בלעדי לכלכליסטמיטב דש: "התנגדנו לשכר של עו"ד נאור וקיבלנו מכתב איום"
בלעדי לכלכליסט
מיטב דש: "התנגדנו לשכר של עו"ד נאור וקיבלנו מכתב איום"
לטענת בית ההשקעות, נאמן אי.די.בי עו"ד אופיר נאור ושני משרד עו"ד נוספים שלחו אליו מכתב שכולל איום בתביעה בגלל התנגדותו של מיטב דש לשכר שמבקש נאור. עו"הד נאור ובן מאיר: "אין קשר לשכר. בית ההשקעות גובה דמי ניהול מופרזים"
בית ההשקעות מיטב דש מאשים בהתקפה חסרת תקדים את עו"ד אופיר נאור, שמונה כנאמן מטעם בית המשפט לחברת אי.די.בי, בהתנהלות כוחנית ובאיומים על בית ההשקעות. מיטב דש ומגדל שוקי הון הם שני הגופים המוסדיים שמובילים את המאבק נגד השכר שדורש נאור - 12 מיליון שקל - כנאמן אי.די.בי. לטענת שני הגופים אין שום הצדקה לשכר שאותו הם מכנים "מופרך", במיוחד כששני כונסים אחרים מטעם בית המשפט - רענן קליר ואלון בנימיני, שעמדו מאחורי מכירת השליטה בנכס העיקרי של אי.די.בי, מניות השליטה בדסק"ש תמורת 900 מיליון שקל, קיבלו 3 מיליון שקל בלבד.
ביום רביעי האחרון התקיימה אסיפת מחזיקים שבה תקף ערן סטפק, האחראי על תחום החוב במיטב דש את שכרו של נאור וטען כי אין לו הצדקה. באותו יום הגיע למשרדי מיטב דש איום טרם נקיטת הליכים משפטיים, שעליו חתומים עו"ד נאור ושותפו למשרד נאור־גרשט, רנן גרשט, וכן עוה"ד יצחק אבירם ושחר בן מאיר, שפועלים במשרדים עצמאיים.
מכתב האיומים מגיע
המכתב נשלח לחברה־בת של מיטב־דש, מיטב תכלית קרנות נאמנות, ונטען בו כי החברה נוטלת דמי ניהול מנופחים עבור 301 קרנות נאמנות שהיא מנהלת והכוללים נכסים בשווי של 54.8 מיליארד שקל. על פי המכתב, עולה מתשקיף החברה שפורסם בנובמבר 2020, כי דמי הניהול הנגבים לטובת שכר מנהלים מכל קרן בנפרד מגיעים ל־2.52%-1% מהשווי הנקי השנתי הממוצע של נכסי הקרן. "בכל שנה נוגסים נתח משמעותי מתוך קרן החיסכון של העמיתים", נטען במכתב שנשלח גם לרגולטורים משה ברקת יו"ר רשות שוק ההון, ענת גואטה יו"ר רשות ני"ע, ומיכל הלפרין יו"ר רשות התחרות.
ארבעת עורכי הדין טוענים כי מדובר בדמי ניהול מופרזים ובלתי הוגנים וכי שכר מנהלי קרנות ב־2020 עמד בממוצע על 0.97%-0.41%, וכי מדובר בדמי ניהול המגיעים למאות מיליוני שקלים מכספי העמיתים ומאפשרים לדעתם שכר של מיליוני שקלים למנהלי הקרנות מדי שנה. עוד הם טוענים כי בחברה 17.5 משרות כך שכל מנהל קרן מנהל למעשה כמה קרנות וזוכה בכל אחת מהן לשכר נפרד, זאת אף שהפעולות שהוא מבצע ושיקול דעתו נעשים בצורה רוחבית למספר קרנות.
התקפה על ערן סטפק
טיעון נוסף במכתב נוגע ישירות לערן סטפק, אותו נציג של בית ההשקעות שנחשב גורם אקטיביסטי באסיפות ומוביל את ההתנגדות לשכרו של נאור. "נראה כי שכרו של ערן סטפק המשמש כמנהל השקעות בכיר וסמנכ"ל בחברה לא אושר כדין וזאת בהיותו בעל עניין ואחיינו של בעל השליטה צבי סטפק". ערן סטפק תופס נתח משמעותי מהטענות שבמכתב, וכדוגמה מציינים הכותבים כי הוא אחראי על 5 קרנות נאמנות שונות וגובה בממוצע שכר של 1% ומעלה בכל קרן. "מדובר בניצול ציני של קהל המשקיעים שהוא קהל שבוי של מנהלי הקרנות", ציינו נאור, גרשט, בן מאיר ואבירם במכתב. לדבריהם מדובר בשוק ריכוזי הכולל שני שחקנים גדולים בלבד, אלטשולר שחם ומיטב דש, ובטרם ינקטו בהליכים הם מבקשים ממיטב דש, המנוהלת בידי אילן רביב, תשובה על הטענות וכל מידע רלבנטי לגבי הסכומים שניגבו כדמי ניהול על קרנות הנאמנות של החברה.
נאור: לא נרתע מקרבות
המכתב עורר כאמור זעם רב במיטב דש, שם חשו כי מדובר בסוג של נקמנות מצידו של נאור. האחרון טוען כי מדובר בפרויקט שהכנתו ארכה חודשים ארוכים ולא מהיום למחר בשל התנגדות סטפק לשכרו, שככל הנראה אמור לעבור באסיפת המחזיקים. נאור טוען כי היה מעורב יחד עם אחרים בקרבות נגד מונופולים וגופים חזקים במשק, בהם קוקה קולה, תנובה, שטראוס, בזק דיפלומט ואחרים, וכי הוא לא נרתע מקרבות מול שום גורם במשק. עם זאת נציין כי במקרה של תנובה היה נאור התובע, אולם הוא יוצג בידי שחר בן מאיר כעו"ד בתביעה שהוגשה בטענה שתנובה גבתה מחיר מופרז עבור הקוטג', תביעה שבית המשפט פסק בה כי על תנובה לשלם 20 מיליון שקל לציבור כפיצוי.
ממיטב דש נמסר: "בתזמון מופלא ומיד בצמוד להתנגדותנו לשכר הטרחה המופרז והלא מוצדק שמבקש אופיר נאור לקבל, קיבלנו מכתב איום בתביעה שעליו הוא חתום בנוסף לעורכי דין אחרים. מכתב מופרך וחסר בסיס לחלוטין ומטרתו האחת והיחידה היא לאיים על מיטב דש ולעצור את החברה מניהול מאבק צודק במטרה להשאיר מיליוני שקלים שאותם מבקש נאור לקבל כשכר טרחה בידי ציבור החוסכים ולא בידיו. מיטב דש לא תיכנע למהלכים כוחניים מסוג זה".
משחר בן מאיר נמסר: "המכתב בשם איציק אבירם ובשמי נשלח ללא קשר לשכר באי.די.בי. אנחנו משתפים פעולה בהרבה נושאים עם משרד נאור גרשט וגם הפעם סוגייה שהתחלנו להתייחס אליה מזמן. ידוע שכולנו תובעים בנקים ומונופולים גדולים במשק, תנובה בזק וכו, ולכן כל ניסיון לטעון שיש לפעולה שלנו נגדם קשר לשכר טרחה מבוקש הוא פשוט מגוחך".