלקטריות שמשמשת בעיקר ככלי מתקדם לאגירת אנרגיה. התחנה פועלת באמצעות שני מאגרי מים ענקיים. מאגר תחתון ומאגר עליון ומייצרות ואוגרות חשמל באמצעות טורבינות הידרו־אלקטריות.
שנחאי אלקטריק היא אחת מחברות האנרגיה והחשמל הגדולות בעולם. היא פעילה בכל תחומי ייצור ואספקת החשמל ונחשבת ליצרן הגדול בעולם לטורבינות קיטור, וכן למובילה ולגדולה בתחום פעילות אנרגיה ירוקה ואנרגיה מתחדשת בתחום של ייצור חשמל תרמי, טורבינות רוח, טורבינות ים וכן בתחום הפאנלים הסולאריים, עם פריסה של מאות מגה־ואט ברחבי העולם, בעיקר באוסטרליה, איחוד האמירויות והודו. החברה נסחרת בשווי 59 מיליארד יואן בבורסת שנחאי (כ־8.5 מיליארד דולר)
חברת האחזקות מבטח שמיר שבשליטת מאיר שמיר פועלת בכמה תחומים. היא מחזיקה ב־6% ממניות גילת לוויינים, ב־49% מחברת המימון מניף, יש לה נדל"ן בהודו ובישראל ואחזקות בחברות פינטק וטכנולוגיה. במהלך החודש האחרון סיפר מאיר שמיר במפגש אנליסטים כי החברה קיבלה לאחרונה פנייה ממשקיעים מוסדיים, שרצו שתצא להקצאה פרטית של מניות, אולם הוא סירב. "גם אם יציעו לנו להנפיק לפי 2 מיליארד שקל לא נסכים. אנחנו לא רוצים להיות מדוללים בשווי הזה, ואם נצטרך כסף נוכל לגייס חוב בתנאים מעולים". אמר שמיר.
1 צפייה בגלריה
מאיר שמיר איש עסקים
מאיר שמיר איש עסקים
מאיר שמיר. "גם אם יציעו לנו להנפיק לפי 2 מיליארד שקל לא נסכים"
(צילום: יובל חן)
מניית מבטח שמיר זינקה מתחילת השנה ב־41% לשווי שוק של 1.14 מיליארד שקל. שמיר מחזיק ב־40% ממניות החברה בשווי 450 מיליון שקל. החברה עדכנה לאחרונה כי חתמה על הסכם להעמדת מימון לפעילות בתחום הגז והנפט בארה"ב, שבמסגרתו תשקיע 60 מיליון דולר לביצוע עסקאות מימון ותחזיק ב־70% מחברה בתחום האנרגיה בשיתוף קבוצת יזמים בתחום האנרגיה והפיננסים. את הרבעון הראשון של 2021 סיימה מבטח שמיר ברווח של 132 מיליון שקל לאחר שמימשה 2% מאחזקותיה גילת לוויינים, לעומת רווח של 11 מיליון שקל ברבעון המקביל והפסד של 3 מיליון שקל ב־2020 כולה, שבחלקו מיוחס למשבר הקורונה.