סגור

בלעדי
שוקי גלייטמן גייס בסין קרן שנייה: 300 מיליון דולר להשקעה בפיתוח תרופות

קרן GIBF, שמשקיעות בה ממשלת העיר גוואנגז'ו וחברות סיניות, תשקיע הפעם בחברות ביומד מישראל, שיבצעו עם חברות־בנות בסין ניסויים קליניים בסין ובמערב. התוצאות יוגשו לרשויות בארה"ב, סין ואירופה

ממשלת העיר גוואנגז'ו שבסין ושוקי גלייטמן, בעבר המדען הראשי במשרד הכלכלה, מגייסים 300 מיליון דולר לקרן שנייה של GIBF Israel-Guangzhou Sino) (Bio-industry Investment Fund­. ל"כלכליסט" נודע כי בוצעה כבר סגירה ראשונה של הקרן בהיקף של 200 מיליון דולר, והיא אמורה לסיים בשבועות הקרובים גיוס כולל של 300 מיליון דולר.


הקרן הראשונה של GIBF גייסה 100 מיליון דולר להשקעות בחברות ישראליות למכשור רפואי, ולמעשה טרם סיימה את ההשקעה בשמונה חברות ישראליות, ובהן אינמוד, שנסחרת כבר ב־2.7 מיליארד דולר לאחר שהונפקה ב־2019 בשווי של 450 מיליון דולר כשגייסה 70 מיליון דולר. הקרן רשמה רווח של פי 3.5 על ההשקעה באינמוד, וזה האקזיט היחיד שביצעה עד כה, כשבימים אלה היא מנהלת מגעים לשני אקזיטים נוספים.
חברות נוספות שבהן השקיעה הקרן הן קרבופיקס, ויזיוניקס, אלפא אומגה, ויטאלרטר וג'י מדיקל. היקף ההשקעה בכל חברה היה 8-5 מיליון דולר. כמו כן, בשבועות הקרובים תודיע הקרן הראשונה על סגירת ארבע השקעות נוספות, הנמצאות בימים אלה בתהליכי אישור סופיים, והיא מתכוונת להשקיע בסך הכל בכ־15 חברות.
בניגוד לקרן הראשונה, הקרן השנייה מתעתדת להשקיע בחברות ביומד שמפתחות תרופות. חברות הביוטכנולוגיה יהיו מישראל ואירופה — כאלה שנמצאות בשלבים 3-2 של הניסויים הקליניים שלהן. הקרן תשקיע 20-15 מיליון דולר בכל חברה.
קרן ההשקעות GIBF היא היחידה המחברת בין מימון סיני לבין הנהלה ישראלית וחברות מישראל. את הסכום הגדול לקרן הראשונה — וכך גם לשנייה — הזרימו הממשלה המקומית בגוואנגז'ו ושתי חברות ממשלתיות מקומיות, כך שבפועל הבעלים של הקרן הוא הממשל המקומי, אך הוא הפקיד את המושכות בידי הקבוצה הישראלית.

1 צפייה בגלריה
מימין דוקטור יהושוע גלייטמן אבנר לושי ופרופסור שלמה נו
מימין דוקטור יהושוע גלייטמן אבנר לושי ופרופסור שלמה נו
מימין: ד"ר שוקי לייטמן, אבנר לושי ופרופסור שלמה נוי


העיר גוואנגז'ו היא בירת מחוז גוואנגדונג. היא החמישית בגודלה בסין מבחינת אוכלוסייה עם כ־15 מיליון תושבים, וגם העשירה שבהן עם צמיחה שנתית של 19.7% בתל"ג לנפש ב־2020.
GIBF היא הקרן הסינית היחידה בניהול זר, שהיא בעלת רישיון מהרשות לניירות ערך של סין (AMAC) לביצוע השקעות פרייבט אקוויטי במדינה. המודל שלפיו עובדת הקרן כולל איתור חברות ביוטק ישראליות מבטיחות והעברת פעילותן לסין במסגרת הקמת חברה־בת נפרדת שם. GIBF משקיעה בחברה המצטרפת והופכת לבעלת מניות מיעוט. במקביל היא מסייעת לה בחדירה לסין, באמצעות חבירה לגופים הרלבנטיים לצורך ניסויים, תפעול ועמידה בדרישות הרגולטוריות.
השותפים בקרן GIBF מלבד גלייטמן, הם פרופ' שלמה נוי, בעבר מ"מ מנכ"ל ביה"ח שיבא; אבנר לושי, איש הון סיכון ישראלי בתחום הרפואה; וקרל גנג, לשעבר בכיר בממשל הסיני בתחום של תוכניות מו"פ לאומיות ושיתופי־פעולה בינלאומיים.
גלייטמן אמר ל"כלכליסט" כי המטרה של הקרן היא להביא את החברות הישראליות בביומד, באמצעות החברות־הבנות הסיניות, לבצע בסין חלק מהניסויים הקליניים שלהן, בנוסף לניסויים שייערכו באותו מוצר במערב, כך שהתוצאות יוגשו בחבילה אחת לרשויות המזון והתרופות של ארה"ב, סין ואירופה.