סגור

ראיון כלכליסט
רני צים: "אני לא מומחה לקרנות וניהול תיקים, אבל אני מבין בעסקים"

צים, שהשלים השבוע את רכישת פסגות ני"ע וקרנות הנאמנות תמורת 309 מיליון שקל, לא חושש לצלול לעולם הפיננסים: "זה לא יהיה טיול בפארק, אבל אני חי מאתגרים". הוא רוצה ליצור בידול, אך עדיין אינו יודע איך. אלטשולר שחם תמשיך להחזיק ב־25%

"פסגות היתה בשנים האחרונות במצב של הגנה. אנחנו נייצב אותה, ואז נצא להתקפה. זה לא יהיה 'טיול בפארק', אבל אני חי מאתגרים, וכל הזמן מחפש את הבא", אומר רני צים, בעל השליטה החדש בפסגות, לאחר שחתם אתמול (ב') בערב על העסקה לרכישת בית ההשקעות לפי שווי של 405 מיליון שקל.


צים יחזיק עם שותפיו (יואן קדוש ובנק ההשקעות H.C Wainwright) ב־75% מפסגות, ובשאר תחזיק אלטשולר שחם גמל, כמשקיעה פאסיבית. מניות מיעוט בחברה פרטית הן בעייתיות למימוש, ולכן סביר שאם פסגות תונפק בעתיד, אלשטשולר שחם תמכור את המניות.
במסגרת העסקה נרכשת פעילות קרנות הנאמנות של פסגות, שמנהלת 44 מיליארד שקל. בעבר היתה פסגות הגוף הגדול בענף זה, אולם לאורך השנים מעמדה נשחק, והיא כיום רק הגוף הרביעי בגודלו.

2 צפייה בגלריה
אינפו הרכישה של רני צים
אינפו הרכישה של רני צים
אינפו הרכישה של רני צים
בנוסף רוכש צים את פסגות ני"ע, שכוללת את פעילות חבר הבורסה וכן את פעילות ניהול התיקים, המנהלת לפי הערכות 50 מיליארד שקל, אבל מרבית הנכסים הם של מוסדות וחברות, ודמי הניהול עליהם נמוכים מאוד. לפיכך, מתוך נכסים בהיקף של 94 מיליארד שקל, כמחצית הם ברווחיות נמוכה.
צים משלם בעבור הפעילות הזו סכום לא נמוך של 309 מיליון שקל (75% מפסגות קרנות נאמנות ופסגות ני"ע, ובעבור החברה־הבת פסגות קומפס) לפי שווי 405 מיליון שקל, בעוד הערכות ראשונות היו כי בעלת השליטה לשעבר, קרן אייפקס, תצליח למכור את הנכסים תמורת 300–350 מיליון שקל. "עשינו עסקה מצוינת במחירים יותר ממצוינים", אומר צים בתגובה לשאלה אם לא שילם יותר מדי. בשוק ההון אהבו את העסקה, ומניית וואליו קפיטל שבשליטתו זינקה אתמול ב־7.7% לשווי של 200 מיליון שקל.
עדיין לא פורסם כיצד תמומן העסקה, אך היא צפויה לכלול גם נטילת הלוואה, ככל הנראה מבנק מזרחי־טפחות. אך צים כבר החל להתכונן, ובאחרונה העניק הלוואת בעלים של 65 מיליון שקל לוואליו קפיטל. "זה עדיין לא סגור, אז אינני יודע כמה בדיוק תהווה ההלוואה מסכום הרכישה, אבל אני לא מתכוון לקחת הלוואה גדולה. אני אדם לא ממונף, ואני לא מעוניין לבוא חנוק וממונף לעסקאות", הוא אומר.

2 צפייה בגלריה
רני צים יו"ר צים מרכזי קניות
רני צים יו"ר צים מרכזי קניות
רני צים
(צילום: מאיר אדרי)

"התמודדנו מול הגדולים"
"תהליך הרכישה היה מאתגר. היינו צריכים להיות יצירתיים מאוד, כי התמודדנו מול הגופים הכי גדולים במשק, שיש להם כסף פי 50 מאיתנו", מספר צים ומתכוון בעיקר לקבוצה שכללה את חברת הביטוח הפניקס ובית ההשקעות מור, שהציעה סכום גבוה מזה שהציע צים. לדבריו, הוא גבר עליהם, שכן הצעתו כללה את רכישת בית ההשקעות כולו, כולל שימור העובדים, וכן לדבריו הצעתו היתה משתלמת יותר מבחינה כלכלית.
אתה בא מעולם הנדל"ן והקמעונאות. אתה לא חושש לעשות עסקה גדולה כזו בתחום הפיננסים?
"נכון, אני לא מומחה לקרנות וניהול תיקים, אבל אני מבין בעסקים, בכסף ובאנשים, וחושב שאני מבין גם בשוק ההון. צריך לקחת את המתכון הזה ולהרכיב ממנו עוגה - זה האתגר שלי. אני מאמין שנעשה את זה. יש לנו צוות טוב והרבה אנרגיה. משך אותי מאוד להיכנס לעולם של פסגות, ואני גם מאמין ששוק ההון בישראל יתפתח חזק, כך שיש פוטנציאל".
עיקר הפעילות שרכשת הוא בקרנות נאמנות - תחום תנודתי, שבתוך זמן קצר אפשר לאבד בו חלק גדול מהנכסים. זה לא בעייתי להתבסס על תחום שכזה?
"נכון ששוק קרנות הנאמנות הוא תנודתי מאוד, אבל זה לטוב ולרע. במרץ 2020 אמנם היו פדיונות אדירים, אבל אחר כך זה חזר - ובצורה חזקה יותר. בסוף, התחום הזה מתבסס על תשואות, עבודה קשה ותוצאות. אני מאמין שאם נביא תוצאות טובות, נדע לחזור לגייס בצורה חזקה, וזו המטרה. נשנה את המודל של פסגות, נהפוך אותה לחברה בועטת. אמנם עסקנו לא מעט בגיבוש העסקה, אבל העבודה שלנו מתחילה בעצם עכשיו".
מהיכן יגיע האפסייד בהשקעה הזו?
"אני לא מחפש להעתיק. נחפש ליצור את הבידול, שאני עדיין לא יודע מהו בדיוק, אבל נמצא אותו. כמו כן, פעילות ניהול התיקים צריכה להיות רגל דומיננטית יותר, וחייבים לעשות שם טיפול עמוק. את הקרנות צריך לשמר, ולראות איך מגדילים את הנכסים. נרצה שפסגות תהיה One stop shop, רק צריך לראות איך עושים זאת".
מה לגבי רכישות?
"כרגע המשימה הראשונה היא לייצב מבחינת כוח אדם, להרגיע את הספינה, ואז לגבש תוכנית עבודה ולצאת איתה. תוך כדי תנועה נדע למצוא רכישות, אבל כרגע זה לא בתוכנית".
אתם באמת תשאירו לאורך זמן את כל העובדים?
"אנחנו מאמינים בעובדים הקיימים, ואני לא חושב שצריך להחליף אותם עכשיו. צריך לתת לעסק לרוץ, ואז לראות מיהם האנשים מלאי האנרגיה, שרוצים לכבוש יעדים, ומי מהם יותר פקידים. נדע לזהות, אבל זה תהליך שייקח זמן".
נכנס למימון חוץ־בנקאי
צים, שיחד עם אחיו עדי צים היה הבעלים של רשת כמעט חינם, שנמכרה ליינות ביתן, ביצע התרחבות עסקית משמעותית, בעיקר בתקופת משבר הקורונה. עיקר פעילותו כיום היא בתחום הנדל"ן, באמצעות שליטה ברני צים מרכזי קניות.
אולם בשנים האחרונות רכש, למשל, את רשת אופיס דיפו, שהיתה במשבר, והפך אותה לרווחית, ובשנה האחרונה החליט להיכנס לתחום הפיננסים ורכש את וואליו קפיטל, העוסקת במימון חוץ־בנקאי. צים הרחיב את פעילותה גם לפינטק, בין היתר באמצעות רכישת אפליקציית אפליצ'ק ורכישת ארנק דיגיטלי. אולם אין ספק שאת קפיצת המדרגה המשמעותית ביותר בתחום הפיננסים הוא עושה כעת - עם רכישת פסגות.
פסגות נשלטה עד לאחרונה בידי קרן אייפקס, בניהולה של זהבית כהן. אחרי ניסיונות רבים למכור את בית ההשקעות, שהלך ודעך, היא חתמה על הסכם למכירתו לאלטשולר שחם גמל ופנסיה, לפי שווי של 910 מיליון שקל.
העסקה הושלמה באחרונה, ובית ההשקעות כולו עבר לשליטת חברת אלטשולר שחם גמל. אולם המטרה של אלטשולר שחם היתה מלכתחילה לרכוש רק את פעילות הגמל והפנסיה של פסגות, המנהלת 50 מיליארד שקל, ולמזג אותה לתוך הפעילות שלה. בתום תהליך התמחרות, שנמשך כמה שבועות, נחתמה ביום שני העסקה למכירת יתרת הפעילויות, אם כי אלטשולר שחם נשארים עם אחזקת מיעוט של 25%.